Sporda pazar mesaisinin öne çıkanları

Futbol, basketbol ve diğer branşlarda gündem yoğun. NBA'de play-off heyecanı sürüyor. İşte 10Haber'le günün sporda öne çıkanları.

Spor 28 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Spor dünyasında pazar günü dolu dolu geçti.

Gün geçmiyor ki Türk futbolunda yeri yerinden oynatacak bir iddia ortaya atılmasın. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından sorumlu Genel Başkan yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, TFF 2. Lig’de oynanan Ankaraspor-Nazillispor maçıyla alakalı “Bugün 2.Lig Beyaz Grup’ta oynanan Ankaraspor-Nazillispor maçı için kulüplerin beraberlik sonucu üzerinde uzlaşarak sahaya çıktıkları görülmektedir. Zira maç boyunca iki takımın kalesine doğru düzgün şut bile çekilmemiştir. Bu durum hayatın ve futbol tarihinin olağan akışına aykırıdır. Bunun bir sonucu olarak Zonguldak Kömürspor küme düşürülmüştür. Maçın mutlaka incelemeye alınması gerekiyor” dedi.

Ankara ve Nazilli arasında oynanan maçta hiç şut atılmaması sosyal medyada konu oldu. İki takımın maçı ardından Ankaraspor play-off bileti alırken Nazilli’nin ligde kalması kesinleşti ve Zonguldak Kömürspor küme düştü.

Ankaraspor-Nazillispor maçının istatistikleri. Görsel, Maçkolik isimli uygulamadan alınmıştır.

İki takım arasında oynanan mücadele Türkiye Futbol Federasyonu’nun YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı ve yayının ardından kayıt olarak sayfada yerini aldı.

Bir teknik direktör gelir ve her şey değişir: Göztepe yeniden Süper Lig'deBir teknik direktör gelir ve her şey değişir: Göztepe yeniden Süper Lig’de

Alanyaspor’dan yarım düzine gol

Alanyaspor, İstanbulspor’u 6-0 mağlup etti.

Süper Lig’in 34’üncü haftasında Alanyaspor, küme düşmesi kesinleşen İstanbulspor’u ağırladı. Sezona İstanbulspor’u çalıştırarak başlayan Fatih Tekke, Alanyaspor’un başında eski takımına karşı henüz ikinci dakikada güldü. Balkovec’in ortasında şutunu çeken Oğuz Aydın sert şutla fileleri sarsıp takımını maça adeta 1-0 öne başlattı. Maçta daha 10 dakika dolmadan ev sahibi ekip Janvier’yle bir gol daha bularak farkı ikiye yükseltip rahatladı. Karşılaşmada ilk yarım saatlik dilim dolmak üzereyken bir gol daha bulan Janvier takımı soyunma odasına 3-0 önde götürdü.

İkinci yarıda da Alanyaspor etkili oyununu sürdürdü. 55’te yapılan serbest vuruş organizasyonu sonrası Balkovec uzaklardan çok sert bir vuruşla dördüncü golü kaydetti. 67’de Yusuf Özdemir’in ortasına gelişine vuran Ahmed Hassan farkı beşe çıkardı. 70’te Oğuz Aydın’ın vuruşu direkten döndü. Skoru belirleyen gol 90+3’te geldi. Oğuz Aydın kafa vuruşuyla fileleri sarsıp farkı altıya yükseltti. Oba Stadı’ndaki maçtan ev sahibi ekip 6-0 galip ayrıldı.

Bu sonuçla Alanyaspor’un puanı 48’e yükseldi. İstanbulspor ise 16 puanda kaldı.

Kayserispor geriden geldi, Pendik’in umutlarını tüketti

Pendikspor, evinde ağırladığı Kayserispor’a 2-1 yenildi.

Süper Lig’de kalmak için artık hata lüksü kalmayan Pendikspor, evinde Kayserispor’la karşılaştı. Maça iyi başlayan ev sahibi yedinci dakikada kullanılan serbest vuruş sonrası Badou Ndiaye’yle golü bulup karşılaşmada 1-0 öne geçti. 20’de Kayseri etkili geldi. Topu kazanan Nazon rakip ceza sahasına girip şutunu çekti fakat top üstten auta gitti. Devrenin uzatma dakikalarında Cardoso’yla korner kullanan konuk ekip arka direkte Boa Morte’nin kafa vuruşu sonrası golü buldu ve soyunma odasına 1-0’lik eşitlikle gidildi.

İkinci yarıya da Kayserispor iyi başladı. 56’da ceza alanı yayı içerisinden kullanılan serbest vuruşta Bourabia topu yerden kaleye gönderip ağları buldu. Bu golle skoru 2-1’e getiren sarı-kırmızılılar geriden gelip öne geçen taraf oldu. 70’te Pendik büyük bir fırsat yakaladı. Sağ kanattan Diaby’nin yaptığı ortaya altı pas içinde Eze boş pozisyonda kafayı vurdu, meşin yuvarlak yandan dışarıya çıktı. Ev sahibi ekip son anlara kadar rakip kaleyi zorlamayı sürdürdü. 90+2’de Diaby yaklaşık 25 metreden kaleyi cepheden gördüğü pozisyonda çok sert vurdu, kaleci Bilal Bayazıt soluna uzanıp meşin yuvarlağı köşeden kornere çeldi. Mücadelenin son saniyesinde Lusamba’nın arka direğe yaptığı ortada Sequeira kafayı vurdu ama top çerçeveyi tutmayınca Pendikspor bir puandan oldu. Karşılaşmayı Kayserispor 2-1 kazandı.

Bu sonuçla sarı-kırmızılılar puanını 40’a yükseltip kümede kalma yolunda elini rahatlattı. Pendikspor ise serbest düşüşünü durduramayarak 30 puanla 19’uncu sırada kaldı.

Ankaragücü, Rize deplasmanından puanı 100’üncü dakikada çıkardı

Rizespor ve Ankaragücü 2-2 berabere kaldı.

Avrupa kupalarına katılım hakkı için mücadele veren Rizespor’la kümede kalmaya çalışan Ankaragücü, Süper Lig’in 34’üncü haftasında karşı karşıya geldi. Maça iyi başlayan ev sahibi, Veresanovic’in pasında pozisyona giren Gaich’le gole yaklaştı ancak kaleci Bahadır gole izin vermedi. 25’te Olawoyin’le etkili gelen Rizespor, Nijeryalının ortasına kafayı vuran Gaich’le 1-0 öne geçti. 32’de duran top kazanan ev sahibinde topun başına Shelvey geçti. İngiliz oyuncunun kale sahasına gönderdiği topa vuruşunu yapan Olawoyin, kaleci Bahadır’a rağmen fileleri sarsıp farkı ikiye yükseltti. Rize’de soyunma odasına ev sahibi 2-0 önde girdi.

Karadeniz’de ikinci devre Emre Belözoğlu’nun öğrencilerinin geri dönüşüne sahne oldu. 55’te Efkan’ın ortasına kafayı vuran Bajic, kaleci Gökhan Akkan’ın büyük hatası sonrası golü bulup farkı bire indirdi. Maçta bir saatlik dilim geride kalırken Chatzigiovanis’in rakibinden sıyrıldıktan sonra attığı sert şutta top üst direğe çarpıp dışarı gitti. 80’de duran top kullanan Flips’in pasıyla ceza yayı üzerinde topla buluşan Efkan Bekiroğlu sert vurdu ancak Rizespor savunması topu çizgi üzerinden çıkarmayı başardı. Skor tabelası 90+10’u gösterirken Ankaragücü’nün gol arayışları sürdü. Chatzigiovanis’in soldan kullandığı kornerde tüm oyuncular kale sahasına kümelendi. Bu esnada Radakovic’in kafa ile arkaya aşırdığı topu Garry Rodrigues altıpas içinde filelere gönderip skoru eşitledi. Karşılaşma bu golle 2-2 sona erdi.

Bu sonuçla 49 puanda kalan Rizespor dördüncülük yarışında yara aldı. Ankaragücü ise kendisine 38 puanla 14’üncü sırada yer buldu.

TFF 1. Lig’in ilk misafiri Amed Sportif

Amed Sportif Faaliyetler, deplasmanda Somaspor’u 1-0 mağlup etti ve TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan edip TFF 1. Lig’e yükseldi. Diyarbakır ekibinin golü 49. dakikada Oktay Aydın’dan geldi. Ev sahibi 67. dakikada Abdulkadir Öksüz’ün kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Manisa takımı Yiğit Utku Gök’ün 85. dakikada ikinci sarıdan kırmızı kart görmesiyle 9 kişi kalınca umutları iyiden iyiye tükendi. Skoru koruyan Amed puanını 80 yaptı, Kastamonuspor’un 3 puan önünde şampiyonluğunu ilan etti.

Porto’da yeni başkan Andre Villas-Boas

Porto’da 42 yıllık saltanatı Villas-Boas yıktı.

Portekiz’in başarılı futbol kulüplerinden Porto’da kulüp başkanlığına Andre Villas-Boas seçildi. Kulübün sitesinde yer alan açıklamada, Dragao Stadı’nda gerçekleştirilen genel kurulda, 46 yaşındaki Villas-Boas’ın 21 bin 489 oyla dört yıllığına başkan seçildiği duyuruldu. 1982 yılından bu yana kulübü yöneten mevcut başkan Jorge Nuno Pinto da Costa ise 5 bin 224 oyda kaldığı açıklandı.

Geçmişte teknik direktörlük yapan Villas-Boas, 2010-11 sezonunda Porto ile UEFA Avrupa Ligi, Portekiz Ligi ve Portekiz Kupası şampiyonluğu yaşamıştı.

İspanya’da zafer Pecco Bagnaia’nın

MotoGP’de 2024 sezonun dördüncü ayağı İspanya’da koşuldu. Marc Marquez’in pole’den kalktığı yarışı pist üzerinde onunla muhteşem bir mücadele verip alt etmeyi başaran son iki yılın şampiyonu Pecco Bagnaia kazandı. Marc Marquez ikinci sırada damalı bayrak gördü ve 558 gün sonra ilk kez podyuma çıktı. Kürsünün son basamağında ise bir başka İtalyan Marco Bezzecchi yer aldı.

Fransa’da koşulacak bir sonraki yarış öncesi pilotlar klasmanında durum şöyle:
1. Jorge Martin (İspanya): 92 puan
2. Francesco Bagnaia (İtalya): 75
3. Enea Bastianini (İtalya): 70
4. Pedro Acosta (İspanya): 69
5. Maverick Vinales (İspanya): 63

Deniz Öncü 14’üncü

İspanya’daki Jerez Pisti’nde Moto2 yarışı da koşuldu. 21 turluk dördüncü ayak yarışına 22’nci sıradan başlayan Deniz Öncü damalı bayrağı 14’üncü sırada gördü. Yarışı, Ducati pilotu İspanyol Fermin Aldeguer birinci, Swiss Innovative Investors ekibinden ABD’li pilot Joe Roberts ikinci, Gresini takımından İspanyol pilot Manuel Gonzalez de üçüncü sırada bitirdi.

10 dakikalık kabus... Fenerbahçe işi İstanbul'a bıraktı10 dakikalık kabus… Fenerbahçe işi İstanbul’a bıraktı

Beşiktaş’tan üçüncülük için dev adım

Beşiktaş, Telekom deplasmanından galibiyetle döndü.

Son haftalarda hem Fenerbahçe’yi hem de Anadolu Efes’i evinde yenerek sükse yapan ve play-off potası için iddialı hale gelen Türk Telekom, Beşiktaş’ı konuk etti. Siyah-beyazlılar evindeki Galatasaray yenilgisi sonrası hataya yer vermiyordu. Öyle ki Karşıyaka önünde üçüncü bitirmek için galibiyet elzemdi. Siyah beyazlılar ilk yarıyı dokuz sayı önde geçtikten sonra üçüncü çeyrekte özellikle hücumda kontak kapasa da önde kalmayı ve sonuca gitmeyi başardı. 89-83 kazandılar ve 29. maçlarında 20. kez galip gelip Karşıyaka önünde kalmayı başardılar. Maç fazlasıyla 8. sıradaki Telekom 16. kez yenildi.

Beşiktaş’ta skorer isim Jonah Mathews 25 sayı atarken Marko Simonovic 18 sayı, Kyle Allman 14 sayıyla oynadı. Telekom’da Yiğitcan Saybir’in 19, Tyrone Wallace’ın 17 ve Okben Ulubay’ın 16 sayısı galibiyet için yeterli olmadı.

Süper Lig’de günün diğer sonuçları:

Büyükçekmece-Aliağa 96-94

Bahçeşehir Koleji-Tofaş 85-90

NBA’de play-off heyecanı dün akşam oynanan dört maçla devam etti. Bu maçların sonuncusunda Los Angeles Lakers sahasında Denver Nuggets’ı ağırladı. Son şampiyon Nuggets ilk üç maçını kazandığı seride rakibini bir kez daha yenerek saf dışı bırakmak istiyordu. Güçlü rakibine karşı 11 maçtır kaybeden Lakers ise en azından bir maç kazanmak ve umutlarını sürdürme peşindeydi. Lakers’ın istediği oldu. Geçen maçlarda da olduğu gibi karşılaşmanın büyük bölümünü önde götüren Lakers bu kez sonuca ulaştı ve rakibini 119-108 yendi.

Serinin dördüncü maçı sonunda ilginç bir istatistik ortaya çıktı. Şu ana kadar oynanan toplam 192 dakikanın 136 dakika 31 saniyesinde Lakers maçları önde götürürken Nuggets yalnızca 41 dakika 53 saniye önde kaldı, 14 dakika 7 saniyelik bölümler berabere geçildi. Buna rağmen Nuggets evine 3-1’lik avantajla dönecek. Dördüncü maçta Anthony Davis 25 sayı ve 23 ribauntla öne çıkarken LeBron James 30 sayı attı. Austin Reaves ve D’Angelo Russell 21’er sayıyla galibiyete katkı sağladılar. Nikola Jokic 30 sayı, 14 ribaunt ve 14 asistle oynamasına karşın mağlubiyeti önleyemedi.

Oklahoma yarı final kapısını açtı

Batı Konferansı’nda normal sezonu lider bitirerek New Orleans Pelicans ile eşleşen Oklahoma City Thunder serinin üçüncü maçını da farklı kazandı. Maçın ilk çeyreğinden itibaren kontrolü eline alan Thunder rakibini en fazla 1 sayı yakınına yaklaştırdığı maçı 106-85 kazandı. Thunder’da Shai Gilgeous Alexander 24 sayı atarken Jalen Williams ve Josh Giddey 21’er sayı buldular. New Orleans’ta Brandon Ingram’ın 19 sayısı yetersiz kaldı. Thunder seride durumu 3-0’a getirdi ve artık konferans yarı finali için büyük avantaj elde etti.

NBA’de gecenin diğer sonuçları:

Orlando Magic-Cleveland Cavaliers 112-89 (2-2)

Miami Heat-Boston Celtics 84-104 (1-2)

Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon Unicaja Malaga

Unicaja Malaga mutlu sona ulaştı.

İspanyol derbisine sahne olan Şampiyonlar Ligi final maçında Tenerife’yi 80-75 mağlup eden Unicaja Malaga şampiyon oldu. Malaga’da Kendrick Perry 17, Nihad Dedovic 14 sayıyla öne çıktılar. Tenerife’de Kyle Guy’ın 18 ve Shermadini’nin 16 sayısı galibiyete yetmedi. Kupayı daha önce iki kez kazanmış rakibine karşı mücadele eden Malaga tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. Bir başka İspanyol ekip Murcia, Peristeri’yi 87-84 yenerek turnuvayı üçüncü sırada tamamladı. Böylelikle ilk üç sıra İspanyol takımlarına gitti.

Kadın basketbolunun efsanesi Candace Parker emekli oldu

Ülkemizde bir dönem Fenerbahçe forması da giyen kadın basketbol tarihinin en büyük oyuncularından biri Candace Parker emekli olduğunu açıkladı. Parker, 2004-2008 yılları arasında Tennessee Üniversitesi’nde oynadıktan sonra Los Angeles Sparks tarafından birinci sıradan seçildi ve WNBA’e adım attı. Burada 12 sezon Los Angeles forması giyen oyuncu iki sezon Chicago Sky’da oynadıktan sonra bir sezon da Las Vegas Aces’ta forma giydi. Üç takımda birer şampiyonluk yaşadı. İki kez ligin en değerli oyuncusu olurken 7 kez All-Star seçildi. Üç kez ribaunt kraliçesi olurken bir kez yılın savunmacısı bir kez de asist kraliçesi ödülü aldı. Çok yönlü bir uzun olan Parker kolej kariyerinde de iki kez şampiyonluk yaşayıp iki kez en değerli oyuncu ödülünü almıştı. Bir kez EuroLeague şampiyonu olan Candace 5 kez Rusya Ligi’ni 4 kez de Rusya Kupası’nı kazandı. 2017’de sezonun ikinci bölümünde Fenerbahçe formasını giydi ancak sarı-lacivertli takımla EuroLeague finalinde Dynamo Kursk’a Süper Lig finalinde Yakın Doğu Üniversitesi’ne yenilmekten kurtulamadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.