Atina yolu Atina’dan geçiyor… Rakip Olympiakos

UEFA Konferans Ligi çeyrek finalinde Fenerbahçe, Yunanistan temsilcisi Olympiacos ile eşleşti. Sarı lacivertliler turu geçerse Atina'daki finale gitmek için Aston Villa-Lille eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak.

Spor 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'nin Konferans Ligi çeyrek finalindeki rakibi belli oldu.

Türk futbolunu Avrupa’da temsil etmeye devam eden Fenerbahçe UEFA Konferans Ligi’nde çeyrek finale yükselmeyi başardı. İlk maçını 3-0 kazandığı eşleşmede dün Union SG’ye 1-0 yenilen Kanarya bu mağlubiyete rağmen adını son sekiz takım arasına yazdırdı. Sarı-lacivertliler 11 sene sonra ilk kez Avrupa kupalarında son sekiz arasına kalırken rakibini beklemeye başladı. Fenerbahçe dışında Aston Villa, Lille, Fiorentina, Club Brugge, Paok, Olympiakos, Viktoria Plzen çeyrek finale yükseldi.

29 Mayıs 2024 tarihinde Yunanistan’ın Atina şehrindeki Ayasofya Stadyumunda oynanacak final maçı öncesi oranın yolunu çizecek son kura çekimi Nyon’da yapıldı. Kura çekiminde Avrupa şampiyonu olan 2004 Yunanistan kadrosunun unutulmaz isimlerinden Vasilis Tsiartas yer aldı. İşte Konferans Ligi’nde çeyrek final eşleşmeleri:

Club Brugge-Paok

Olympiakos-FENERBAHÇE

Aston Villa-Lille

Viktoria Plzen-Fiorentina

Konferans'tan Fenerbahçe'ye 343 milyon TLKonferans’tan Fenerbahçe’ye 343 milyon TL

Eşleşmelerin solunda yer alan takımlar ilk maçları evlerinde oynayacaklar. Dolayısıyla Fenerbahçe 11 Nisan’da Yunanistan deplasmanında oynayacak. 18 Nisan’da İstanbul’da Olympiakos’u ağırlayacak.

Yarı finalde Aston Villa-Lille eşleşmesinin galibi Olympiakos -Fenerbahçe eşleşmesinin galibiyle oynayacak. Bu eşleşmede ilk maçın ev sahibi Aston Villa-Lille eşleşmesinin galibi olacak. Viktoria Plzen-Fiorentina eşleşmesinin galibiyle ise Club Brugge-Paok eşleşmesinden çıkan takım eşleşecek. Bu yarı finalde ilk maçın ev sahibi Plzen-Fiorentina eşleşmesinden çıkan takım olacak. Konferans Ligi’nde çeyrek final maçları 11 Nisan ve 18 Nisan tarihlerinde oynanacak. Yarı finallerse 2 Mayıs ve 9 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Olympiacos’un başında Avrupa Ligi’ni kazanan hoca var

Maçlarını 32 bin 115 kişilik Karaiskakis Stadyumu’nda oynayan Olympiacos 47 kezle Yunanistan’da en fazla lig şampiyonluğu bulunan kulüp. Oly’nin 28 Yunanistan Kupası ve 4 Yunanistan Süper Kupası var. Bugüne kadar hiç Avrupa kupası alamayan takım, iki sene önce Sevilla’nın başında UEFA Avrupa Ligi’ni kazanan Jose Luis Mendilibar’la tarihinde bir ilkin peşinde. Kadrosunda Daniel Podence, eski Hataysporlu El Kaabi, Andre Horta gibi oyuncular var. Devre arasında gelen Gelson Mertens ve Fran Navarro listeye yazılmadığı için statü gereği Avrupa kupası maçlarında oynayamıyor.

Takımın kadro değeri 110 milyon euro. El Kaabi bu sezon attığı 15 golle ön plana çıkıyor. Stoper hattında David Carmo, orta sahada Santiago Hezze ve Mady Camara, sağ kanatta Daniel Podence ve santrforda Fran Navarro, piyasa değeri bakımından öne çıkan isimler. Olympiakos, 1963 yılında tek uluslararası başarısı olan Balkan Kupası’nı kazandı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 1998-1999 yılında çeyrek finale kadar yükselme başarısı gösteren Yunan ekibi, UEFA Avrupa Ligi’nde de 4 kez son 16’ya kaldı.

4-1 kaybettikleri maçın rövanşını 6 golle aldılar

Son 16 eşleşmesinde ilk maçı evinde 4-1 kaybettikten sonra Maccabi Tel-Aviv deplasmanından 6-1’lik skorla galip ayrıldı ve 120 dakika oynanan maçın sonunda çeyrek finale geldi. Olympiakos, şu an Yunanistan Ligi’nde şampiyonluk grubunda mücadele veriyor. Takım son olarak evinde Fatih Terim’in Panathinaikos’una 3-1 mağlup olmuştu ve 57 puanla 4. sırada kalmıştı. Yunanistan ekibi, şampiyonluk grubunda yer almasından sebep ağır bir fikstürü bulunuyor. Takım 7 Nisan’da Lamia deplasmanına çıkacak. Fenerbahçe’yi ağırladıktan sonra 14 Nisan’da normalde Paok ile karşı karşıya geleceklerdi. Ancak iki takımın da yoluna Konferans Ligi’nde devam etmesinden sebep Yunanistan Futbol Federasyonu bu karşılaşmayı erteleme kararı aldı.

Fortounis ve Podence ilk maçta yok

Olympiakos’ta sarı kart cezaları bulunan Konstantinos Fortounis ve Daniel Podence, Fenerbahçe ile oynanacak ilk maçta forma giyemeyecek. Fortounis 38 maçta 10 gol, 16 asist; Podence 35 maçta 12 gol, 8 asistle oynamıştı.

Belçika basınından Fenerbahçe-Union SG yorumu: Unutulmaz bir zaferBelçika basınından Fenerbahçe-Union SG yorumu: Unutulmaz bir zafer

Fenerbahçe’yi bekleyen yoğun fikstür

Fenerbahçe’yi nisan ayı içinde zorlu bir fikstür bekliyor. Süper Lig’de 30. hafta maçları 31 Mart seçimleri nedeniyle hafta içi oynanacak. Sarı-lacivertliler sahasında Adana Demirspor’u konuk edecek. 7 Nisan’da Süper Kupa maçında Galatasaray’la Şanlıurfa’da karşılaşacak Kanarya, 11 Nisan’da Atina Pire’de Olympiakos karşısına çıkacak. Daha sonra hafta sonu Karagümrük deplasmanına çıkacak Fenerbahçe Olympiakos’u Kadıköy’de ağırladıktan sonra Sivas’a gidecek. Ayın son maçında da Beşiktaş’ı evinde ağırlayacak.

Bir gün arayla hem futbol hem basketbolda maç

Kura sonucunda ilginç bir tesadüf meydana geldi. Euroleague’de ilk dörde girerek ev sahibi avantajını ele geçirmeye çalışan Fenerbahçe 12 Nisan da yine Olympiakos’a konuk olacak. Yani iki kulüp 11 Nisan’da futbol 12 Nisan’da basketbolda karşı karışya gelecek.  Geçen sezon basketbolda Olympiakos ile Fenerbahçe EuroLeague çeyrek finalinde eşleşmiş son dörde giden takım seriyi 3-2 kazanan Yunanistan temsilcisi olmuştu.

Daha önce dört kez karşılaştılar

Fenerbahçe ve Olympiakos takımları daha önce dört kez karşı karşıya geldiler. Bu dört mücadelenin ikisi hazırlık maçıydı. Fenerbahçe bu iki mücadelede rakibini 3-2 ve 2-1 mağlup etmeyi başardı. 2021-22 sezonunda UEFA Avrupa Ligi gruplarında karşı karşıya gelen iki takımın mücadelesinde Oly iç sahada 3-0 kazanırken Kadıköy deplasmanından da 1-0’lık üstünlükle ayrılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.