Heykeli dikilesi efsane: Atiba Hutchinson

2013 yazında Beşiktaş’a transfer olan ve takımıyla sayısız başarıya imza atan Atiba Hutchinson, son yokmuş gibi görünen ve şaşaalı hikayelerle dolu defteri Kasımpaşa maçında kapattı.

Spor 7 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Atiba'dan Beşiktaş'a golle veda, işte o olağanüstü kariyerin hikayesi.

Beşiktaş efsanesi Atiba Hutchinson takıma veda etti. 40 yaşındaki futbolcu, takımın Nevzat Demir Tesisleri’nde takımla vedalaştı ve bir nevi kulübe veda konuşmasını yaptı. Atiba, “Bu kapıdan girdiğimden beri on sezon oldu. Buradaki herkesten çok fazla sevgi gördüm. Buradaki herkes burayı benim için özel kılmıştır. Kendimi burada hep evimde gibi hissettim” sözlerini dile getirdi. Hutchinson, Beşiktaş’la uzun bir yolculuğun sonuna gelirken, hayatı için de önemli bir süreci geride bırakmış oldu.

Atiba, 10 senesinin geçtiği Kara Kartal’a veda etti.

“Çok heyecanlıydım. Türkiye’ye gelmeyi, böylesine büyük bir kulüpte oynamayı çok istiyordum. İstanbul’a gelme şansını kaçırmak istemiyordum. Gerçekten sabırsızlıkla beklemiştim transferin bitmesini. Kariyerimde ve hayatımda yeni bir sayfaydı. İstanbul’a gelmek gerçekten heyecan vericiydi.”

İşte böyle anlatıyor Atiba Beşilktaş’a transfer oluş sürecini. Kimisi hisseder belki, belki alnına yazılmıştır da önceden, okumuştur yazılanı. Efsane olacağı, hatta bir gün heykelinin dikileceği yere gelmeyi canla başla istemiş Atiba. Geldiğinde de kaç yaşında olursa olsun, form durumu ne seviyede bulunursa bulunsun, taraftarın hiç gitmesin dediği kişiye dönüştü. Öyle ki çalışma disiplini, takım içindeki tavırları, zor gündeki yaklaşımı onu bu mertebeye eriştirdi. Bir destan, adına yakışır şekilde sona erdi. Atiba, Beşiktaş’a rekorla veda etti. Peki bu olağanüstü futbol insanının yolculuğu nasıl şekillendi?

Beşiktaş'ın paşaları Kasımpaşa'yı yıktı, derbiyi beklemeye başladıBeşiktaş’ın paşaları Kasımpaşa’yı yıktı, derbiyi beklemeye başladı

Kanada’da başlayan hikaye

8 Şubat 1983 Brampton, Ontario’da Trinidadlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Atiba. Futbola burada henüz 4 yaşındayken başladı. Gençliği, ülkesi futbol takımlarının altyapılarında geçti. 2002 yazında Kanada Profesyonel Futbol Ligi takımlarından York Region Shooters’ta profesyonel oldu. Ardından kısa süre A-League takımlarından Toronto Lynx formasını terletti. Daha sonra Avrupa’nın kapısını çalma zamanı geldi.

Soğuk iklim ona göre

Atiba Amerika’nın kuzeyinden Avrupa’nın kuzeyine transfer oldu. 2003 Ocak’ta İsveç Ligi ekiplerinden Öster’le anlaştı. Takımı sezon sonunda küme düştü ancak o attığı 6 golle kendisini kanıtladı. Kulübüne 1.3 milyon Euro bonservis ücreti kazandırarak Ocak 2004’te Helsingborg’un yolunu tuttu. Burada ilk sezon beklenti altında kalsa ikinci sezonunda yine 6 gol atma başarısı gösterdi. Bu başarısı yine ödüllendirildi ve kariyerinde yeni bir adım atarak Danimarka’nın Kopenhag takımına transfer oldu.

Beşiktaş ona yanıyor! Orkun Kökçü değerini 1000'e katladıBeşiktaş ona yanıyor! Orkun Kökçü değerini 1000’e katladı

Hücum silahı Atiba

2006’da başlayan Kopenhag macerası istikrarlı şekilde devam edecek ilk yolculuktu. Atiba 2010’a kadar burada kalacaktı. Süreç içinde Norveçli teknik direktör Stale Solbakken kendisinin hücum meziyetlerini öne çıkaran ilk antrenör oldu. Hutchinson’ın ne kadar yönlü bir oyuncu olduğuna vurgu yapan çalıştırıcı, oyuncuyu forvet ve kanat bölgelerinde dahi oynatabileceğini söylüyordu.

Burada geçen 4 sezonda Kanadalı 189 maça çıktı ve 25 gol 10 asist üretti. 4 kez Danimarka şampiyonu oldu, 1 Danimarka Kupası, 1 de Süper Kupa kazandı.

Kendi ismini Danimarka performansıyla büyüttü.

Bir sonraki büyük adım

2010 yazında serbest kalan oyuncu rotayı Hollanda’ya çevirdi. PSV ile anlaşan Atiba, yeni takımında sağ bek olarak görev almak durumunda kaldı. Kopenhag’da işin hücum kısmında çok yönlülüğünü gösteren oyuncu şimdi de savunmada ne kadar yönlü olabileceğini kanıtlıyordu.

2011-12 sezonu Atiba’nın sakatlıklardan en çok çektiği dönem oldu. Bir yandan milli takımının vazgeçilmezi olan isim 18 ay içinde 3 kez diz ameliyatı geçirdi. Buna rağmen o sezon toplamda 22 maça çıkan oyuncu, ertesi sezon tekrar 50 maçta boy gösterdi. Atiba Hollanda’daki 3 senesinde bir Hollanda Kupası bir de Hollanda Süper Kupası sevinci yaşadı. Ancak Eindhoven şehrindeki macerasında da sona gelinmişti.

Atiba, PSV formasını 3 sene terletti.

Efsane olmak için güneye

Kariyeri hep kuzey ülkelerinde geçen Atiba, en sıcak sezonları için belki de güneyi bekledi. Türkiye’nin büyüklerinden Beşiktaş, oyuncuyu serbest olarak kadrosuna kattı. Feda sezonundan henüz çıkmış, yeni Başkan Fikret Orman ve yeni hoca Slaven Bilic’le stadyumu yenilenme aşamasında olarak 2013-14’e giriş yapan Beşiktaş’ta Atiba, savunma önünün vazgeçilmez ismi oldu. Toplam 33 maça çıktı ve 1 gol 4 asistle oynadı.

30 yaşında Beşiktaş’a imza attı.

“Çatışmalar başlasın”

Gösterdiği mücadele, bitmek bilmeyen enerjisi ve azmiyle göze giren Atiba, kısa sürede taraftarın sevgilisi oldu. Çata çat oyun tarzı, geri adım atmayan yapısı, ince bacakları ve vücut yapısına rağmen sinmez özellikleriyle Kanadalı, taraftarın “Atiba Hutchinson, çatışmalar başlasın” tezahüratlarına konu oldu.

2014-15 sezonunda da vazgeçilmez isimlerden olan oyuncu tam 43 kez siyah-beyaz formayı giydi. Ancak Atiba’nın değerine değer katacağı dönem, birçok farklı oyuncuda da olacağı gibi Şenol Güneş’in başa geldiği dönemdi. En son Kopenhag’la lig şampiyonluğu sevinci yaşayan yıldız, Güneş’li ilk sezonda Beşiktaş’la mutlu sona ulaştı. Takımda Mario Gomez, Ricardo Quaresma, Jose Sosa gibi yıldızlar vardı ancak Atiba, yıldızlarla dolu kadroda istikrarı ve liderliğiyle şampiyonluğun en büyük mimarlarından olmayı başardı.

Birçok yıldız geldi geçti, o hep kaldı.

Oyuncu, 2016 yılı bittiğinde üst üste 3 toplam 6. kez olmak üzere ülkesi Kanada’da yılın futbolcusu seçildi. Başarıları bunla sınırlı kalmadı. 2016-17 sezonunda Beşiktaş, tarihinin en şaşaalı dönemlerinden birini yaşarken yıldızlar geliyor gidiyor, Atiba’nın yeri değişmiyordu. Bu kez de Anderson Talisca, Vincent Aboubakar gibi oyuncuların olduğu kadro ligde mutlu sona erişiyordu.

Her açıdan örnek insan

Atiba, yalnızca saha içi değil saha dışı hayatıyla ilgi ve takdir topluyordu. Danimarka’da tanıştığı İran-Fransız asıllı Sarah ile evlenen Atiba’nın, 2015’te Noah, 2016’da Nava ve 2017’de Ayo Siyah isimli üç çocuğu var. Özellikle Noah, Beşiktaş’ın başarıdan başarıya koştuğu dönemde takımın sevgilisi olmuştu. Ayo’nun ikinci isminin Siyah olması da Kanadalının kulübüne ne kadar bağlı olduğunu gösteriyordu.

Atiba, örnek bir futbolcu olmasının yanı sıra örnek bir insan oldu.

Son sayfalar yaklaşıyor

Atiba, 2018’de takımıyla beraber Şampiyonlar Ligi gruplarından lider çıkma başarısı gösterdi. Beşiktaş o sezon ligde şampiyonluktan uzak kaldı. Sözleşmesi biten 35 yaşındaki oyuncu, yıldızlarla dolu kadronun dağıldığı yaz aylarında takımıyla bir sezon daha sözleşme uzattı. Bu sözleşme yenileme hadisesi 2019’da da gerçekleşti. Beşiktaş’ta yönetimden teknik heyete kadar birçok şey değişiyor ancak bir kişi sabit kalıyordu. O kalan bir kişi, taraftara ve takımın gencinden yaşlısına birçok oyuncusuna güven veren Atiba’dan başkası değildi. Kanadalı, 2020-21 sezonu başında da bir senelik yeni bir sözleşmeye imza attı.

Rekorlarla veda

Atiba, Sergen Yalçın yönetimindeki Beşiktaş’ta yine çok yönlü özelliğini ortaya koydu. 38 yaşındaki isim, şampiyonluk yolunda takımı adına tam 36 lig maçında boy gösterdi, 4 gol atıp 11 asist yaptı. Beşiktaş tarihinin 16. şampiyonluğuna 2020-21 sezonunda erişti. Yine yıldızlar ve hocalar gidiyor ancak Kanadalı kalıyordu. Bir sezon daha sözleşme uzatan yıldızın artık yaşı kemale ermiş. Yorucu sezonun ardından 2021-22’de süreleri kısalmıştı. Buna rağmen tüm kulvarlarda 33 maça çıkan yıldız, pilinin bitmediğini kanıtlıyordu.

Atiba, 10. sezonunu tamamlamak adına sözleşmesini cüzi miktara bir kez daha uzattı. Bu kez hedefi hem takım hem ülkesi tarihine geçmekti. Sezona sakatlıkla başlayan oyuncu kasım ayında iyileşti ve 2022 Dünya Kupası için takımın tam anlamıyla abisi olarak Katar’da yer aldı. Milli Takım hocası John Herdman “O konuştuğunda insanlara kendisini dinletiyor. Tavırlarında sakin bir pozitiflik var. Gülen gözleriyle soyunma odasını aydınlatabiliyor” diyerek onun ne kadar özel ve önemli bir figür olduğunu açıkladı. Hutchinson, 106 kez milli olduğu ülkesi adına bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.

106 kez giydiği Kanada Milli Takım formasıyla da tarihe geçti.

Son ödül

Hutchinson, orta sahada Gedson Fernandes, Salih Uçan, Hadziahmetovic gibi isimlerin arkasındaydı. Kasımpaşa maçına dek yalnızca 4 lig maçında boy göstermişti. Ancak veda zamanı geldiğinde 4 yaşından beri peşinde koştuğu meşin yuvarlak ve futbol ona son bir ödül verecekti. 90+2’de Necip Uysal yerine oyuna girdi. Hakem son düdüğü çaldıktan sonra VAR’dan uyarı geldi. Cenk Tosun’un yerde kaldığı pozisyonda penaltı vardı. Topun başına elbette Atiba geçecekti. Topu ortaya nişanlayan Kanadalı, belki de kariyerinin son golünü, Beşiktaş taraftarı için attı. Bu emek dolu, istikrarlı, şaşaalı ve bir o kadar özel kariyere işte böyle bir son nokta yakışırdı.

Atiba görkemli kariyerine görkemli şekilde nokta koydu.

Dedik ya, belki de hissetmişti bunların olacağını. Hep başarılı, hep istikrarlıydı. Ancak değişilmez olduğu, herkesin gidip kendisinin kaldığı, farklı farklı birçok mevkide kendini kanıtladığı tek yer Beşiktaş oldu. Hem de koskoca 10 sene boyunca. Çocukları İstanbul’da dünyaya geldi. Noah, Nava ve Ayo Siyah hayata burada merhaba dedi. Şimdi, Atiba için “Güle güle” deme zamanı ancak şüphesiz o, yaptıkları ve yaptıkları sayesinde dikilecek heykeliyle; sonsuza dek Beşiktaşlıların ve Türk futbolunun anısında değişilmez bir parça olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.