Ankara’dan lider gelmiş… Galatasaray’da bayram havası

Galatasaray zemin yüzünden korkarak geldiği Eryaman Stadı'nda ilk yarıda Kerem Demirbay, Davinson Sanches ve Icardi'nin attığı gollerle Ankaragücü'nü 3-0 yendi. Üst üste 10. resmi maçını kazanan Cim Bom liderliği devraldı.

Spor 18 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Galatasaray, Ankaragücü'nü ilk yarıda attığı gollerle maçı koparıp mağlup etti.

Süper Lig’de 26. haftaya lider giren Galatasaray, Ankaragücü’ne konuk oldu. Maçın Eryaman Stadı’nda oynanıp oynanmayacağı hafta içinde netleşmişti. Zeminin sıkıntılı olduğu stadyumda bakım çalışmaları yapılmış, federasyon zorlu mücadelenin Eryaman’da oynanmasını kararlaştırmıştı. Fenerbahçe’nin bir gün önce Rizespor’u yendiği haftada Galatasaray’ın amacı liderliği korumaktı. Ankaragücü de orta sıralardaki yerini korumak ve alacağı üç puanla yükselmek istiyordu. Maçın bir diğer özelliği 11 Aralık 2023 tarihinde eski başkan Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’i yumruklamasından sonra beş maç seyircisiz oynama cezası alan Ankaragücü’nün yeniden seyircisine kavuşacağı karşılaşma olmasıydı.

Maç hareketli başladı. Ankaragücü geride beklemek yerine atak oynadı, savunmayı önde kurdu. 10. dakikada Ali Sowe topu ağlara yolladı ancak gol ofsayt gerekçesiyle geçersiz sayıldı. İki dakika sonra Galatasaray korner kazandı. Gelen ortaya Kerem Demirbay kafa vurdu ve üst direğe çarpan top çizginin içine düştü. Sarı-kırmızılılar iki dakika sonra önde kazandığı topla yine etkili oldu ve 14. dakikada Davinson Sanchez’in sağ kanattan gelen pasa vurduğu şut skoru 2-0 yaptı.

Galatasaray Diyarbakır'da hata yapmadı, Fenerbahçe takipteGalatasaray Diyarbakır’da hata yapmadı, Fenerbahçe takipte

Ankaragücü savunmayı önde kurup önde baskı yapmaya devam etti. İlk 11’de Derrick Köhn, Tete, Barış Alper Yılmaz gibi atletik isimlerin yer aldığı Galatasaray rakibinin savunmasının arkasında doğan boşlukları rahatça değerlendirdi. Birçok tehlikeli imkan bulan Cimbom Ankaragücü kalecisi Bahadır’ı bir süre aşamadı. Ta ki 39. dakikada Mertens sağda topla buluşup ceza alanına girene kadar. Belçikalıyla karşı karşıya gelen Kazımcan Karataş geç hamle yapıp rakibini düşürdü. Hakem Ali Şansalan penaltı noktasını gösterdi. Mauro Icardi vuruşta hata yapmadı skor 3-0 oldu. Bu andan sonra Galatasaray’dan kiralık olarak Ankaragücü’ne gelen Kazımcan ev sahibi takım taraftarı tarafından ıslıklandı. İlk yarı 3-0 bitti.

Ankaragücü teknik direktörü Emre Belözoğlu ikinci devreye üç değişiklikle girdi. Ancak ikinci yarı ilk yarıya nazaran daha rölantide başladı. Öyle ki ilk devre boyunca rakip kaleye 19 şut çeken Galatasaray belki de hafta içi oynanacak Sparta Prag eşleşmesi rövanş karşılaşmasını düşünerek tempoyu azalttı. 61. dakikada Portekizli orta saha Sergio Oliveira, Kerem Demirbay’ın yerine oyuna girdi ve 68 gün sonra sahalara döndü. 66’da Icardi ağları havalandırdı, ancak hakem Ali Şansalan, gol öncesinde Derrick Köhn’ün faul yaptığını belirtti. Bu pozisyon için Galatasaray resmi hesabından tepki paylaşımı yapıldı.

Şutlarının direkten dönmesiyle meşhur futbolcu Oliveira daha sahalara döner dönmez uzaktan denemesinde direğe takıldı. Bu şut direkten döndüğünde dakikalar 76’yı gösteriyordu. Kalan bölümde başka gol olmadı. Galatasaray maçı 3-0 kazandı, liderliği Fenerbahçe’den devraldı. Sarı-kırmızılılar ayrıca üst üste 10. galibiyetine ulaştı.

Opta verilerine göre Ankaragücü deplasmanından 3-0 galip ayrılan Galatasaray bu sezon Süper Lig’de en fazla maçını gol yemeden kazanan takım konumunda (12). Ankaragücü karşısında 16 köşe vuruşu kullanan Galatasaray, bu sezon bir Süper Lig maçında en yüksek sayıya ulaşan takım oldu. Bu sezon oynadığı 26 lig maçında 69 puan toplayan Galatasaray (22G 3B 1M), Süper Lig tarihinde bu aşamayı en fazla puanla tamamlayan takım oldu. Galatasaray, bu sezon Süper Lig’de en fazla şut çektiği (27) ve rakip ceza sahasında topla buluştuğu (44) deplasman maçını Ankaragücü karşısında oynadı.

‘Zemin beklediğimizden çok çok iyiydi’

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk maç sonu değerlendirmesinde “Zemin beklediğimizden çok çok iyiydi. 10 günlük bakımla birlikte oyuncular zorluk yaşamadı. 10 gün önceyle arada çok büyük fark var. Bu işi yapan insanlara teşekkür etmek gerekiyor. Herkesin kafasında soru işaretiydi. Bir soru işareti de Galatasaray 3 gün sonra çıkıyor ve yorgundu. Biz enerji olarak çok yüksektik. Taktiksel ve oyun olarak çok iyi işler yaptık. Hak ettiğimiz bir galibiyet oldu. Oyun anlayımız değişmiyor. Oyuncular değişebilir ama oyun anlayışı değişmiyor. Attığımız ikinci golün nedeni Davinson’un doğru yerde doğru baskıyı yapması ve önde oynaması. Stoperlerin topları alması çok önemliydi. Hamlesinin ödülünü gol atarak aldı Davinson. Orta sahada da Berkan’ın, Kerem Demirbay’ın, kanatların baskısı da çok iyiydi. Otomatikleşmiş önde iki oyuncumuz var, Mertens ve Icardi, onların otomatik olarak savunma pozisyonları önemli. Her şeyi onlar başlatıyor. Yine onlar başlattıKöhn rahat oynadı. Onun yanında çevresinde oynayan Kerem Demirbay ve Kerem Aktürkoğlu ile uyumluydu. Bu da önemliydi. Genel olarak ilk maç olmasına rağmen çok özgüvenliydi. Antrenmanda görmüştük. İyi bir oyuncu ve iyi bir karakter. Çok çabuk takıma ısındı. Bu da çok önemli. Çok sosyal, çok çabuk arkadaşlarıyla iletişim kurdu” dedi.

‘2000 ruhuna benzetmek istiyorum’

Buruk basın toplantısında “3 kupa için çalışacağız, yarışacağız, inanacağız, en iyisini yapacağız. Muhteşem bir taraftarımız var, onlarla kenetlenince büyük işler başarıyoruz. Bir adanmışlık var. İnancımız var. İyi bir takımız. Şampiyonluğu çok istiyoruz. Avrupa’da başarıyı çok istiyoruz. 2000 ruhuna benzetmek istiyorum. O başarılara ulaşmak için daha fazlasını yapmalıyız. Bunun bilincindeyim. Son Avrupa maçının daha üstüne çıkmalıyız. Bir sonraki maçta daha da iyisini yapabiliriz. Hedeflerimiz aynı. Şampiyonluk ve Avrupa’da final! Hedefi koymak, inanmak, oraya çıkabileceğimizi düşünmek önemli hayaller. Gerçekleştirmek istiyoruz. Geçen sezonki şampiyonluk maçından önce de aynı otel, aynı toplantı salonu, aynı yemek salonu, aynı stadyum. Geçen sene burada şampiyon olduk. Bu da şampiyonluk maçlarından biriydi. Ankaragücü deplasmanı zordur. Takımı da hocası da çok iyi. Biz buraya çıkarken bu şampiyonluk maçlarından biri dedik. İki takım da net sürdürüyor yarışı. Fenerbahçe de kazandı. Kimsenin puan kaybına tahammülü yok. Şampiyonluk yarışı bence çok erken başladı zaten” diyerek değerlendirmede bulundu. Buruk Opta verilerine göre, Süper Lig tarihinde bir takımın başında 50 galibiyete en az maçta ulaşan teknik direktör oldu.

Galatasaray’da Okan Buruk maç sonu değerlendirmede bulundu.

Galatasaray kariyerindeki ilk maça çıkan sol bek Derrick Köhn “Her şey çok güzel. İlk andan itibaren her şey… Taraftar güzel karşıladı. Antrenmanlarda mutlu, harika bir ortam var. Herkes bana sıcak davranıyor. Galatasaray’da olduğum için gurur duyuyorum. Her maç her şeyimi vereceğim. Okan Hoca beni çok iyi karşıladı. Bana direktifler verdi. İlk maçım olduğu için öncesinde bana ‘Sakin ol, sabırlı ol’ dedi. Sahada kendimi verebildim ve güzel bir oyun çıkardım” dedi.

Süper Kupa sorusuna yanıt verdi

Okan Buruk, basın toplantısında kendisine yöneltilen Süper Kupa sorusuna da yanıt verdi ve “Fikstür sıkışık. Nisan konuşuluyor. Fikstüre yerleştirecek yer yok. Çok yoğun bir fikstür var. Avrupa’da devam ediliyor. Biz devamlı maç oynuyoruz, üç günde bir oynuyoruz. Bizim için bir şey değişmiyor. Ne uygun görülüyorsa ona razı olacağız” dedi.

Ali Koç'tan Erdoğan'a mesaj, Büyükekşi'ye savaşAli Koç’tan Erdoğan’a mesaj, Büyükekşi’ye savaş

‘Galatasaray bu ligin çok üstünde’

Ankaragücü teknik direktörü Emre Belözoğlu Galatasaray’ın gücünden söz ederek “Öncelikle 15-20 dakikalık periyotta Galatasaray çok baskın oynadı. Çalıştığımız yerler, merkez üzeriydi. Bunu Bayern’e karşı uyguladılar. Bizim gibi takımlara karşı bunu rahatlıkla uygulayabiliyorlar. Ne yazık ki teknik direktörlüğün kaderi bu. Çalıştığımız konular. Duran toplara çalışmıştık. Bugün önemli olan aslında oyunun devamını getirebilmekti. Oyuncu grubu, ilk 2 gol sonrası şok yaşadılar. Mücadele etmek isteyen bir takımım var. Taraftarımızla buluştuk. Kabul etmemiz gereken gerçekler var. Galatasaray bu ligin çok üstünde bir takım. Oyuncu kalitesi olarak, bilmiyorum, Galatasaray tarihinin gelmiş geçmiş en iyi kadrosu olabilir. Bu kadar yüksek seviyede bir oyuncu grubuna karşı ben oyuncu, teknik direktör olarak oynamadım. Bu kadar basit, bu kadar kolay goller yemeseydik, oyuna tutabilseydik işler istediğimiz gibi gidebilirdi. Üzgünüm, üzgünüm. Sorumluluk benim. Özür dilerim” dedi.

Belözoğlu basın toplantısında Ankaragücü taraftarının Kazımcan’a tepki göstermesi konusunda “Kazımcan’a sahip çıkması gerekiyor taraftarımızın. Bu arkadaşlarımız gencecik çocuklar. Sosyal medyanın ülkede vermiş olduğu kirlenme, zehirlenme, çocukların üzerine kurulan baskılar… Sorumluluk benim, ben oyuncuya o şansı veriyorum. Geçmişte oynadığı takıma karşı oynarken de yapmış olduğu bir hatayı bu tarafa çekmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Herkesin bir onuru var” yorumunu yaptı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.