Galatasaray gitti, geldi! Geri dönüş 1 puana yetti

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçında Kopenhag karşısında 2-0 yenik duruma düştü. 86 ve 88. dakikalarda Sacha Boey ile Tete'nin golleriyle geri dönen sarı kırmızılılar turnuvaya puanla başladı.

Spor 21 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray ve Kopenhag İstanbul'da berabere kaldılar.

Son olarak 2019-20 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde boy gösteren Galatasaray, 4 sene sonra ilk defa Devler Ligi arenasında taraftarı karşısına çıktı. Kapalı gişe karşılaşma taraftarın yarattığı olağanüstü atmosfer altında oynanacaktı. Yaz transfer dönemi boyunca flaş transferler yapan, kadrosuna maliyetli oyuncular kazandıran Galatasaray, Avrupa kupalarındaki başarı hedefini gerçekleştirmek adına ilk sınavını verecekti. Okan Buruk ve öğrencileri Kopenhag’la karşılaştı.

Galatasaray’a Kopenhag maçı öncesi büyük destek vardı.

Galatasaray, yaklaşık 50 bin taraftarının da desteğiyle beraber maça son derece hızlı ve baskılı başladı. Kopenhag’ın yaptığı baskılı oyuna iyi paslaşmalarla yanıt veren ekip 7. dakikada Mauro Icardi’nin karşı karşıya kaldığı pozisyonla gole yaklaştı ancak Arjantinli topu ağlarla buluşturamadı. İlk 10 dakikanın ardından Danimarka ekibi oyunu bir nebze olsun dengeledi. Yine de tehlike yaratmayı sürdüren Galatasaray, 23. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun şutunda direği geçemedi.

35. dakikada bu kez yaptığı baskıdan sonuç alan Kopenhag çok oyuncuyla Galatasaray ceza sahasına atak yaptı. Gelen ortada seken top Mohamed Elyounoussi’nin önünde kaldı ve yarım voleyle top ağlara gitti. Devrenin kalan kısmında Mauro Icardi ileride indirdiği toplarla pozisyonlar üretmeye çalışan Galatasaray aradığı golü bulamadı devre 1-0 tamamlandı.

İkinci yarıya ilk yarıda olduğu gibi baskılı başlangıç yapılamadı. Kopenhag cephesi kazandığı toplarla Galatasaray akınlarının olgunlaşmasını engelliyordu. 58. dakikada sarı-kırmızılı savunmanın ofsayt taktiğini delen savunma arkası pasıyla beraber tehlike oluştu. Muslera kalesini terk etti ancak pozisyonu savuşturamadı. Boş kaleye karşı topla buluşan Diogo Gonçalves Danimarka ekibinin ikinci golüne imza attı.

Gonçalves’in golüyle Kopenhag farkı 2’ye çıkardı.

Bu andan sonra dengeli oyun devam etti. Galatasaray pozisyon üretme anlamında zorluklar yaşadı. Tete, Barış Alper ve Wilfried Zaha, Sergio Oliveira gibi oyuncular sahaya girerken, Kerem Aktürkoğlu, Kerem Demirbay, Mertens ve Ziyech gibi isimler kenara geliyordu. Oyunun akışını değiştirebilecek olaysa 73. dakikada yaşandı. Jelert, rakibine yaptığı hareket sonrası ikinci sarı kartı gördü ve Danimarka ekibi 10 kişi kaldı.

Galatasaray rakibinin 10 kişi kaldığı bölümü ilk aşamada pek de iyi değerlendiremedi. Tempoyu yükseltip rakip yarı alanda etkili olmakta zorlanan Cimbom, ilk yarıda bulduğu tehlikeleri yaratmakta zorlandı. Ancak 86. dakikada rakip kaleyi iyice abluka altına aldıktan sonra Tete’nin Boey’e attığı pasla pozisyona giren sarı-kırmızılılar Fransız oyuncunun müthiş vuruşuyla farkı 1’e indirdi.

Bu golden hemen 2 dakika sonra bu kez Wilfried Zaha ortaladı, arkaya açılan topta ilk golün asistini yapan Tete, sol ayağıyla yakın direğe son derece düzgün bir vuruş yaptı ve maça eşitlik geldi. Kalan dakikalarda Galatasaray galibiyet golü için baskısını sürdürse de bu sonuç vermedi ve karşılaşma 2-2 beraberlikle sonuçlandı.

Opta verilerine göre maça damgasını vuran oyuncu Sacha Boey oldu. Boey, en çok adam eksilten, en çok ikili mücadele kazanan ve en çok top kapan oyuncu olmasının yanı sıra geri dönüş ateşini yakan golü de attı. Maçın oyuncusu ise Tete seçildi. Sonradan oyuna dahil olan Brezilyalı yıldız karşılaşmayı 1 gol ve 1 asistle tamamladı.

Maçın ardından açıklamalarda bulunan Okan Buruk “Şampiyonlar Ligi’nde savunma ağırlıklı bir takıma karşı bu kadar pozisyon ürettik. Şanssız bir gol yedik. 1-0 sonrası motivasyonu kaybettik. Sonrasında ikinci golü yedik. Oyuna girenlerin reaksiyonu iyiydi. İyi başladık, sonunu iyi bitirdik. Arada kötü oynadığımız bölüm oldu.” dedi. Buruk “Galatasaray iyi yolda” derken “1 puanı cebimizde görmemiz lazım. Şampiyonlar Ligi’nde herkes birbirinin yenebilir. 5 maç daha oynayacağız. İlk yarıdaki gibi oynarsak, galibiyetler alırız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kazanacağız diye hissettim”

Buruk maç başındaki atmosferden etkilendiğini “Maçın başında taraftarımızın da desteğiyle rahat kazanacağız diye bir his oluştu içimde. Yediğimiz gole kadar oyun üstünlüğü bizdeydi. İlk yarının sonuna kadar rakip kaleyi zorladık. 2. gole kadar farklı bir Galatasaray sahaya geldi. Oyuncular mental olarak düştü.” sözleriyle dile getirdi.

Okan Buruk kadro tercihlerinin sorgulanması hakkında “Oyuncular hızlı hazırlanmıyor. Bandaj takıyor, tekmelik takıyor. 2-3 dakikalık bir süre. Bilemiyorsunuz, ileriyi göremiyorsunuz. İki oyuncu çağırdık çünkü iyi oynamıyorduk. 58. dakika değişiklik için geç değil. Ama o sırada golü yedik. Ama yine oyun oturmadı, 2 değişiklik daha yaptık. Hiç oyunu değiştirmeden maç bitiren hocalar da var. Dünya genelinde üst düzey oyunculara bakarsanız, 5 oyuncu değiştiren de çok yok. Biz de herkes kadro yapıyor, oyuncu değiştiriyor! Bu güzel, futbolun güzel yanı ama bir yandan da vereceğiz kararlar çok önemli.” dedi.

İkinci yarıdaki oyuncu değişikliklerini detaylı değerlendiren Buruk “Hakim Ziyech’in belli dakikadan sonra düştüğünü gördük. Zaha girecek ama kaç dakika oynayabilir? Ndombele kaç dakika oynayabilir? Burada hazır olmayan oyuncular var, bunu bilmek lazım. Herkesi hazırlıyorum. Zaha’ya iyi süre verdik. Bundan sonraki maçlar daha iyi olacak.” dedi.

Zaha ve Barış Alper oyuna sonradan dahil olan isimlerdendi.

“Islık, tepki oluyor…”

Buruk maç içinde yerli oyuncuların bilhassa oyundan çıkarken gördükleri tepki karşısında “Kaybederken oyuncu değişirken ıslık, tepki oluyor. Kimi değiştirseniz tepki gelecek. Taraftar muhteşemdi maçın başında. Bu kadar kişi içinde ıslık çıkabiliyor. Bu azınlık, çoğunluk değil. Bize moral olan kısım bu. Taraftarın desteği çok fazla. Galatasaray çok başarılı bir takım, geçen senenin şampiyonu. En iyisini hep yapıyorlar. Maça da çok iyi başladılar. Bu tip duygusal tepkiler oluyor ama bunu azaltmak lazım. Herkesin yanındakini uyarması gerekiyor. Galatasaray’a bağlılığımızı göstermeliyiz. Sahadaki herkesi destelemek zorundayız. Maça gelme amacımız bu. Futbolda bu var. Oyuncular da etkilenmemeli. Golü yedikten sonra oyunculardaki düşüşü gördüm. Bu profesyonel bir iş. Daha güçlü olmalılar. Hepimize bu oldu. Bunu bilerek duygusal davranmamalıyız. Bizim işimiz seyirciyi coşturmak.” değerlendirmesini yaptı.

Buruk ayrıca Mauro Icardi’nin ilk yarıda penaltı beklediği pozisyon hakkında “Mauro Icardi penaltı bekledi, el olabilir gibi gördüm ama ofsayt verdiler. İncelemediler.” dedi. Buruk ayrıca geçen sezon ekim sonu kasım başı form tuttuklarını belirterek taraftardan sabır istedi.

Galatasaray’da Mauro Icardi ilk yarıda penaltı beklemişti.

Maçın ardından konuşan Boey “Golümü izledim. Bunu ben değil, takım attı. Daha sonra 2-2 yaptık.” dedi. Tete ise “Topla olduğumuzda daha iyiydik. İkinci yarı kendimizi gösterdik. 3’ü de atmak istiyorduk ama olmadı. Antrenmanlarda attığım golü çalışıyorum. Bu golü maçta attığım için çok mutlu oldum. Maç maç devam edeceğiz. Şampiyonlar Ligi’nde her maçı kazanmak için sahaya çıkacağız.” sözlerini dile getirdi.

Manchester United’ın kötü bir dönemden geçtiği ve bunun bir avantaj teşkil edip etmediği sorulduğunda Tete “Evet kesinlikle bizim için iyi olacak. Zor bir dönemden geçiyorlar bundan faydalanmak için elimizden geleni yapacağız. İyi bir skorla dönmeye çalışacağız.” dedi.

“Rakibimiz bizden fazla harcadı”

Kopenhag Teknik Direktörü Jacob Neestrup yaptığı değerlendirmede “On yıldır Danimarka takımları hem Avrupa’da hem de Türk takımlarına karşı başarılı bir grafik çiziyor. Yine iyiydik. İlk yarıda şanslıydık. Rakip bizden daha iyiydi. İkinci yarıda ise kırmızı karta kadar sahada bir takım vardı. Aldığımız sonucun hayal kırıklığı olduğunu söyleyebilirim” dedi. Neestrup ayrıca “Rakibimizin bizden daha fazla para harcadığını söyleyebiliriz ama biz daha iyi performans sergiledik.” sözlerini dile getirdi.

Neestrup’tan açıklamalar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.