Özel’den erken seçim çağrısı: Kaçamayacaklar

CHP lideri Özel Turgutlu'da çiftçilerin artan borçları ve geçim sıkıntılarına dikkat çekerek iktidarı eleştirdi. "Kaçamayacaklar, seçim olacak. Geleceğiz ve sorunların hepsini çözeceğiz" dedi.

Siyaset 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
CHP Genel Başbakanı Özgür Özel. / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde düzenlenen Çiftçi Mitingi’nde iktidara sert eleştiriler yöneltti. Özel, çiftçilerin ve çeşitli toplum kesimlerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek “Kaçamayacaklar, seçim olacak. Geleceğiz ve sorunların hepsini çözeceğiz” dedi.

Koza Pazar Yeri’nde düzenlenen mitingde konuşan Özel, çiftçilerin içinde bulunduğu durumu anlatırken Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaptığı mitinglere değindi. Rize’de gerçekleştirdiği çay mitingine katılan kalabalığın büyüklüğünü vurgulayan Özel “Ben öyle bir kalabalık görmemiştim. Demek ki sorun çok yakıcı” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’nin dört bir yanında isyan var’

Özel, konuşmasında fındık, buğday, fasulye gibi çeşitli tarım ürünlerinin üreticilerinin yaşadığı zorlukları dile getirdi. Fiyat beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Özel, Türkiye’nin dört bir yanında çiftçilerin isyan ettiğini söyledi. “Ürünlerini döküyorlar, isyan ediyorlar, ‘çiftçi öldü’ diyorlar ama seslerini duyuramıyorlar” dedi.

CHP lideri, AK Parti iktidarı döneminde çiftçi sayısının azaldığını ve çiftçilerin artık topraktan geçinemez hale geldiğini söyledi. “Bugün Türkiye’de 2.3 milyon çiftçi var. Bu 20 senede 20 milyon nüfus artmış, 500 bin çiftçi kaybolmuş. Niye azalıyorlar? Çünkü çiftçi artık topraktan geçinemiyor” dedi.

‘Çiftçinin Borcu 300 Kat Arttı’

Özel, çiftçilerin borçlarının son 20 yılda 300 kat arttığını belirtti. AK Parti’nin iktidara geldiği dönemde çiftçilerin borcunun 2.4 milyar TL olduğunu, bugün ise 700 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Çiftçilerin hak ettiği desteklerin verilmediğini, bunun yerine büyük şirketlerin vergi borçlarının silindiğini vurguladı.

CHP Genel Başkanı, çiftçilerin borçlarının faizlerinin silinmesini önerdiğini ancak iktidarın bunu kabul etmediğini belirtti. “Çiftçinin 700 milyar borcu var, faizini silelim diyorum, ‘kaynak yok’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Mitingde üzüm üreticilerinin sorunlarına da değinen Özel, TARİŞ’in eskisi gibi üreticilere yeterince destek olamadığını söyledi. Rekoltenin düşük olduğunu, TARİŞ’in belirlediği fiyatın ise bu durumu kurtarmadığını ifade etti. “TMO’nun derhal en az 120 lira fiyat açıklaması gerekiyor” dedi.

Özel, Akhisar’daki zeytin üreticilerinin de zor durumda olduğunu belirtti. Zeytinyağına verilen desteklerin yetersiz olduğunu söyleyen Özel, “1998 yılında Ecevit döneminde 40 cent destek verilirdi, bugün sadece 3.4 cent veriliyor” dedi. Ayrıca dökme yağa getirilen ihracat yasağının üreticiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

CHP lideri konuşmasının sonunda çiftçilere seslenerek “Haklarınızı alana kadar sizinle birlikte mücadele edeceğim” dedi.

Özel tartışmayı sonlandırdı: Cumhurbaşkanı adayı değilimÖzel tartışmayı sonlandırdı: Cumhurbaşkanı adayı değilim

Özel söylentilere dayanamadı, röntgenini paylaştıÖzel söylentilere dayanamadı, röntgenini paylaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.