Arsenal’dan ‘çeşitsizlik’ özrü

Arsenal, kadın futbol takımının fotoğrafı paylaşıldıktan sonra 27 oyuncu ve antrenörün beyaz ırktan olması ve dolayısıyla ırk çeşitliliğin olmamasıyla alakalı gelen eleştiriler üzerine özür açıklaması yayınladı.

Spor 25 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Arsenal'ın takım fotoğrafına taraftardan tepki.

Arsenal, Kuzey Londra’da bulunan ve İngiletere’nin ırk çeşitliliğine en fazla önem veren kulüplerinden biri. İlk siyahi yıldızları sahaya süren, Arsene Wenger döneminde 2000’lerin başında ilk 11’de 9 siyahi oyuncuyla yer alıp bir ilke imza atan Arsenal için ırksal çeşitlilik diğer kulüplerden biraz daha fazla önem arz ediyor.

Hal böyle olunca aksi durumlarda taraftarın sesi yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde Arsenal kadın takımının fotoğrafı yayınlandı. Her sezon başında çektirilen klasik fotoğrafta 27 futbolcu ve teknik direktör Jonas Eidevall yer aldı. Söz konusu görselde herkesin beyaz ırktan olması tepki çekti. Taraftarlar kulübü siyahi veya azınlık ırklarından herhangi birinden oyuncu barındırmadığı için eleştirdi.

İspanya Ulusal Mahkemesi’nden karar: Rubiales’in Hermoso’ya yaklaşması dahi yasak!İspanya Ulusal Mahkemesi’nden karar: Rubiales’in Hermoso’ya yaklaşması dahi yasak!

Kulüp eleştirilere yanıt verdi. Yapılan açıklamada “Kadın futbol takımı kadromuzda, kulübümüzde ve kulübümüzün temsil ettiği topluluklarda olan çeşitliliğin olmadığını fark ettik. Erkek ve kadın futbol akademilerimiz dahil olmak üzere tüm takımlarımızda farklı ırklardan gelip tarihimize, başarılarımıza ve kültürümüze katkıda bulunan birçok sporcumuz var” denildi.

Bu sezonun başında eski futbolcu Karen Carney de kadın futbolunda daha fazla ırk çeşitliliğine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Eski Brighton futbolcusu Fern Whelan da aynı şekilde bu durumun üzerinde durulması gerektiğini söylemişti.

Luis de la Fuente, Rubiales'i alkışladığı için özür dilediLuis de la Fuente, Rubiales’i alkışladığı için özür diledi

İngiltere’nin 2022’de Avrupa şampiyonu olan kadrosunda farklı etnik kökenden üç futbolcu vardı. Bunlar Jess Carter, Nikita Parris ve Demi Stokes’tu. Ancak bu sporcuların hiçbiri ideal 11’in bir parçası değillerdi. Geçtiğimiz Dünya Kupası’nda ise Carter ve Lauren James gibi isimler kendilerine 11’de yer buldular. Ancak finalde İspanya’ya kaybedip ikinci olan İngiltere’nin kadrosundaki farklı etnik kökenden gelen iki oyuncu Carter ve James’di.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.