Premier Lig’de VAR kayıtları açıklandı, mağdur Liverpool

Premier Lig'de bir kez daha VAR kayıtları açıklandı. Daha önce attığı nizami gol iptal edilen Liverpool'un Arsenal maçında penaltısının verilmediği ortaya çıktı.

Spor 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Lider durumdaki Liverpool, hakem hatalarından en çok etkilenen takımlardan biri.

Premier Lig’de geçen ay oynanan Tottenham – Liverpool maçında VAR skandalı yaşandı. VAR, Liverpool’un bulduğu golde ofsayt olmadığını tespit etmesine rağmen saha içi kararın gol iptali olduğunu unutup kararı onaylayarak golün geçerlilik kazanmamasına sebep oldu.

VAR, Liverpool’un penaltısı vermedi

Bu pozisyonun ardından bir kez daha VAR kayıtları açıklandı. Pozsiyonlarda Tottenham ile Liverpool maçında yaşanan skandaldan sonra orta hakemlerle VAR’ın saha içi kararını defalarca teyit etmeleri dikkat çekti. 23 Aralık’ta oynanan Liverpool – Arsenal maçının 1-1 biten maçın 20. dakikasında, Arsenal 1-0 öndeyken gelişen Liverpool atağında Salah’ın dokunduğu top lerdeki Odegaard’ın eline çarptı. Ev sahibi ekibin penaltı beklentisi sonuçsuz kaldı. Maçın hakemi Chris Kavanagh’a VAR’dan izleme tavsiyesi gelmeyince oyun devam ettirdi. Yayınlanan kayıtlarda orta hakem Chris Kavanagh’ın itiraza gelen oyunculara ‘Hayır. Eli yerde, eli yerde’ demesiyle başlıyor. Daha sonra VAR hakemi David Coote devreye girerek ‘Evet. Bakıyoruz’ diyor. Odegaard’ın yere düşerken kolunu yere doğru uzattığı ve topu kesme veya vücut büyütmeye yönelik bir durumunun olmadığına kanaat getiren VAR hakemi Coote ve AVAR Lee Betts, incelemenin tamamlandığını orta hakem Kavanagh’a şu sözlerle iletiyor: “Ben de senin gördüğün gibi görüyorum. Sana katılıyorum. İnceleme bitti.”

Webb: Penaltı olmalıydı

Premier Lig Hakem Kurulu Başkanı Howard Webb, canlı yayında pozisyonla ilgili görüşünü paylaştı. Webb şunları söyledi: “Orta hakem burada Odegaard’ın kayıp kolunu dengesini sağlamak için yere doğru uzattığını düşünüyor. Evet kayıyor ama aynı zamanda yere doğru giden kolunu vücuduna doğru da çekiyor. Bu anda da top kolun temas ediyor. VAR da aynı şeye baktı. Odegaard kolunu kendine doğru çekerek vücudunu küçültüyor, burası önemli ama aynı zamanda bu hareketiyle kendisine büyük avantaj sağlıyor. Hakemler burada doğru çıkarımı yapamamış. Pozisyon penaltı olmalıydı.”

Newcastle United – Arsenal maçında top dışarı çıktı mı?

Newcastle United’ın Arsenal’ı 1-0 mağlup ettiği maçta Anthony Gordon’ın attığı golde Arsenal cephesi topun dışarıdan çevrildiğini ve kale sahasındaki pozisyonda Joelinton’un Gabriel’e faul yaptığını iddia etmişti. VAR incelemesinde iki pozisyona da devam kararı çıktı ve gol kararı değişmedi. Arsenal menajeri Mikel Arteta, maçın ardından hakem Stuart Attwell’i ve VAR hakemlerini şöyle eleştirdi: “Dünyanın en iyisi olduğunu söylediğimiz Premier Lig’de bu yaşananlar utanç verici. 20 yıldır bu ülkede yaşıyorum ve şu an utanıyorum. Bu bir rezalet ve riske atılacak çok şey var. Burada her hafta inanılmaz şeyler yapmaya ve en üst seviyede olmaya çalışıyoruz. Yeterince iyi olmadığımızda ellerimi kaldırıp sorumluluğu alıyorum. Sonuç, bu ligin ihtiyaç duyduğu seviyeye ve bu ligdeki rekabete hiç yakın değil. Bu durumun bir parçası olmaktan utanıyorum.”

James Milner, Premier Lig tarihine geçtiJames Milner, Premier Lig tarihine geçti

VAR golü böyle vermiş

Açıklanan kayıtlara göre, Newcastle United’ın golünde ilk incelenen topun auta çıkıp çıkmadığı oldu. Köşe gönderine yakın noktadan oluşan pozisyon, çizgi kamerasının görüş açısı dışında olduğu için ofsayt kamerasından bakıldı. Topun izdüşümünün çizgiyi terk edip etmediği net olarak görülemediği için saha içi karar doğru kabul edildi. Ardından kale sahasında Joelinton’un Gabriel ile hava topu mücadelesinde faul olup olmadığı ve topu indirdiği sırada Anthony Gordon’ın ofsaytta olup olmadığına incelendi. VAR, yine açıdan şikâyet “Elimizde kararı değiştirecek net bir kanıt yok, saha içi kararın doğru olduğunu düşünüyoruz” yorumunu yaptı. Ardından Arsenal’in faul beklediği Joelinton – Gabriel pozisyonuna bakıldı. VAR hakemi “Joelinton’un elleri Gabriel’in sırtında ancak faul gerektirecek bir hareket olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Chelsea’nin transfer politikası Premier Lig’de kural değiştirttiChelsea’nin transfer politikası Premier Lig’de kural değiştirtti

Howard Webb, ise bu pozisyonla ilgili olarak VAR’ı haklı bularak şöyle konuştu: “Newcastle United – Arsenal maçında VAR uygulaması doğru. VAR, pozisyonu izleyip kararı değiştirecek bir kanıt bulamıyor. Bu tür sıra dışı pozisyonlar yaşanabilir. Joelinton ile Gabriel arasındaki pozisyon faul olabilir, faul olmalı ama bu sübjektif bir karar ve görüldüğü üzere hakemler de faul olup olmadığına dair net bir şey söylemiyor. Daha iyi olmak için çalışmaya devam ediyoruz.”

Scott McTominay’in golü iptal edildi

Aynı gün oynanan ve Manchester United’ın Fulham’ı 1-0 mağlup ettiği maçta ise Scott McTominay’in attığı gol, ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Maçı uzatmalarda bulduğu golle 1-0 kazanan United cephesi de bu karara tepki gösterdi. Bu pozisyonda ise VAR, serbest vuruş kullanıldığı sırada arka direkte topu indiren Garnacho’nun ofsaytta olmadığını belirledi. Ancak ofsayttaki Maguire’ın topa hamlesinin olduğu ve savunma oyuncusuna müdahale ettiği tespit edildi. ‘Yoruma açık pozisyon olduğu için VAR hakeme izleme tavsiyesinde bulundu. Pozisyonu ileyen hakem de Maguire’nin aktif olduğuna kanaat getirdi ve golü iptal etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.