Yunanistan’ı karıştıran isim: Kostas Sloukas

Olympiacos'la sözleşmesi sona eren 33 yaşındaki Yunan gard Kostas Sloukas'ın hangi takıma transfer olacağın büyük merak konusuydu. Tecrübeli isim Oly'nin ezeli rakibi Panathinaikos'a 3 sene için 10 milyon Euro gibi astronomik bir bedelle imza attı ve kıta basketbolunu şoka uğrattı.

Spor 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kostas Sloukas'ın Pana'ya imzası ortalığı karıştırdı, Avrupa'nın gard piyasası iyice daraldı.

Avrupa basketbolu pek çok açıdan NBA’in gerisinde. Ekonomik koşullar, pazarlama stratejileri arasındaki uçurum ve spora olan bakış açısı gibi farklılıklar iki EuroLeague ve NBA markaları arasındaki dengeyi fazlasıyla bozuyor. Avrupa’da kafasını gösteren oyuncunun NBA’de süre bulma hayaliyle okyanus ötesine gitmesi de kıta basketbolunda kalitenin daha da sorgulanmasına sebep oluyor.

Bu durum, şampiyonluk hedefleyen takımların kadro yapılanmaları açısından da belli başlı unsurları direkt olarak etkiliyor. Örneğin Avrupa basketbolunda son yılların en büyük kıtlığı gard pozisyonunda yaşanıyor. Geçtiğimiz sezon en formda geçiren gardlardan ikisi Vasilije Micic ve Dante Exum NBA’in yolunu tuttular. İki oyuncunun denklemden çıkmasıyla elit seviye gard sayısı daha da azaldı. Söz konusu durum, kıtada kalan gardların değerinin artmasına yol açtı.

Ergin Ataman, Fenerbahçe'nin elinden Kostas Sloukas'ı kaptıErgin Ataman, Fenerbahçe’nin elinden Kostas Sloukas’ı kaptı

Astronomik ücret

İşte o isimlerden biri olan 33 yaşındaki Kostas Sloukas’ın değeri beklenenin fazlasıyla üstüne çıktı. Oyuncu, sözleşmesinin bitimi sonrası önce takımı Olympiacos’la görüştü. Uzun saatler süren görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Yunan isme birçok takımın ilgisi vardı ancak en çok ön plana çıkan takım Sloukas’ın eski adresi Fenerbahçe olarak görünüyordu. İstanbul ekibinin 2015-2020 arasında formasını giyen oyuncuya 2 yıl için 4 milyon Euro gibi Avrupa standartlarında hiç de azımsanmayacak bir para teklif ettiği haberleri öne sürülüyordu. Söylentilere göre sarı-lacivertliler söz konusu teklifle beraber transferde rakiplerinin önünde konumlanıyordu.

Ancak 8 Temmuz tarihi bu transfer anlamında adeta dönüm noktası oldu. Hemen hemen son 5 senedir Olympiacos’un gölgesinde kalan Atina ekibi Panathinaikos devreye girdi. Ergin Ataman yönetiminde Luca Vildoza ve Matthias Lessort gibi şok hamlelere imza atan takım bir başka flaş transfer için de kesenin ağzını açmaya hazırlanıyordu. Ama ne açmak…

Fenerbahçe için Sertaç Şanlı söylentisi!Fenerbahçe için Sertaç Şanlı söylentisi!

Panathinaikos, Sloukas’a 3 sene için tam 10 milyon Euro teklif etti. Bundan birkaç gün önce Darius Thompson’ı Baskonia’dan transfer eden Anadolu Efes oyuncu için ilk sene 2.3 milyon dolar ödemeyi kabul etmiş ve bu kontrat Avrupa’nın en büyük üçüncü kontratı olarak kayıtlara geçmişti. Efes’in yaptığı yatırım kimilerince tartışılmıştı. Ancak Ergin Ataman yönetiminde ve Giannakopoulos başkanlığındaki Pana çok daha tartışılır bir hamleye imza atıyordu. Bölyece Sloukas, yıllarca formasını giyip İstanbul’a gittiği ardından Yunanistan’a döndüğünde kapısından girdiği Olympiacos’un ezeli rakibi ve azılı düşmanı Panathinaikos’a yüklü bir kontrat için imza atıyordu.

Gate 7’dan mesaj

Söz konusu anlaşma için ilk tepkilerden birini Olympiacos’un ünlü taraftar grubu Gate 7 verdi. Yapılan açıklamada Sloukas’a hitaben “Şampiyonluk kutlamalarında sevinmediğini görünce seninle konuşmaya geldik. Oturduk ve bize desteklerimiz için teşekkür edip kalmayı herkesten çok istediğini ancak Bartzokas’ın sana istediğin kadar şans vermediğini söyledin. Biz de sana takımın her şeyin üstünde olduğunu ve desteklediğimiz koçla beraber bir orta yol bulman gerektiğini söyledik. Hain ve yalancı olma sebebin sana en azından Panathinaikos’a gitmemeni söylemiştik. Sen de oturduğun sandalyeden kalktın ve ’10 milyon Euro verseler de gitmem’ dedin. Sen bize asla hain olmayacağını ve Olympiakos’ta olmak için fazlasıyla paradan vazgeçtiğini söyledin. Her şey, uzun zamandır düşmanlarımızla görüştüğünü ortaya çıkarıyor. Koç ve takım seni reddettiği için Panathinaikos’a gitmiş olman bizi ilgilendirmiyor. Sen asla bir lider olamayacaksın. Biz onu (Spanoulis’i) 28 yaşında bizim bozuk sistemimize gelip Avrupa basketbolunu değiştirdiği ve Panathinaikos’u reddettiği için sevdik” şeklinde açıklama yayınladı.

Avrupa basketbolunun efsane isimlerinden şimdilerde Peristeri takımının koçluğunu Vassilis Spanoulis, 2007-2010 arasında Panathinaikos forması giymiş ve 2010 yazında Olympiacos’a imza atmıştı. Bu transfer Atina’da tıpkı Kostas Sloukas’ın transferi gibi büyük ses getirmişti. Sloukas transferinde de oyuncunun formasını yakmaya varan tepkiler var. Tecrübeli gardın Panathinaikos formasıyla Barış ve Kardeşlik Salonu’na döneceği maç son derece ilginç olacak.

Ataman’dan mesaj

Ancak daralan gard piyasasının da etkisiyle Sloukas’ın attığı imza yalnızca Yunanistan sınırları içerisinde etki yaratmadı. Pana’nın yeni koçu Ergin Ataman “Avrupa’nın en iyi oyun kurucusunu transfer ettik. Hedeflerimiz çok büyük. Bazıları hayal eder, bazıları gerçekleştirir” diyerek Sloukas piyasasında etkili olması beklenen rakiplerine de mesaj verdi. Ataman yıllarca Anadolu Efes koçu olarak Fenerbahçe’yle rekabet etmişti. Sarı-lacivertliler söz konusu transferde masadaki takımlardan biriydi ve Nick Calathes’in sözleşmesinden çıkıp gard bölgesine Sloukas’la takviye yapmak istiyordu. Ancak 33 yaşındaki bir oyuncu için 3 sene gibi uzun ve 10 milyon Euro gibi astronomik bir kontrat vermek hem bu sene hem de gelecek için Fenerbahçe’nin altına girmek istemediği ve kendi tavanını kısıtlamaktan kaçındığı unsurlar oldu. Sonuç olarak Ataman ve Pana Yunanistan içinde yaratmak istedikleri kaosa eriştiler ve uzun süredir yenildikleri rakipleri Olympicos’a karşı psikolojik üstünlüğü ele geçirdiler. Takım daha önce Vildoza’yı kadroya katmış, Sloukas’ın ardından da geçen sezonun EuroCup MVP’si Jerian Grant’le anlaşmıştı. Gard piyasasında söz sahibi olan ekip için bu anlaşmaların uzun vadedeki etkisinin ne olacağı tartışma konusu.

Fenerbahçe ne yapabilir?

Fenerbahçe için kıta içindeki çareler tükenmişe benziyor. Sarı-lacivertliler önce Darius Thompson’la ilgilendi ardından da Kostas Sloukas’a talip oldu. Ancak iki oyuncu da Fenerbahçe’nin önerdiği ücretin çok daha üstüne farklı takımlara imza attılar. Sarı Kanarya’nın skorer Tyler Dorsey ile yoluna devam etmesi ve Türk statüsünde de forma giyebilen Scottie Wilbekin’i merkeze alarak bir yapı kurması bekleniyor. Forvet bölgesindeki oyuncularıyla sözleşme uzatmış olan Fenerbahçe’nin Sertaç Şanlı’yla beraber bir uzun ve asıl olarak Nick Calathes’in sözleşmesini feshedip bir gard hamlesi yapması bekleniyor. Carsen Edwards’la yola devam etmenin ve oyuncunun rolünü artırmanın da bir seçenek olduğu ancak Dimitris Itoudis’in bu seçeneğe sıcak bakmayacağı kanaatindeyim. Nitekim oyuncunun adı Bayern Münih’le de anılıyor. Fenerbahçe belki de NBA’deYaz Ligi’nin bitimini bekleyecek ve Carsen Edwards hamlesine benzer bir hamle daha yaparak gard rotasyonunu şekillendirme yoluna gidecek.

NBA'de sezon içi turnuvası için kuralar çekildi: İşte NBA Kupası’nda gruplar ve formatNBA’de sezon içi turnuvası için kuralar çekildi: İşte NBA Kupası’nda gruplar ve format

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.