Yeni ofsayt kuralı: Keşke Burak Yılmaz’a denk gelseydi

Futbolda kurallara yön veren IFAB, ofsayt kuralındaki düzenleme için testlerin onaylandığını duyurdu. Yeni versiyon hayata geçerse hücumcular için yeni bir sayfa açılacak.

Spor 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Burak Yılmaz, "Keşke bu kural benim zamanımda olsaydı" diyecek.

“Burak bu maçta büyük şans yakaladı ama 14 kez ofsayta düştü. Bu alanda dünya rekoru kırdı.”

Ocak 2022’de 1-1 biten Lille-Marsilya maçında sonra Raymond Domenech, L’Equipe TV’ye bu açıklamayı yapmıştı. Kariyeri boyunca yıldızı ofsayt bayrağıyla barışmayan futbolcu Burak Yılmaz bu kurala fazlasıyla takıldı. Hem Türkiye’deki hem de Fransa’daki döneminde son yıllarına kadar en zorlandığı zaaf olan ofsayta yakalanma yakasını bırakmadı. Lille’de oynadığı ve Ligue 1’i kazandığı dönemlerde dahi eleştiri okları fazla ofsayta düştüğü gerekçesiyle dönüyordu ona.

Yılmaz kariyeri boyunca Türkiye’de iki kez gol kralı oldu. Şimdilerde Kayserispor’un teknik direktörlüğünü yapan eski forvet 2011-12 sezonunda Trabzonspor formasıyla 33, 2012-13 sezonunda Galatasaray formasıyla 24 gol atarak ligin zirvesini bırakmadı. VAR’ın olmadığı o dönemlerde dahi yardımcı hakemin bayrağı hep aleyhine kalkıyordu. 2021-22 sezonunda ilk üç Şampiyonlar Ligi maçında 10 kez ofsayta düşerek bu alanda rekora imza atacaktı.

Ancak şimdi Uluslararası Futbol Birliği Kurulu IFAB’ın testlerini onayladığı kural değişikliği “Keşke Burak Yılmaz görseydi” denecek cinsten. Öyle ki yeni kuralla bir futbolcunun ofsaytta sayılması için tüm vücudunun son savunmacının önünde olması gerekecek. Bu kural değişikliği özellikle duran toplarda ve savunma arkası koşularında gol fırsatı yakalamak isteyen hücum oyuncuları için bambaşka fırsat doğuracak.

Yeni ofsayt kuralıyla beraber hücumcuların önü açılacak, gol sayısı artacak.

Kariyeri boyunca 559 maça çıkan Burak Yılmaz bu karşılaşmalarda toplam 268 gol attı. Yılmaz milli takım kariyerinde de 77 kez ay-yıldızlı formayı terletip 31 gole imza atmayı başardı. Yeni kuralın geçerli olduğu bir futbol ortamında Yılmaz’ın gol sayısının ne denli çok olabileceği futbolseverlerin hayal gücüne kalmış. Ancak Yılmaz’ın oyun tarzı düşünüldüğünde kuralın en çok ona ve onun tarzındaki futbolculara yarayacağı kesin.

Ozan Tufan: Şu anki Fenerbahçe'de 11 oynarımOzan Tufan: Şu anki Fenerbahçe’de 11 oynarım

Dick Advocaat: Fenerbahçe'de iki yıl daha kalabilirdimDick Advocaat: Fenerbahçe’de iki yıl daha kalabilirdim

Fenerbahçe’nin tepkisi orantılı mı?Fenerbahçe’nin tepkisi orantılı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.