Sporda pazar mesaisinin getirdikleri… Futbol, voleybol, basketbol…

Spor dünyasından öne çıkan haberler 10Haber'le beraber sizle. Hem dünyada hem Türkiye'de haberler peş peşe geliyor. İşte futbol, basketbol ve diğer spor dallarında yaşanan gelişmeler...

Spor 3 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasında salı gününün öne çıkanları.

Pazar günü sporla şenlendi. Süper Lig’den 1. Lig’e, Bundesliga’dan, Serie A’ya, Premier Lig’den basketbola Türkiye ve dünyadan öne çıkan haber ve gelişmeler sizlerle…

Başakşehir, 10 kişi kalan Samsunspor’u tek golle geçti

Başakşehir, evinde Samsunspor'u mağlup etti.

Süper Lig’in 28. haftasında Başakşehir ile Samsunspor Fatih Terim Stadı’nda karşı karşıya geldi. Üçüncü dakikada Zeki Yavru’nun kullandığı kornerde gole yaklaşan Karadeniz temsilcisi, Moumandilmadji’nin kafa vuruşunda direkten döndü. 14’te gelişen Başakşehir hücumunda savunma arkasına hareketlenen Piatek ceza sahanısa giriş şutunu çekti, kaleci Okan gole izin vermedi. Dakikalar 34’ü gösterdiğinde Kemen ve Mouandilmadji arasında gerçekleşen ikili mücadelede Başakşehirli oyuncu yerde kaldı. VAR’dan gelen uyarı sonrası görüntülü incelemede bulunan hakem Buğra Taşkınsoy, Samsunspor forvetine kırmızı kart gösterdi. Mücadelede ilk yarı 0-0 sona erdi.

10 kişi kalan rakibi karşısında ev sahibi Başakşehir ikinci yarıya çok hızlı başladı. 47’nci dakikada Kemen ve Raman arasında yaşanan mücadele sonradı Aleksic topu bir anda önünde buldu. Sol ayağıyla şutunu çeken Aleksic, topu filelere gönderip takımını 1-0 öne geçirdi. Kemen ve Raman arasında yaşanan mücadelede faul şüphesi olduğunu belirten VAR hakemi Bülent Birincioğlu, karşılaşmanın orta hakemi Buğra Taşkınsoy’u görüntülü incelemeye davet etti. Pozisyonu inceleyen Buğra Taşkınsoy kararını değiştirmedi ve Başakşehir’in golünü geçerli saydı. Karşılaşmanın kalanında iki takım da girdiği fırsatlardan yararlanamayınca mücadeleden 1-0’lık galibiyetle ayrılan taraf Başakşehir oldu. Bu sonuçla Başakşehir puanını 39’a yükseltip averajla altıncı sıraya otururken, Samsunspor 33 puanda kaldı.

Kümede kalma yarışında Konyaspor avantajı kaptı

Konyaspor, kümede kalma yolunda dev bir adım attı.

Küme düşme hattını yakından ilgilendiren maçta Pendikspor evinde Konyaspor’u ağırladı. İbrahim Üzülmez’in yeni takımı Pendikspor’la çıktığı ilk maçın 12’nci dakikasında Konyaspor’lu Ndao ceza sahasında yerde kaldı ve hakem Ümit Öztürk penaltıya hükmetti. Vuruş için topun başına geçen Chikalleshi topu filelere buluşturdu ve sezon başından beri skor yükünü sırtlayan oyuncusunun ayağından gelen golle yeşil-beyazlılar deplasmanda 1-0 öne geçti. Atarlarını sürdüren Konyaspor, 32’de bir fırsat daha yakaladı. Nzonzi’nin pasıyla topla buluşan Chikalleshi meşin yuvarlağı Oğulcan Ülgen’e aktardı, Oğulcan’ın şutunda top Alparslan Öztürk’ün müdahalesi sonrası direkten dışarı gitti. 43’üncü dakikada ilk ciddi tehlikesini geliştiren Pendikspor’da Halil Akbunar’ın pası sonrası Umut Nayir savunma arkasına sarktı. Umut’un çaprazdan çektiği şut üstten auta çıktı. Pendik’te oynanan maçta ilk yarı 1-0 Konyaspor üstünlüğüyle sonuçlandı.

İkinci yarıda da etkili oyununu sürdüren yeşil-beyazlılar 74’te Valon Ethemi’nin ayağından bir gol daha bularak farkı ikiye çıkarıp iyice rahatladı. Karşılaşmanın kalanında başka gol olmayınca Konyaspor deplasmandan altın değerinde üç puanla ayrılan taraf oldu. Bu sonuçla Konya puanını 31’e yükseltip düşme hattından biraz olsun uzaklaşmayı başardı. Pendik ise 26 puanla 19’uncu sırada kaldı.

Göztepe kazandı, Süper Lig’e yükselme yolunda avantajı eline aldı

Göztepe dolu tribünler önünde zafere uzandı.

1. Lig’de heyecan lig ikincisi Göztepe’nin Boluspor’u ağırladığı karşılaşmayla sürdü. Ligin ikincilik yarışında rakibi Kocaelispor’un puan kaybettiği haftada sahaya çıkan İzmir temsilcisi, tribündeki taraftarlarının da desteğiyle maça çok baskılı başladı. Etkili futbolu sonucu skor üretmekte zorlanan sarı-kırmızılılar kilidi ilk yarının uzatma anlarında kırdı. 45+2’de kullanılan korner sonucu elle oynama itirazları yaşandı. VAR hakemi Arda Kardeşler’in potansiyel penaltı uyarısı sonrası orta hakem monitöre davet edildi. Pozisyonu izleyen hakem Burak Olcar, Göz-göz lehine penaltıya hükmetti. Topun başına geçen Romulu penaltı noktasında hata yapmayınca Göztepe 1-0 öne geçti ve soyunma odasına bu skorla gidildi.

İkinci yarıya da etkili başlayan Göztepe, 49’uncu dakikada yine Romulu’nun ayağından gelen golle farkı ikiye çıkarmayı başardı. Mücadelenin kalanında başka gol olmayınca Göztepe maçı 2-0 kazanan taraf oldu. Gürsel Aksel Stadyumu’nda oynanan mücadele sonucu puanını 52’ye yükselten sarı-kırmızılılar, ikinci sıradaki yerini koruyup takipçisi Kocaelispor’la arasındaki puan farkını yediye çıkardı. Boluspor ise 39 puanda kaldı.

1. Lig’de oynanan diğer maçlarda şu sonuçlar alındı…

Giresunspor – Adanaspor, 0-1

Çorum FK-Bandırmaspor 0-0

Bayer Leverkusen şampiyonluk yürüyüşünü sürdürdü

Bayer Leverkusen artık ‘Şampi’.

Tarihinin ilk Bundesliga şampiyonluğuna ilerleyen Bayer Leverkusen, Bayern Münih’in Freiburg deplasmanında berabere kalıp puan kaybettiği haftada Köln deplasmanına konuk oldu. Kümede kalma savaşı veren Köln, oldukça gergin başladığı maçın 14’üncü dakikasında VAR incelemesi sonucu 10 kişi kaldı. Köln’ün 2002 doğumlu forveti Thielmann, Xhaka’nın ayağına bastığı için kırmızı kartla ihraç edildi. Eksik kalan rakibi karşısında baskının dozunu iyice artıran Leverkusen, 37’nci dakikada net bir şans yakaladı. Grimaldo’nun soldan yaptığı ortaya ön direkte Patrik Schick dokundu. Meşin yuvarlağı takip eden Frimpong altı pas içinden vuruşunu yaparak kalecinin bacakları arasından fileleri buldu ve takımını öne geçirdi. Xabi Alonso’nun öğrencileri bu golle devre arasına 1-0 önde girdi.

İkinci yarıda da oyunun tek hakimi olmayı sürdüren Leverkusen, 73’üncü dakikada Grimaldo’nun golüyle iyice rahatlayıp farkı ikiye çıkardı. Karşılaşma bu şekilde sonuçlandı, deplasmanda 2-0 kazanan Xabi Alonso’nun takımı üç puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Leverkusen puanını 64’e yükseltip namağlup liderliğini sürdürdü. En yakın rakibi Bayern Münih’le puan farkını 10’a çıkaran kırmızı-siyahlılar, şampiyonluk yolunda dev bir adım attı. Köln ise 17 puanla 16’ncı sırada kaldı.

Bundesliga’da aynı gün oynanan diğer maçta Hoffenheim, Werder Bremen’i 2-1 mağlup etti.

İtalya’nın güneyi, kuzeyine galip geldi

Napoli Juventus’u 2-1 mağlup etti.

Serie A’nın 27’nci haftasında Napoli ve Juventus karşı karşıya geldi. Diego Armando Maradona Stadyumu’nda oynanan mücadeleye etkili başlayan taraf son şampiyon Napoli’ydi. Kenan Yıldız’ın yedek soyunduğu Juventus, ilk yarım saatlik dilimde çok baskı yedi. Vlahovic, Bremer ve Cambiaso sarı kart görerek sertliği Napoli’ye hissettirdi ve Torino temsilcisi bu dilimi gol yemeden atlatmayı başardı. 34’te Juve Vlahovic’in şutuyla gole çok yaklaşsa da top yan direkten geri döndü. Kısa süreli bocalamanın ardından topun tekrar hakimi olan ev sahibi Napoli, 43’üncü dakikada Gürcü yıldızı Kvara’nın yakın köşeye gelişine çektiği şutta golü bulunca maviler 1-0 öne geçti. Karşılaşmada devre arasına bu skorla gidildi.

İkinci yarıya da Napoli baskın başladı fakat farkı ikiye çıkaracak golü bir türlü bulamadı. Mücadelenin son 10 dakikasına 1-0 yenik giren Juventus, 81’de fırsat yakaladı. Ceza sahasının sağ çaprazından uzak köşeye sert bir şut çeken Chiesa, topu filelere göndermeyi başarınca mücadelede skora denge geldi. Yediği golün hüznünü üzerinden çabuk atan ev sahibi ekip, 86’da VAR incelemesi sonucu penaltı kazandı. Vuruş için topun başına geçen Osimhen penaltıda kaleci Szczesny’yi geçemedi, ancak dönen topu takip eden Raspadori topu filelere gönderip takımını yeniden öne geçirdi. Oyuna 76’ncı dakikada dahil olan Kenan Yıldız, 90+2’de sol çaprazdan içeriye çevirdi. Altı pas çizgisinin hemen önünde çok müsait pozisyonda topla buluşan Rugani, meşin yuvarları kale yerine üstten auta gönderdi. Juve’nin yararlanamadığı bu net fırsatın ardından başka gol pozisyonu çıkmayan mücadele Napoli’nin 2-1’lik üstünlüğüyle sona erdi. Maviler bu galibiyetle puanını 43’e yükseltip yedinci sıraya yükseldi. Juventus ise 57 puanda kalmasına karşın ikinci sıradaki yerini korudu fakat lider Inter’le fark maç fazlasına rağmen 12 puana çıktı, üçüncü sıradaki Milan ile ise bir puana indi.

Serie A’da aynı gün oynanan diğer maçlarda şu sonuçlar alındı…

Verona – Sassuolo, 1-0

Frosinone – Lecce, 1-1

Empoli – Cagliari, 0-1

Atalanta – Bologna, 1-2

LeBron James ilklere doymuyor, 40 bin diyorLeBron James ilklere doymuyor, 40 bin diyorLyon’a bir tekme de Lens’tan

Lens, Lyon’u deplasmanda 3-0 yendi.

Fransa Ligue 1’de 24’üncü haftanın kapanış maçı Olimpik Lyon ve Lens arasında oynandı. Bu sezon beklentilerin çok uzağında kalan Lyon, rakibi karşısında evini korumak için sahaya çıktı. Karşılıklı denemelerle geçen ilk yarının son anlarında deplasman ekibi Lens fırsat yakaladı. 43’üncü dakikada Satoca, kale ağzından kafayla vurduğu ağlara gönderip takımını 1-0 öne geçirdi. Mücadelede soyunma odasına bu skorla gidildi.

İkinci yarıya da hızlı başlayan Lens, 51’inci dakikada penaltı kazandı. Vuruşu gole çeviren Wahi, takımı adına farkı ikiye çıkardı. İki farklı yenik duruma düştükten sonra dahi etkin olmakta zorlanan Lyon’a bir darbe de 84’te geldi. Lyon sağ beki Maitland-Niles, doğrudan kırmızı kartla oyundan ihrac edildi. Deplasman ekibi Lens, 10 kişi kalan rakibi karşısında hücum etmeye başladı. 87’de Danso’nun kafa vuruşuyla golü bulan sarı-kırmızılılar mücadelenin se skorunu belirledi. Lens, deplasmanda Olimpik Lyon’u 3-0 mağlup etti. Bu sonuçla Lyon 28 puanda kalırken, galip gelen Lens puanını 39’a yükseltip Avrupa’ya gidiş biletine biraz daha yaklaştı.

Ligue 1’de aynı gün oynanan diğer maçlardan şu sonuçlar alındı…

Toulouse – Nice, 2-1

Brest – Le Havre, 1-0

Nantes – Metz, 0-2

Montpellier – Strasbourg, 2-2

Rennes – Lorient, 1-2

Fenerbahçe liderliği farkla sürdürdü

Basketbol Süper Lig’de heyecan üç maçla devam etti. Anadolu Efes, kadrosunun bir kısmı genç oyunculardan oluşan rakibi Samsunspor’la evinde karşılaştı. Efes karşılaşmayı 91-86 kazandı. Lacivert-beyazlılarda Darius Thompson 17 sayı atarken Justus Hollatz 14 sayı üretti. Erkan Yılmaz 15 sayı ve 10 ribauntla double double yaptı. Samsun’da Sek Henry’nin 33 sayısı yeterli olmadı.

Lider Fenerbahçe evinde Tofaş’ı konuk etti. Henüz ilk çeyrekte rakibine 30-13 gibi bir üstünlük kuran Kanarya devreyi de 62-28 önde kapadı. Hafta içinde Baskonia karşısında 111 sayıyla kulüp EuroLeague sayı rekorunu kıran Kanarya benzer performansı göstermeye devam etti. Kanarya Bursa ekibine karşı maçı 109-77 üstün tamamladı. Sarı-lacivertlilerde Yam Madar 19 sayı ve 10 asistle oynarken Sertaç Şanlı 24 sayı, Giorgios Papagiannis 17 sayıyla oynadı. Tofaş’ta Caleb Homes’un 24 sayısı yeterli olmadı. Fenerbahçe bu sonuçla normal sezon liderliğini sürdürdü. Ligde günün diğer maçında Aliağa Petkim, Merkezefendi Belediyesi’ni 89-81 yendi.

Fenerbahçe Beko farklı galibiyetlerine Süper Lig’de devam ediyor.

Smith ve McCowan coştu bir kere

Kadınlar Basketbol Süper Lig’de Galatasaray sahasında Çankaya Üniversitesi’ni konuk etti. Hafta içi Spar Girona’ya yenilerek EuroCup’a veda eden Cimbom bu mağlubiyetin yaralarını sarmak için çıktığı mücadeleyi 113-99 kazandı. Öne çıkan isimler 44 sayı ve 11 ribauntla NaLyssa Smith ve 41 sayı ve 15 ribauntla Teaira McCowan oldu. Çankaya’da Brooke McCarty 30, Shatori Walker 26 sayı attı ancak yetmedi. Galatasaray 26 maç sonunda 17 galibiyetle 3. sıraya gelirken Çankaya 7 galibiyetle 14. sırada kaldı.

Süper Lig’de günün diğer sonuçları:

Botaş-Tarsus 80-74

Hatay-Beşiktaş 89-127

İzmit Bld-Antalya Toroslar 102-79

Terim’li PAO normal sezonu puan kaybıyla kapadı

Yunanistan Süper Ligi’nde 26 haftalık normal sezon sonuçlandı ve 10 hafta sürecek play-off aşamasına geçildi. Fatih Terim’in yönettiği PAO ligin son haftasında OFI deplasmanında 2-2 berabere kaldı ve normal sezonu 56 puanla 4. sırada bitirebildi. Lamia’yı 2-0 yenen Paok 60 puanla liderliğe çıkarken Aris’le 3-3 berabere kalan AEK 59 puanla ikinci sırada kaldı. Olympiacos normal sezonu 56 puan ve averajla üçüncü sırada yer aldı.

Normal sezonu en yüksek puanla bitiren ilk 6 takım, kendi arasında bir iç saha ve bir deplasman maçı olmak üzere iki kez karşı karşıya gelecek. Sonuçlara göre elde edilen puanlar, normal sezonda alınan toplam puana eklenecek ve en yüksek puana sahip takım Yunanistan Ligi’nin şampiyonu olacak. Fatih Terim, bu sezon Panathinaikos ile ligde ve kupada toplam 17 maça çıktı. Terim ve öğrencileri bu maçlardan 9 galibiyet, 6 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrıldı. İlk dörtteki takımlar haricinde Aris ve Lamia play-off aşamasında mücadele edecekler.

Galatasaray Dolmabahçe'den lider çıktıGalatasaray Dolmabahçe’den lider çıktı

Derbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmedilerDerbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmediler

Pulusic’in fedaisi Theo Hernandez!

Serie A’da Lazio-Milan karşılaşması büyük çekişmeye sahne oldu. Karşılaşma 1-0 konuk ekibin üstünlüğüyle bitti. Lazio cephesine çıkan üç kırmızı kart günün olayıydı. Bu üç kırmızı kartın ikisinde aktörlerden biri olan Milan’ın ABD’li Christian Pulisic karşılaşma sonrası sosyal medyada ölüm tehditleri aldı.

Pulisic yaptığı Instagram paylaşımıyla kritik galibiyeti kutladı. Bu galibiyete giden yolda Luca Pellegrini Pulisic’e yaptığı hareketler sonrası iki sarı kart görüp 67. dakikada oyun dışı kaldı. Duraklama anlarında Matteo Guendouzi oyuncuyla girdiği mücadele sonrası kırmızı kartla takımını 8 kişi bıraktı. Pulisic’in galibiyet kutlama gönderisi altında Lazio taraftarları öfkesini kustu. Milan’ın sol beki Theo Hernandez de “Puliiiii I am your security. (Puli ben senin korumanım)” diyerek takım arkadaşına destek çıktı.

Milan’ın oyuncuları birbirlerine destek oldular.

Gençlerbirliği’nde yeni başkan bir oy farkla Osman Sungur!

Gençlerbirliği’nde seçimli olağanüstü genel kurul gerçekleştirildi. Üç adayın yarıştığı kongrede kazananı bir oy belirledi. Niyazi Akdaş’ın istifası sonrası yapılan olağanüstü seçimli genel kurulda başkanlık için Osman Sungur, Murat Şamil Şen ve Serkan Aydın yarıştı. Kullanılan oyların 179’unu alan Osman Sungur, kırmızı-siyahlı kulübün yeni başkanı oldu. Diğer adaylardan Serkan Aydın 178, Murat Şamil Şen ise 99 oy aldı. Seçimin bir oy farkla kazanılması üzerine itirazlar geldi ve oylar yeniden sayıldı fakat sonuç değişmedi.

Divan başkanlığını Suphi Yalçınkaya’nın yaptığı genel kurulda, yönetim ve denetim kurulları oy çokluğuyla ibra edildi. Genel kurulda, faaliyet ve denetim raporları görüşülürken gerginlikler yaşandı. Seçim sonrası söz alan çiçeği burnunda başkan Osman Sungur, , “Gençlerbirliği sevdalısıyım. Tek takımım, tek sevdam Gençlerbirliği.” dedi ve ekledi, “Gerek yöneticiliğim dönemimde gerekse yönetici olmadığım zamanda kulübün yanından ayrılmadım. Yönetimde olmasam da her türlü katkıyı bir şekilde vermeye çalışıyorum. Kurduğumuz yönetim kurulu hiçbir şeyin devamı değildir. Bizi kırmayan bürokrat, iş adamı arkadaşlarımızdan oluşuyor. Futbol takımımızın Süper Lig’e çıkması yolunda play-off finali oynamak için var gücümüzle çalışacağımız. Gençlerbirliği’mizi layık olduğu yere taşıma sevdamızdan vazgeçmediğimizi hepinize bildirmek isterim. Her şey Gençlerbirliği’miz için.”

Galatasaray berabere kaldı, Fenerbahçe yenilince liderlikte puan farkını açtı

Galatasaray, puan kaybına rağmen haftadan avantajlı ayrıldı.

Kadın Futbol Süper Ligi’nde 22’nci hafta maçları oynandı. Lider Galatasaray, derbi mücadelesinde Trabzonspor’u ağırladı. 90 dakikasından gol sesi çıkmayan karşılaşma 0-0 sona erdi. Galatasaray’ı takibini bir puan geriden sürdüren ikinci sıradaki Fenerbahçe ise Fatih Karagümrük’e konuk oldu. ilk yarısı 0-0 tamamlanan maçın 78’inci dakikasında öne geçen Karagümrük, karşılaşmanın kalanında başka gol olmayınca sarı-lacivertli rakibini 1-0 mağlup etti. Bu sonuçlarla şampiyonluk yarışındaki Galatasaray ve Fenerbahçe’nin haftaya girilirken bir olan puan farkı ikiye çıktı.

Kadın Futbol Süper Ligi’nde haftanın diğer sonuçları…

Beşiktaş – Amed Sportif, 3-0

Fatih Vatanspor – Adana İdmanyurdu, 8-0

Antalyaspor – Ankara Büyükşehir Belediyesi, 0-10

Gaziantep Asyaspor – Karadeniz Ereğli Belediyesi, 1-3

Algspor – Hakkarigücü, 1-2

Beylerbeyi – Ataşehir Belediyesi, 1-1

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.