Üç büyükler: Türkiye Süper Lig’e evet, Avrupa Süper Lig’e hayır!

Avrupa Adalet Divanı'nın UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi oluşumuna katılacak takımlara yaptırım uygulayamayacağı kararından sonra Türk takımları, projeye karşı olduklarını açıkladılar.

Spor 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Süper Lig kulüpleri Avrupa Süper Ligi'ne karşı.

Avrupa Süper Ligi girişimi 19 Nisan 2021 tarihinde futbol dünyasına bomba gibi düştü. İlk formatta 12 takıma ek 3 takım daha kalıcı olmak kaydıyla 20 takımlı lig düzenlenecek ve kalan 5 takım yıldan yıla yerel liglerindeki başarılarına göre Süper Lig’de yer alabileceklerdi. Başta FIFA ve UEFA tarafından çeşitli yaptırımlarla caydırılan kulüplerden dokuzu taraftar gruplarının da verdiği reaksiyonla organizasyondan çekildi. Real Madrid, Barcelona ve Juventus Süper Lig projesinin arkasında durma kararı aldı. UEFA ve FIFA bu üç kulüp için uluslararası turnuvalardan uzaklaştırma, oyuncularının uluslararası maçlara çıkamaması gibi cezalarla karşılaşabilecekleri uyarısı yaptı.

Avrupa Adalet Divanı ise UEFA ve FIFA’nın 2021’de Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine hükmetti. Avrupa Kulüpler Birliği söz konusu kararın Avrupa Süper Lig’in önünü açtığına dair gelen yorumlara “Bu karar hiçbir şekilde herhangi bir Avrupa Süper Ligi projesini desteklememekte ya da onaylamamaktadır” açıklamasıyla yanıt verdi. 

'Avrupa Süper Ligi' ihtimali futbolu böldü: Fenerbahçe UEFA ve FIFA’nın yanında‘Avrupa Süper Ligi’ ihtimali futbolu böldü: Fenerbahçe UEFA ve FIFA’nın yanında

Bu haberin ardından İspanyol basınından Mundo Deportivo ise Hollanda’dan PSV ve Feyenoord, Sırbistan’dan Kızılyıldız, Belçika’dan Anderlecht, Portekiz’den Benfica ve Porto’nun yeni Avrupa Süper Ligi oluşumuna katılmayı kabul eden kulüpler olduğunu yazdı. Aynı haberde Türk kulüpleri Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın organizasyona katılmayı düşündüğü kaydedildi. Ancak Süper Lig kulüpleri ilerleyen saatlerde bir bir Süper Lig karşıtı açıklamalar yayınladılar. 

Fenerbahçe’den açıklama

Akşam saatlerinde Fenerbahçe Spor Kulübü’nden yapılan açıklamada Süper Lig projesine karşı çıkıldığı kaydedildi ve “Kulüp olarak Avrupa Spor Modelinin temelini oluşturan değerleri korumak için UEFA ve FIFA ile uzun süredir devam eden ortaklığımızı ve işbirliğimizi desteklemeye devam edeceğimizi herkesin bilmesini isteriz. Ayrıca, Avrupa Kulüpler Birliği’nin UEFA Kulüp Müsabakaları aracılığıyla dünyanın dört bir yanından milyonlarca taraftara heyecan ve sevinç getirme konusunda UEFA ile birlikte üstlendiği role olan güçlü bağlılığımızı yinelemek istiyoruz. Fenerbahçe SK, ulusal liglere, tüm paydaşlar için eşit rekabet hakkına ve en önemlisi futbolu herkes için bu kadar güzel kılan kültürel mirasa karşı büyük bir tehdit olan her türlü ayrılıkçı turnuvadan yana değildir.” denildi.

İstanbul’un büyüklerinden Beşiktaş’ta akşam saat 21.00 sularında Süper Lig projesine karşı olduğunu duyurdu. Süper Lig karşıtı olduğunu açıklayan bir diğer Türk kulübü de geçtiğimiz sezonlarda üst üste Avrupa kupalarına katılma başarısı gösteren Anadolu kulübü Sivasspor oldu.

Süper Lig’e karşı çıkan ilk Türk kulübü ise henüz öğleden sonra saatlerinde ana sosyal medya hesaplarından yayınladığı açıklamayla Başakşehir olmuştu.

Son duyuru Galatasaray’dan

Son olarak Galatasaray saat 22.50 sularında Avrupa Süper Ligi projesine karşı olduğunu açıkladı. Açıklamada “Galatasaray SK olarak, Avrupa futbolunun gelecekteki refahının ancak kulüplerin UEFA ve FIFA ile güçlü bir ortaklık ve işbirliği içinde Avrupa Kulüpler Birliği aracılığıyla birlikte çalışmasıyla güvence altına alınabileceği yönündeki görüşümüzü yineliyoruz. Avrupa Adalet Divanı’nın Avrupa Süper Ligi davasıyla ilgili olarak bugün verdiği ve sözde Süper Lig projesini hiçbir şekilde desteklemeyen karar ışığında odak noktamız bu olacaktır. Galatasaray SK, Avrupa Kulüpler Birliği çerçevesinde önemli bir rol üstlenmektedir ve bir kulüp olarak, Avrupa futbolunu tanımlayan değerleri korumak için diğer Avrupalı kulüplerimizle birlikte ECA aracılığıyla çalışmaya tamamen kararlıyız” dendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.