Galatasaray’ın süper ikilisi: Mertens ve Icardi son beş hafta sürekli tabelada
Ankaragücü Teknik direktörü Emre Belözoğlu ve Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'ın açıklamaları olayı futbol dışına taşıdı. Hem Arat hem Dursun Özbek'in başı belaya girebilir.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), sezon başından beri kara para iddiasından yasadışı bahise kadar bütün iddalara kulağını kapadı. Üç maymunu oynayarak şu anda Türk futbolunda oluşan durumun sorumlusu oldu. Galatasaraya ve Fenerbahçe arasındaki şampiyonluk yarışında artık toplumsal çatışmadan bahsediliyor. Bir yıldan kısa sürede bir Süper Lig kulübü başkanının hakem dövmesinden Süper Kupa finalinin yapılamamasına kadar nice skandala imza atan Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF ‘hiçbir şey olmamış’ gibi yoluna devam ediyor. İddialar havada uçuşuyor, TFF duymuyor, harekete geçmiyor.
Futbol kulüpleri de TFF bir şey yapmadıkça hem söylemlerini hem aksiyonlarını sertleştiriyor. Kısacası TFF’nin kifayetsiz kalması futbolda tam bir orman kanunu yaşanmasına neden oluyor.
Son iki hafta içinde iki önemli açıklama yapıldı. Önce Ankaragücü Teknik direktörü Emre Belözoğlu çıktı, Galatasaray’dan transfer edilen Olimpiu Vasile Morutan için şunu söyledi: “İlk 11 oynamaya devam ederse kulübe çıkacak bir külfet var. Morutan’ın oynaması durumunda kulübümüzün kaldıramayacağı bir bonservis bedeli var. İki kulüp anlaşmadığı sürece Morutan, ilk 11 oynaması pek mümkün gözükmüyor. İki kulüp anlaşmadığı sürece 11’de oynayamaz.”
Borsada bulunan ve Sermaye Piyasası Kurulu Yasası’na tabi olan Sportif AŞ başkanlığını Dursun Özbek’in yaptığı Galatasaray, 20 Ağustos 2023 tarihinde KAP’a yaptığı bildirimde Morutan transferini şöyle duyurmuştu: “Profesyonel futbolcumuz Olimpiu Vasile Morutan’ın transferi konusunda Ankaragücü ile anlaşmaya varılmıştır. Buna göre Ankaragücü şirketimize 3.000.000 euro tutarında transfer bedeli ile futbolcunun sonraki satışından elde edeceği gelirin %50’sini (3.000.000 Euro’dan az olmamak kaydıyla) ödeyecektir. Ankaragücü, 30 Haziran 2024 tarihine kadar ek 3.000.000 euro transfer bedeli ödemesi durumunda sonraki satışından elde ettiği transfer geliri karının yüzde 25’lik kısmını şirketimize ödeyecektir. Yapılan anlaşma gereği, kulübümüzün 3.000.000 Euro transfer bedeli tutarı ile futbolcuyu şarta bağlı geri transfer etme hakkı bulunmaktadır.”
İkinci kritik açıklama ise Beşiktaş Divan Kurulu’nda Hasan Arat’tan geldi. Arat, Ernst Muci’nin transferinden bahsederken şunları söyledi: “Ernest Muci’nin transferinde menajer bizden yüzde 10 komisyon istedi. Yüzde 5 üzeri veremeyiz yasa gereği dedik. Hüseyin Yücel kalan yüzde 5’lik kısmı yani 10 milyon liranın üzerinde bir bedeli kendi cebinden verdi. Borç olarak da vermedi bağışladı.”
Bu iki açıklama da TFF’nin talimatlarına aykırı durumlar olduğunu gösteriyor. Galatasaray, harcama limitlerini UEFA kriterlerini etkileyecek bir bilgiyi gizlediğini bizzat transferin tarafı söylüyor. Başkan Arat, TFF’nin talimatlarına aykırı olarak menajere ekstra para verildiğini kabul ediyor. İşin acı tarafı daha vahim iddialarda bile kılını kıpırdatmayan TFF’nin harekete geçmesini kimse beklemiyor. Bu işin spor tarafı. Ancak bir de kanunlar var.
SPK’nın internet sitesinde şu yazı yer alıyor: 6362 sayılı SPK kanununun 107. maddesinin ikinci fıkrasında sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanmıştır. Bu düzenleme uyarınca, ‘sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan’ kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlamıştır.
22 Nisan 2022’de kabul edilen 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun Ek Madde 2’nin 8. fıkrası şöyle: Spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ile profesyonel futbolcular ve menajerler arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TFF’ye bildirilen sözleşme dışında taraflara veya üçüncü kişilere doğrudan ya da dolaylı menfaat sağlayan başkaca bir hukuki işlemin tespiti hâlinde, menajerin faaliyetine son verilir ve ilgili futbolcu üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men edilir. Bu fıkraya aykırı davranan spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerine iki yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası verilir.
Kulüplerin gerek yönetiminde gerekse profesyonel olarak çalıştığı bir sürü avukat bulunuyor. Belki onların başkanları daha sert uyarması gerekiyor. Yoksa hem Dursun Özbek’in hem Hasan Arat’ın başı büyük belaya girebilir.
30 Ekim 2024 - El Clasico’da ‘centilmenler’ İstanbul derbisinde ‘ergenler’
16 Ekim 2024 - Futbol Federasyonu’nda bu kez de Lale Cander krizi… İşte krizin perde arkası
11 Ekim 2024 - Maraton asla maraton değil: Ekrem İmamoğlu etkisi
24 Eylül 2024 - Budapeşte’nin gösterdikleri: Türk satrancı hamle bekliyor