Formula 1 Türkiye’ye doğru yola çıktı: İstanbul Park ihaleye açılıyor

Geçmişte dokuz kez Formula 1 yarışı düzenlenen İstanbul Park için ihale süreci başlatıldı. İhale ilanında yeni yüklenici firmaya F1'i piste getirme şartı koşulması dev organizasyonun tekrar Türkiye'ye gelmesini bekleyenleri heyecanlandırdı.

Spor 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İstanbul Park'ta ihaleyi alacak işletmeciye Formula 1 şartı konması heyecan yarattı.

Formula 1’e ev sahipliği yapan yarış pisti İstanbul Park için ihale süreci başlıyor. 12 yıldır tesisi yöneten Intercity’nin sona eren anlaşmasının ardından pisti tahliye etmesiyle Kurtköy’deki pist için yeni bir süreç devreye girdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda yeni işletmeciye alışveriş merkezi, macera park, otomobil müzesi ve eğlence merkezi yapma yükümlülükleri verilirken, pistte Formula 1 yarışı düzenlenmesinin şart koşulması dikkat çekti.

Ferrari'nin 2024 F1 aracı görücüye çıktıFerrari’nin 2024 F1 aracı görücüye çıktı

F1 yoksa anlaşma da yok!

İhale şartnamesinde birbirinden farklı pek çok maddeye yer verildi, fakat bir madde diğerleri arasından sıyrılıp Türk Formula 1 izleyicilerini heyecanlandırmaya yetti. Yeni yüklenici firmanın Formula 1 yönetimiyle anlaşıp pisti F1 takvimine sokmasını zorunlu kılacak şu maddeler İstanbul’un F1’e dönme çabasını gözler önüne serdi. “Yüklenici Formula-1 yarışlarının taşınmazda yapılacağını garanti edecek olup, işin sözleşmesi imzalandıktan sonra 1 (bir) ay içinde Formula-1 yarışlarının taşınmazımızda yapılmasına ilişkin anlaşma sağlanarak imzalanacak protokolün İdareye bildirilmesi, bunun yapılmaması halinde sözleşmenin fesih edilerek yatırılan teminatların idareye gelir kaydedilmesi.”

Ayrıca F1’in piste dönüşüne dair şu madde de dikkat çekti. “Yüklenici Formula-1 yarışlarının 2026 yılı itibari ile taşınmazda mevcut Formula-1 pistinde başlayacağını taahhüt edecek 2026 yılı dahil bu yıldan sonra yarışların yapılamadığı her yıl için o yıla ait Formula-1 anlaşma bedelinin %25’i kadar bedelin yıllık olarak idareye tazminat ödenmesi.”

Mevcut şartlarda mayıs ayına kadar Formula 1 ile anlaşma yapılmadan ihaleye girilemeyeceği öngörülürken bu süreçte Formula 1’i yöneten Stefano Domenicali ve FIA’nın başındaki Mohammed Ben Sulayem’le sıkı ilişkileri bulunan Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu(TOSFED)’nun devreye girmesi bekleniyor. Her fırsatta İstanbul Park’ta yarış düzenlemek istediklerini dile getiren F1 yöneticilerinin de gerekli şartların sağlanması halinde Türkiye Grand Prix’sinin düzenlenmesine sıcak yaklaşacağı düşünülüyor.

Serhan Acar göz kırptı

Yıllardır Formula 1’in anlatımına sesiyle katılım gösteren ve TOSFED Genel Sekreterliği görevini de yürüten Serhan Acar kişisel sosyal medya hesabı üzerinden sürece dair bilgi paylaşan bir hesabın gönderisini alıntıladı. Federasyonun devreye gireceği bilgisinin verildiği mesaja göz kırparak yanıt veren Acar Türkiye GP’nin dönüşü için heyecanlanan Türk izleyicileri daha da heveslendirdi.

İstanbul Park kapılarını sporculara da açacak

Intercity yönetimi döneminde en çok eleştirilen nokta pistin sporcuların kullanımına verilmemesi olarak gözüküyordu. TOSFED ve Intercity’nin üzerinde sürekli tartışma yaşadığı bu konu da ihale şartnamesi içinde kendisine yer buldu. Eklenen maddeye göre yeni dönemde işletmeyi üstlenecek firma pistin yılda 30 gün spor federasyonlarına açılma şartına tabii olacak. Bu şekilde Türk sporcular en üst düzey imkanlara sahip pistte araç kullanma şansına erişim sağlayacak.

30 yıllığına 117 milyon 806 bin dolar

İhaleyi alacak firmanın yeni bir inşaat sürecine girmesini gerektirecek istekler de oldukça dikkat çekti. 2.1 milyon m2’lik arazide Formula 1 pistine ilaveten alışveriş merkezi, macerapark (go kart, lunapark, tırmanma parkuru, gezi treni vb.), otomobil müzesi ve eğlence merkezi (akvaryum, kuş parkı, hayvanat bahçesi, yağmur ormanı) fonksiyonunda mahaller/yapılar yaptırılacak. Yüklenici firma kiralama ve işletme haklarına karşılık 30 yıllığına minimum 117 milyon 806 bin dolar bedelle çıkılacak inşaat yapım sürecini de üstlenecek. İlk yıl inşaat süresi boyunca ayda 272 bin dolar, sonraki 3 yıl her yıl yüzde 1,5 artış, dördüncü yıldan itibaren 506 bin dolar, beşinci yıldan itibaren ise 30 yılın sonuna kadar yıllık yüzde 1,5 artış olacak, ancak kira bedeli toplam cironun yüzde 20 altında kalırsa o zaman fark da alınacak.

Şampiyonlar 'kırmızı' sever... Lewis Hamilton'ı ne bekliyor?Şampiyonlar ‘kırmızı’ sever… Lewis Hamilton’ı ne bekliyor?

Domenicali 30 yarış istiyor

Formula 1’in İtalyan CEO’su Stefano Domenicali her fırsatta F1’e olan ilginin arttığından ve bu sebeple yarış sayısını çoğaltma niyeti içinde olduklarından söz ediyor. Her fırsatta hem tüm yarış pilotlarının yarışmaktan çok keyif aldıklarını söyledikleri, hem de bütün yöneticilerin Türkiye pazarında bulunma arzularını saklamadıkları İstanbul Park için ihale sürecinin başlamasıyla birlikte mayıs ayına kadar resmi bir açıklama gelmesi bekleniyor.

Formula 1 İngiltere'deki evini 10 yıl daha bırakmıyorFormula 1 İngiltere’deki evini 10 yıl daha bırakmıyorTOSFED açıklama yaptı

Federasyonun İstanbul Park’a ilişkin yaptığı açıklamada “Altı ayı aşkın süredir devam eden işgalde artık sona gelindi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan pistin işletmesi ile ilgili ihale duyurusunda TOSFED’in pistin Türk sporcularımız tarafından kullanılmasına dair çağrısına resmi olarak yer verildi. Nisan ayı başında yapılacak yeni ihalenin şartnamesinde, milli sporcu yetiştirilmesini sağlamak üzere pistin bedelsiz olarak TOSFED kullanımına açılması şart koşuldu. Pistin kapılarının, 2005’ten bu yana ilk kez Türk sporu ve sporcusuna açılmasının yanı sıra ihale koşullarında yer alan Formula 1’in ülkemize geri getirilmesi şartı da hem otomobil sporları hem de ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli bir gelişme olarak göze çarpıyor” dendi.

Açıklamada ayrıca, TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı’nın şu ifadelerine yer verildi:

“Yeni ihale şartnamesiyle İstanbul Park’taki fiili işgalin sonlanacak olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık. 2021’deki federasyon başkanlığı seçimlerinde, pistin tekrar gerçek sahibi olan sporumuza kazandırılabilmesi için gereken tüm mücadeleyi yürüteceğimize dair bir söz vermiştim. Bu söz kapsamında pistin Türk sporcularımız tarafından kullanılacak olmasının gururunu yaşıyoruz. Öte yandan Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinin yeniden düzenlenebilmesi adına devletimiz tarafından federasyonumuza verilen her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

Formula 1'de '75' için geri sayım başladı! Türkiye'ye yine hasret düştüFormula 1’de ’75’ için geri sayım başladı! Türkiye’ye yine hasret düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.