NBA’den Ja Morant’a 25 maç ceza!

NBA, Instagram canlı yayınında silah gösteren ve bunu birkaç ay içinde ikinci kez yapan Ja Morant’a 25 maç ceza verdi.

Spor 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Morant'ın cezası belli oldu, silah şovu pahalıya patladı.

NBA yönetiminin Ja Morant kararı bir süredir merakla bekleniyordu. Memphis Grizzlies’in All-star gardı, geçtiğimiz normal sezonun ortasında sosyal medyadaki bir paylaşımda elinde silah görülmesi nedeniyle kulübü tarafından 8 maçlık cezaya çarptırılmıştı. Morant, 13 Mayıs tarihinde, takımı play-offtan elendikten sonra benzer bir olaya karıştı. Bir Instagram canlı yayınında arabada görüntülenen Ja’nın elinde yine silah vardı. NBA, oyuncunun bu hareketiyle alakalı olarak soruşturma başlattı. Soruşturma sürecinin tamamlanmasıyla beraber Ja’ya 25 maçlık ceza verildi.

Ja Morant akıllanmıyorJa Morant akıllanmıyor

Cezanın ardından açıklama yapan NBA Komisyoneri Adam Silver, “Ja Morant’ın sosyal medyada bir kez daha silahla görülmesi, mart ayındaki olayın üstüne endişe verici bir hal almıştır. Özellikle endişe verici olan noktalardan biri diğer gençlerin Ja’nın davranışını taklit edebilecek olmalarıdır. Bu şartlar altında 25 maçlık bir cezanın uygun olabileceğini düşünüyor ve silahlarla pervasızca video çekilmesine müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça göstermek istiyoruz” dedi. Silver ayrıca Ja için basketbolun en azından şu an için arka planda olması gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan Ja, 25 maçlık süreç bitmeden önce NBA’in de ilişki içinde olacağı birtakım programlardan geçecek ve yardım alacak. Oyuncu şayet bu programların ardından gerekli şartları karşılayabilirse yeniden parkelere dönebilecek.

Zion Williamson'un sevgilisi kim? Kavga çıktıZion Williamson’un sevgilisi kim? Kavga çıktı

Morant, cezanın açıklanmasının ardından konuyla alakalı yaptığı açıklamada “İnsanların ne kadar incindiğinin farkına varmak için vaktim oldu. NBA’den, Grizzlies’ten ve şehirden özür diliyorum. Beni idol olarak gören çocuklardan da özür diliyorum, daha iyi olacağım. Önümdeki yazı, mental sağlığımı düzeltmek için harcayacağım. Umarım kendimi daha iyi biri olarak kanıtlama şansına sahip olurum” ifadelerini kullandı. NBA Oyuncular Birliği İcra Direktörü Tamika Tremaglio ise “Birkaç nedenden dolayı cezanın aşırı ve uygunsuz olduğuna inanıyoruz. Bu ceza adil değil ve ligimizdeki disiplin sistemiyle tutarlı değil. Ja Morant ile tüm seçenekleri değerlendirip, bir sonraki adıma bakacağız” şeklinde konuştu.

Ödüllerden mahrum kalabilir

Ja’nın cezasında herhangi bir indirime gidilmez ve Oyuncular Birliği’nin söz konusu çabaları sonuç vermezse, geçtiğimiz sezonun sonunda NBA’deki bireysel ödüllerle alakalı konulan kurallara tabi olarak Ja Morant, bu ödüllerin hiçbirine sahip olamayabilir. Zira NBA’de artık majör ödüllere sahip olmak ve sezonun beşlerine seçilmek için en az 65 maçta oynayabilme şartı aranıyor. Sezonun ilk 25 maçında cezası nedeniyle oynayamayacak olan Ja, en fazla 57 maça çıkabilecek. Morant, seçilmesi muhtemel bu beşlere seçilememesi halinde, 5 sene için 194 milyon dolar olan halihazırdaki kontratı anlaşma gereği 230 milyona çıkamayacak. Öte yandan Morant, 25 maçlık cezası nedeniyle bu sene kazanacağı 33.5 milyon dolarlık maaştan da yaklaşık olarak 7.6 milyon dolar kaybedecek.

Kuzey’in kralına yeni koç RajakovicKuzey’in kralına yeni koç Rajakovic

Editörün yorumu

Ja’ya verilen cezanın normal olduğu kanaatindeyim. Daha ağır bir cezanın verilmemiş olmasının da oyuncu açısından şans olduğu düşüncesindeyim zira bu seçeneğin de var olduğu geçtiğimiz 4 haftalık süreçte gelen haberler arasındaydı. Bu tarz hususların NBA’in asla müsamaha göstermediği hususlar arasında olduğunu belirtmek lazım. Lig, 1980’lerin başından itibaren dönüşmeye başlayıp dünyaca ünlü bir marka haline gelirken silah, uyuşturucu gibi kavramlara veya bunları çağrıştıracak hareketlere adeta savaş açmıştı. Bunların sonucu olarak da bazı özel kurallar dahi getirilmiş, oyuncuların giyim kuşamı dahi düzenleme ve talimatlar altına alınmıştı. Bu yüzden de Ja’ya verilen ceza bu tarz katı kuralların olduğu bir organizasyon içinde normal olmakla beraber Morant’ın ucuz yırttığı dahi söylenebilir.

A’Ja Wilson’dan Joe Biden’a tepkiA’Ja Wilson’dan Joe Biden’a tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.