Fenerbahçe’de sabıkalı pozisyona Mario Branco geldi: Yeni sportif direktör

Fenerbahçe 2023-24 sezonu futbol yapılanması kapsamında sportif direktörlük görevine Portekizli Mario Branco’nun getirildiğini açıkladı.

Spor 5 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'de yeni sportif direktör Branco oldu.

Teknik direktörlük pozisyonu için İsmail Kartal’la anlaşan, Ryan Kent ve Edin Dzeko gibi isimlerin transferinde mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, yeni sportif direktörünü duyurdu. Buna göre Portekizli futbol insanı Mario Branco, futbol şubesinin “beyni” olarak belirlendi.

Branco, 2022-23 sezonunda Jorge Jesus’un göreve gelmesinin ardından kulüpte Operasyon Direktörü olarak görevlendirilmişti. Deneyimli isim, kariyerine 2004-05 yılında Pontevedra’da şef scout olarak başlamıştı. Daha sonra sırasıyla Wisla Krakow, Zaglebie Lubin, Steaua Bükreş’te şef scout olarak görev yapan 47 yaşındaki futbol insanı, 2009-10 sezonunda Leixoes Global Sports Direktörlüğüne getirildi. Sırasıyla Astra Piloesti, Estoril, Hajduk Split, Paok ve Famalicao’da aynı pozisyonda görev yapan Branco, 2022-23 sezonunda Fenerbahçe’de Operasyon Direktörü oldu.

Branco 2023-24 sezonundan itibaren sarı-lacivertlilerde sportif direktör olarak görev yapacak. Kulüpten yapılan açıklamada “Kariyeri boyunca çalıştığı kulüplere değer katan, 6 dil bilen deneyimli spor adamı; aynı zamanda Profesyonel Spor Yönetimi diplomasına ve UEFA B Lisansına sahip” denildi.

Sorunlu pozisyon

Fenerbahçe’nin yakın tarihte aynı pozisyonda göreve gelen isimlerle geçmişi pek parlak değil. İlk olarak 2009-10 sezonunda Aykut Kocaman sportif direktörlük görevine getirilmişti. Sezon sonunda Christophe Daum’un teknik direktörlük görevine son veren Fenerbahçe’de kulübeye Kocaman geçmişti.

2015 yılında bu kez Guiliano Terraneo ile anlaşan Fenerbahçe, o sene Nani, Robin van Persie gibi yıldızların yanı sıra Simon Kjaer, Josef de Souza gibi isimlerle anlaşarak transferde adeta şov yapmıştı. Ancak Terraneo ve Aziz Yıldırım yönetimi arasındaki soğukluk gün geçtikçe arttı ve Mayıs 2015’te göreve İtalyan futbol insanı Mart 2016’da görevden ayrıldı.

Aziz Yıldırım'ın şifreleri... Ne dedi? Ne demek istedi? Kimi kast etti?Aziz Yıldırım’ın şifreleri… Ne dedi? Ne demek istedi? Kimi kast etti?

Tarihler Haziran 2018’i gösterdiğindeyse yaklaşık 20 senelik Aziz Yıldırım dönemi sona ermiş ve başa Ali Koç geçmişti. Koç, göreve gelir gelmez sportif direktör olarak Fransız Damien Comolli’yi atadı. Comolli’nin yaptığı transferlerve kurduğu kadronun yeterliliği büyük tartışma yaratmıştı. Comolli’nin göreve getirdiği teknik direktör Philippe Cocu’nun görevine henüz sezonun ilk kısmı geride kalmadan son verildi. Yerine Ersun Yanal getirildi. Kulüple arası açılan Comolli, Ocak 2020’ye kadar görevde kaldı ve söz konusu tarihte Fenerbahçe’den ayrıldı.

Sarı-lacivertlilerde Branco öncesi sportif direktörlük koltuğuna oturan son isimse Emre Belözoğlu’ydu. Belözoğlu, futbolu bıraktıktan hemen sonra 2020-21 sezonu başında göreve geldi. “Alo ben Emre abin” lafı, yaptığı flaş transferlerle beraber sosyal medyada gündem oldu. Sezon Erol Bulut teknik direktörlüğünde başlayan Fenerbahçe, istenen oyunu ortaya koyamayınca Bulut, 30. haftada takımdan gönderildi. Son 10 hafta için kulübeye inen isim tıpkı Aykut Kocaman gibi Emre Belözoğlu oldu. Belözoğlu, 39. haftadaki Sivasspor yenilgisi sonrası takımın şampiyonluğu kaçırmasıyla belki de görevine devam etme fırsatını kaçırdı. Sezon sonunda Fenerbahçe Belözoğlu’yla yollarını ayırdı, uzun süre devam eden teknik direktör arayışının ardından Vitor Pereira ile anlaştı.

Sivok “Doktor değil veteriner” demişti, Fenerbahçe'ye transfer oldu: Ertuğrul KaranlıkSivok “Doktor değil veteriner” demişti, Fenerbahçe’ye transfer oldu: Ertuğrul Karanlık

Portekizli Mario Branco, sportif direktörlük görevinin Fenerbahçe Spor Kulübü özelindeki repütasyonunu temize çıkarmak için de görevde olacak. Şayet şampiyonluk gelirse Fenerbahçe, yakın tarihinde sportif direktörlük pozisyonunun dolu olduğu bir sezonu ilk defa zaferle tamamlamış olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.