Amerikalılar da çifte vatandaşlık peşinde

ABD'de bir hukuk firması varlıklı kesimin finansal risklerden korunmak için birden fazla ülkeden vatandaşlık aldığını söyledi. Kıbrıs ve Yeni Zelanda tercih edilen ülkeler arasında.

Ekonomi 16 Nisan 2024
ABD vatandaşlarının ikinci pasaport için tercih ettiği ülkeler arasında Kıbrıs ve Yeni Zelanda var. Fotoğraf: Shutterstock

CNBC.com’un haberine göre ABD’de ikinci bir ülkeden vatandaşlık ya da oturma izni almak isteyen varlıklı insanların sayısı artıyor. Pasaportu değerli ülkelerin vatandaşlık işlemlerinde uzman olan hukuk firması Henley & Partners’a göre “pasaport portföyü” yapan zenginlerin öncelikli  amacı finansal risklerini dağıtmak ve bir ekonomik darboğaza girildiğinde gerekirse ülkeden kolayca ayrılabilmek.

Henley & Partners’ın özel müşteriler grup başkanı Dominic Volek “ABD pasaportu hâlâ değerli ama ama eğer paranız varsa ve dalgalanmalar karşısında kendinizi korumak istiyorsanız neden birden fazla ülkeden vatandaşlık almayasınız.”

Yakın zamanda ikinci pasaportunu alanlar arasında teknoloji yatırımcısı Peter Thiel (Yeni Zelanda) ve Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt de (Kıbrıs) var.

Popüler pasaportlar: Portekiz, Malta, Yunanistan, İtalya

Henley’e göre Amerikalıların tercih ettiği ülkeler Portekiz, Malta, Yunanistan ve İtalya. Portekiz’in ‘Altın Vize’si 500 bin euro (yaklaşık 17 milyon lira) yatırım karşılığında Avrupa’da vizesiz seyahat hakkı ve ikamet izni veriyor. Aynı zamanda vatandaşlığa giden süreci başlatıyor.

Malta gayrimenkule yatırılan 300 bin euro (yaklaşık 10 milyon lira) karşılığında ‘Altın Vize’ sunuyor ve Volek bunun özellikle Amerikalılar arasında popüler hale geldiğini söylüyor: “Malta sayesinde tüm Avrupa’da tam yerleşim hakkına sahip Avrupa vatandaşı olursunuz. Almanya’da yaşayabilir, çocuklarınızı Fransa’da okutabilir ve Avrupa’nın her yerinde yaşama, çalışma ve eğitim alma hakkına sahip olursunuz.”

İkinci pasaport ülke dışına mali transfer yapmayı kolaylaştırıyor, yurtdışında yaşayan ailelerine yakın olmak isteyenleri cezbediyor. ABD’nin iç ve dış politika tercihleri de alternatif yaşam arayanları motive ediyor.

Volek “Yalnızca ABD değil bütün dünya bir belirsizliğin içinde. Bundan sonra ne olacağını kim bilebilir? Sadece B değil,  C ve D planları da yapmak gerekiyor” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.