Arteta’nın Arsenal’ı gol olup yağıyor

Mikel Arteta'nın Arsenal'ı Premier Lig'de oynadığı son dört karşılaşmada 21 gol atarak dört galibiyet aldı. Topçular lider Liverpool'u takibi iki puan geriden sürdürüyor.

Spor 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Arsenal, olağanüstü bir çıkışla yoluna devam ediyor.

Premier Lig’de geçen sezon şampiyonluk mücadelesini 30. haftaya kadar lider götüren Arsenal daha sonra güçlü rakibi Manchester City’ye boyun eğdi. Topçular yaz aylarında Declan Rice, Kai Havertz ve Jurrien Timber gibi önemli isimleri kadroya kattı. Timber sakatlık yüzünden hala takıma dönemezken Rice ve Havertz her geçen hafta takıma daha iyi ayak uydurdu. Sezona geçen seneki oyun yoğunluğundan ve etkili performansından yoksun giren Arsenal son dönemde toparlanmaya başladı.

Yılbaşından önce 28 Aralık günü evinde West Ham United’a 2-0 yenilen ekip daha sonra Fulham deplasmanından 2-1 mağlup ayrıldı. Bu puan kayıpları City’nin toparlandığı, Liverpool’un iyi gittiği dönemde takımı baltaladı. Özellikle West Ham maçında 77 kez rakip ceza alanına giren Arsenal’ın gol çıkaramamış olması gol yollarındaki etkisizlik anlamında fazlasıyla eleştirildi.

Ninja Kaplumbağalı Inter, zirvede farkı açtıNinja Kaplumbağalı Inter, zirvede farkı açtı

Sinyaller Liverpool maçıyla verildi

Yılbaşı ardından Crystal Palace’ı ağırlayan ekip evinde beş gollü görkemli bir galibiyetle toparlandı. Liverpool’la sahasında oynayacağı maç adeta dönüm noktasıydı. Takım geçen seneden esintiler sunduğu ilk yarı boyunca rakibi yarı sahasına hapsettiği karşılaşmadan 3-1 galip ayrılmayı bildi. Bu galibiyeti doyasıya kutlayan Arsenal ve Mikel Arteta taraftarına yeni bir şampiyonluk yürüyüşünün sinyallerini veriyordu.

Yedekler gelen fırsatı değerlendirdi

Süreç içinde Timber dışında da sakatlıklar etkili oldu. Orta saha rotasyonunda Thomas Partey ve Emile Smith Rowe gibi isimlerden uzun süreler yararlanamadılar. Hücuma yönelik yıldız Fabio Vieira da sakatlandı. Kemik kadro yoğun tempoda yorgunluk çekerken bu sakatlıklarla Oleksandr Zinchenko gibi 11’in kritik parçalarından biri de eklendi. Bu sakatlık sırasında 11’e geçen Jakub Kiwior sol bek bölgesinde kendine gelen fırsatı iyi değerlendirdi. Sezon öncesi transfer döneminde adı Türk takımlarıyla da anılan Jorginho da savunma önünde pasörlüğüyle rakip savunmaları zorlamaya başladı. Sol iç orta saha bölgesinde yer alan Declan Rice en az 6 numarada olduğu kadar etkili performans sergiledi. Martin Odegaard’ın liderliği ve üst üste 8 Premier Lig maçının 7’sinde ağları sarsan Bukayo Saka Arsenal’ın hücum dişlilerini sağlamlaştırdı. Ancak belki de temel farkı Leandro Trossard ve Kai Havertz’in hücum katkısı oldu. Gabriel Jesus’un olmadığı zamanlarda gol üretimi zirveyi gördü.

Sporun her branşında eli olan bir baron: Stan KroenkeSporun her branşında eli olan bir baron: Stan Kroenke

Rekor dolu süreç averaj üstünlüğünü sağladı

11 Şubat’taki West Ham deplasmanında 6-0 kazandı Topçular. Declan Rice 105 milyon sterlin kazandırdığı eski takımına enfes bir gol attı ve sevinmedi. Saka iki gol atarken, Trossard bir golle katkı sağladı. Defans oyuncuları Gabriel ve Saliba da birer golle görkemli zafere katkı sundu. Daha sonra ligin mütevazı takımlarından Burnley’e konuk olan Topçular maçı 5-0 önde bitirdi. Odegaard’ın perdeyi açtığı günde Saka iki gol atarken Havertz ve Trossard da birer gol buldu. Newcastle’la evinde karşılaşan Arsenal rakibine adeta nefes aldırmadığı mücadelede 4-1 kazandı. Galibiyet serisi devam ederken ilk gol Sven Botman’ın kendi kalesini bulmasıyla geldi. Havertz, Saka ve Kiwior birer golle oynadı. Sheffield deplasmanına istim üstünde giden Topçular burada da altı golle kazanmayı başardı. Bu farklı galibiyet Arsenal’ın genel averajını 45’e getirdi. Bu anlamda lider olan ekibin en yakın takipçisi 39’la Liverpool. Sezon sonunda puan eşitliği halinde genel averajın dikkate alındığı Premier Lig’de söz konusu üstünlük büyük değer taşıyor. Öte yandan Arsenal son üç maç yakaladığı ivmeyle Premier Lig tarihinde Eylül 1961’deki Burnley’den beri üst üste üç deplasman mücadelesinde 5+ gol atan ilk takım oldu. Öte yandan Topçular, İngiltere futbol tarihinde üç deplasman maçı üst üste 5+ skor farkıyla galibiyet alan ilk takım unvanını eline geçirdi. Arsenal öte yandan Sheffield maçında tüm zamanlardaki 10 bin gol barajını da aştı.

Sezonun dönüm noktası City deplasmanı

Premier Lig’deki galibiyet serisi yedi maça çıkarken Londra ekibinin takıldığı tek nokta Şampiyonlar Ligi oldu. Porto deplasmanında Galeno’nun son dakikada attığı enfes gole yenik düşen ekip süreç içindeki tek tökezlemesini yaşadı. Arsenal ve Mikel Arteta’nın milli ara öncesindeki hedefi 12 Mart’taki Porto sınavını geçip, ondan önce de Brentford galibiyetiyle şampiyonluk yürüyüşünü sürdürmek.

Topçular, an itibariyle 61 puanla lider Liverpool’u iki puan, ikinci sıradaki Manchester City’yi bir puan geriden takip ediyor. Son 11 maça girilirken şampiyonluk yarışındaki etkisini yakından hissettiren Topçular, 31 Mart’taki Manchester City deplasmanına kan kaybetmeden gitmeyi amaçlıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.