Tıp tarihinde ilk: ABD’de bir hastaya tam göz nakli yapıldı

ABD'deki New York Üniversitesi'nde, iş kazası sırasında sol gözünü kaybeden kişiye dünyanın ilk tam göz nakli yapıldı. Uzun soluklu operasyon başarıyla sonuçlandı.

Bilim Teknoloji 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD'nin New York kentinde bir hastaya göz nakli yapıldı. Operasyon, tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

New York Üniversitesi’nin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre 27 Mayıs’ta Langone Sağlık Merkezi’nde 140’tan fazla sağlık çalışanının katıldığı yaklaşık 21 saatlik bir operasyon yapıldı. “Bir ilk olduğu” belirtilen ancak basına dün açıklanan operasyonun hikâyesi şöyle:

İş yerindeki kaza sonucu 7 bin 200 voltluk elektrik akımına kapılan 46 yaşındaki Aaron James’e cerrahi işlemle göz naklinin yanı sıra gözün sinir yenilenmesini güçlendirmek için ilk kez bir donör iliğinden alınan yetişkin kök hücresi enjekte edildi.

Tüm göz ve sol yüz naklinin ardından James ilk tam göz nakli yapılan hasta olarak tarihe geçti.

Görme yetisi kazanıp kazanamayacağı net değil

Nakil yapılan gözün görme yetisi kazanıp kazanamayacağı konusunda şu an netlik bulunmasa da retinaya kan akışı olduğu saptandı.

Operasyonu yürütenlerden Yüz Nakli Programları Yöneticisi Eduardo D. Rodriguez, James’in görüş yeteneğini geri kazanması ihtimalinin düşüklüğüne karşın nakli estetik açıdan bile önemli başarı olarak niteledi.

Rodriquez “Bir tür görüş restorasyonu gerçekleşseydi harika olurdu ama bizim için amaç teknik operasyonu gerçekleştirmekti ve göz küresinin hayatta kalmasını sağlamaktı” diye ekledi.

Çalışmayı yürüten profesörlerden Samer Al-Homsi de işlem için zarar görmüş hücrelerin yerini alacak “CD34 pozitif” kök hücresinin tercih edildiğini açıkladı.

Domuz kalbi nakledilen ABD'li ikinci ayında öldüDomuz kalbi nakledilen ABD’li ikinci ayında öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.