Bir kurtarışın anatomisi… ‘Kalede Mert Günok vardı’ diyecekler 

Bazı pozisyonlar vardır ki bir turnuva onlarla anlatılır. Türkiye-Avusturya maçının son saniyesinde Mert Günok'un yaptığı kurtarış yıllar sonra bile hatırlanacak.

3 Temmuz 2024
Takım arkadaşları Mert Günok'u kurtarıştan sonra tebrik etti.

Euro 2024’te Türkiye- Avusturya maçı 2-1 devam ediyor. Kazanan çeyrek finale kalacak. Portekizli hakem Artur Soares Dias dört dakikalık uzatma gösteriyor. Avusturya karşılaşmayı berabere bitirmek için baskısını artırıyor. Sağdan soldan ortalar geliyor.

İki gol atan Merih Demiral, Kaan Ayhan ve Abdülkerim Bardakcı savunmada cansiparene mücadele ediyor. Kronometre 93.58’i gösterirken Avusturya soldan geliyor. Havalandırılan topa Christoph Baumgartner yükseliyor ve kafayı vuruyor. Kaleciler için en zor durum ortaya çıkıyor. Top yere vuruyor ve kaleye yönleniyor. Gerek stadyumda gerekse televizyon başında herkes gözünü kapıyor.

Birden bir el uzanıyor. Çekya maçında yediği gol nedeniyle eleştirilen Milli Takım kalecisi Mert Günok adeta uzuyor. Topu kornere çelerken sahadaki futbolcular bile yaşananlara inanamıyor. Beşiktaş’ın file bekçisi kurtarıştan sonra kale arkasındaki taraftarlara dönerek bütün gücüyle bağırıyor. Arkadaşları onu tebrik etmeye koşuyor.

Bu pozisyondan saniyeler sonra hakem son düdüğü çalıyor. İki gol atarak maçın oyuncu olan Merih Demiral, hâlâ kurtarışın etkisinde, sesleniyor: “Oğlum Merto, nasıl çıkardın lan? Allah çarpsın!”

1970 Dünya Kupası’nda Gordon Banks 1-0 kaybettikleri İngiltere – Brezilya arasındaki maçta son saniyede Pele’nin kafa vuruşunu harika bir şekilde kurtarmıştı. Sadece İngilizler değil birçok kişi için bu poziyon ‘dünyanın en iyi kurtarışı’ olarak görülür. Bir Alman olan Avusturya Teknik direktörü Ralf Rangnick 12 yaşındayken gördüğü bu performansı belli ki unutmamış. Maç sonu yaptığı açıklamada Mert Günok’a hakkını teslim ediyor: “Beraberlik için yeterli süremiz vardı ama Türkiye’nin kalesinde Gordon Banks olduğu için bu çok zordu.”

Mert Günok “Kurtarışı yorumlamak bana düşmez. Merih’in ne dediğini hatırlamıyorum” diyor. Bu maçı seyreden Türk, Avusturyalı, Avrupalı çocuklar belki yıllar sonra Rangnick’in cümlesini milli kaleci için kuracak. ‘Kalede sanki Mert Günok vardı’ diyecekler.

Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e...Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e…

Enginlere sığmadık taştıkEnginlere sığmadık taştık

Euro 2024'te 'Türk Marşı'nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldiEuro 2024’te ‘Türk Marşı’nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.