‘Yenilmezler’in öyküsü… Fransız dokunuşu

Fenerbahçe üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu. Sarı-lacivertliler dörtlü finali domine etti ancak şampiyonluk yolu dikensiz güllerle dolu değildi. Sezon başlamadan 10 gün önce takıma imza atan koç Valerie Garnier takıma önderlik etti.

Spor 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe'den üst üste ikinci büyük zafer ve o zaferin mimarı Valerie Garnier.

Emma Meesseman şampiyonluğun ardından yayıncı kuruluşa verdiği röportajda “Arka arkaya iki kez kazanmak, bir kez şampiyon olmaktan çok daha zor” dedi. Bunun zorluğunu, daha önce tam beş kez şampiyonluk sevinci yaşamış Emma’dan daha iyi bilen sporcu az olsa gerek.

İşte Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı Fransız koç Valerie Garnier önderliğinde zoru başardı, üst üste ikinci kez şampiyon oldu. Üstelik sezon başlamadan henüz 10 gün önce planlar alt üst olmuştu.

Geçen sezonun şampiyon kadrosundan başta Breanna Stewart olmak üzere birçok yıldız yeni sezonda kadroda olmayacaktı. Bunlardan bazıları Alina Iagupova, Satou Sabally gibi isimlerdi. Kaptan Olcay Çakır Avenida’nın yolunu tutuyordu. Takım Emma Meesseman ve Kayla McBride üzerine yeni bir kadro inşa edecekti.

Şampiyon, şampiyon gibi oynadı! EuroLeague'in rengi sarı lacivertŞampiyon, şampiyon gibi oynadı! EuroLeague’in rengi sarı lacivert

Yeni kaptan Alperi Onar oldu. Sevgi Uzun BOTAŞ macerasını, Tilbe Şenyürek de Macaristan macerasını noktalayıp Fenerbahçe’ye geldiler. Böylece Süper Lig için son derece güçlü bir Türk oyuncu çekirdeği kuruldu. Merve Aydın ve İdil Saçalır gibi isimler o çekirdeği tamamlıyordu. Ancak asıl soru onca yıldız oyuncunun ayrılığının yerini kimlerin dolduracağıydı. Koç Marina Maljkovic’in Sırbistan Milli Takımı’ndan öğrencisi ABD asıllı Yvonne Anderson gard pozisyonu için kadroya dahil edildi. Forvet pozisyonu için Kitija Laksa hamlesi yapılırken Avrupa basketbolunun potansiyelli kısalarından Marija Lekovic yine koç tercihiyle kadrodaydı.

Emma Meesseman’ın yanına hangi uzunların alınacağıysa zamanla netleşti. Minnesota Lynx formasıyla WNBA’de parlayan Nikolina Milic takıma kazandırıldı. Ancak beklenmedik durum ağustos ayı sonunda yaşandı. 24 Ağustos 2023 tarihli kulüp açıklamasında “Marina Maljkovic, 21 Ağustos 2023 tarihinde görevinden ayrılmak istediğini haklı bir sebep olmaksızın kulübümüze iletmiştir” cümleleri yer alıyordu.

Bu şok gelişmenin ardından kulübün bir nevi kriz yönetim süreci başladı. Yine EuroLeague kazanacak bir kadro kurulmuş ancak o kadroya liderlik etmesi beklenen isim bir anda görevden ayrılıp Çin’de kulüp çalıştırmak üzere Türkiye’yi terk etmişti. Rus takımlarının olmadığı Avrupa basketbolunda bir hanedanlık yaratma fırsatı böyle bir hamleyle kaçabilirdi.

Fenerbahçe bildiği limana sığındı. Daha önce de takımı çalıştıran Fransız koç Valerie Garnier ile anlaştı. Eylül başında bir diğer Lynx yıldızı Napheesa Collier sürpriz bir şekilde takıma imza atarken Asvel’e karşı 109-50 kazanılan Süper Kupa maçının yıldızı oldu. Ancak Collier’ın imzası yalnızca 20 günlüktü. Taraftarın ağzına bir parmak bal çalan ABD’li yerine geçtiğimiz sezonun başında kadroda yer alan Natasha Howard’la sözleşme imzalanacaktı. Böylece sezon bir kupa ve Valerie Garnier kolluğunda başlayacaktı.

Bir rüzgar gibi geçti: Napheesa CollierBir rüzgar gibi geçti: Napheesa Collier

Kısa sürede birbirine uyum sağlayan koç ve oyuncu grubu hem yerel ligi hem Avrupa’yı kasıp kavurmaya başladı. Ocak ayı sonunda Napheesa Collier kadroya dönerken Garnier de teknik olarak ilk ve tek transferini şubat ortasında Marieme Bediane’ı kadrosuna katarak gerçekleştirecekti. Bediane, Emma Meesseman’ın bilek sakatlığı nedeniyle kaçırdığı çeyrek final serisinde Avenida’ya karşı rotasyonda kendine yer bulacaktı. Bu maçlarda McBride ve Collier gibi isimler yıldızlaşırken Fenerbahçe 12 senede 10. kez dörtlü finalin yolunu tutacaktı.

Yarı finalde rakip son yılların en rekabetçi ekiplerinden Çukurova Basketbol’du. Geçen sezon finalinde Breanna Stewart’ın 35 sayısıyla adeta sürklase edilen ekip artık o kadar tecrübesiz değildi. Bir yandan organizasyona da ev sahipliği yapıyorlardı. Ancak son beş dakikasına çekişmeli girilen mücadelede mutlu sona uzanan Garnier’nin daha sakin kalmayı başaran öğrencileri olacaktı. İki sene öncesine kadar kritik anlarda yetersiz performanslar sergilediği için eleştirilen Kayla McBride o repütasyonu tamamen üzerinden attığı maçı oynayıp takımını attığı 25 sayıyla galibiyete taşıyacaktı. Bu performansı daha sonrasında fazlasıyla şaşıracağı ve arkadaşlarıyla kutlarken gözyaşlarını tutmayacağı dörtlü final en değerli oyuncu ödülünü de kendisine kazandıracaktı.

Fenerbahçe dörtlü finalin sürprizini yapıp Prag’ı eleyerek finale gelen Villeneuve’ü ilk yarının sonuna ağırlığını koyarak yenecekti. Maç sonunda fark 106-73’le Mersin’in plaka kodu olan 33’tü. Kariyerinin ilk finaline çıkan Garnier böylece kendi kurmadığı kadrosuyla şampiyonluğa uzanacaktı. Avrupa Süper Kupası ve Emma Meesseman’ın mucizevi son saniye basketiyle kazanılan Türkiye Kupası zaferleri sonrası bu, Fenerbahçe için sezonun üçüncü kupasıydı. Garnier 10haber’e en özel başarılarının EuroLeague zaferi olduğunu söyledi. Emma’nın da dediği gibi iki kez üst üste kazanmak, bir kere kazanmaktan çok daha zordu. Bu zorluk, kendi transferlerini yapamayan bir koç için daha da derinden hissedilebilirdi. Ancak ne Garnier ne de oyuncuları bunu taraftara hissettirmedi. Fenerbahçe bir kez daha domine ettiği bir dörtlü finali 6 bin Fenerbahçe sevdalısıyla beraber kupa kazanarak noktaladı.

Fenerbahçe’nin rüya gibi hafta sonu böyle noktalandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.