Türkiye’de futbol böyle yönetiliyor… Başkan bu ne?

Kayserispor Başkanı Ali Çamlı'nın 15 gün arayla yaptığı birbiriyle zıt iki açıklama Türkiye'de futbolun nasıl yönetildiğini gösteriyor.

9 Ocak 2024
Ali Çamlı, Fenerbahçe maçından önce hakemlere çiçek vermişti.

Ankaragücü – Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırının ardından liglere ara veriliyor. Kayserispor aradan sonra ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk ediyor. Kayserispor Başkanı Ali Zorlu, hakem Zorbay Küçük’e çiçek veriyor.

Karşılaşma 4-3 sarı lacivertlilerin üstünlüğüyle bitiyor. Fenerbahçe’de Fred ve Mert Hakan Yandaş kırmızı kart görüyor. Karşılaşma sonunda yenilmesine rağmen Ali Çamlı kameraların karşısına çıkıp hakemlerle ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Ben buradan maçtan ziyade, bugün bütün futbol kamuoyuna ve Türkiye’ye çağrıda bulunmak istiyorum. Sahada mücadele eden futbolcular, teknik heyet, başkanlar sakin olalım. Futbol sahalarını kaos ortamlarına çevirmek istiyorsak bu işi bırakalım. Hakem hata da yapabilir. Nihayetinde hiçbiri bizim düşmanımız değil. Bunlar bizim Türk çocukları. Bunları biz hatalarıyla da kabul edeceğiz. Yenilsek de yensen de hiç önemi yok. Sürekli hakemler üzerinden futbolun konuşulmasını istemiyoruz. Bizler de kendimize çeki düzen vermek zorundayız. Hakemleri hata yaptı diye, kötü insan mı ilan edelim. Asla etmeyeceğiz. Biz bundan sonra asla hakem konuşmayacağız. Beş tane penaltımız verilmese dahi konuşmayacağız. Kulüp başkanı olarak çağrıda bulunuyorum, gelin bu hakemleri rahat bırakalım. Biz sahada savaşa çıkmıyoruz. Nihayetinde bir spor karşılaşması.”

Süper krizin anatomisi... Gün, gün, dakika dakikaSüper krizin anatomisi… Gün, gün, dakika dakika

 

 

Başkan bu ne perhiz bu ne lahana kurşusu: Ligden çekilelim!

“Biz bundan sonra asla hakem konuşmayacağız. Beş tane penaltımız verilmese dahi konuşmayacağız” diyen Kayserispor Başkanı, çok değil iki hafta sonra 7 Ocak’ta kendi sözlerini unutuyor. 3-1 kaybettikleri Sivasspor maçının ardından tekrar kameraların karşısına çıkan Çamlı, 90’da kendileri aleyhine verilen penaltı kararı için hakem Alper Akarsu’ya yükleniyor: “Eğer o pozisyona bir kişi çıkıp penaltı desin özür dileyeceğim. Lige ayar verilmek isteniyorsa ligden çekiliriz. Bir maç nasıl rezil edilir örneğini gördük.”

Özür kurtarır mı?

Kayserispor Başkanı, yayıncı kuruluşta hakem yorumları yapan Deniz Çoban, verilen penaltı kararının doğru olduğunu söyleyince bir televizyon programına katılarak “Özür diliyorum. Deniz hoca penaltı diyorsa, penaltıdır” diyor.

TFF doğru karar vermiş

Türkiye Futbol Federasyonu, geçen ay beş dalda verdiği Fair Play Ödülleri’nden ‘yönetici’ ve ‘taraftar’ı çıkarmıştı. Bunun nedeni ilk ‘Fair Play Ödülü’nü alan Ankaragücü’nün eski başkanı Faruk Koca’nın Halil Umut Meler’e yumruklamasıydı. Eğer ödül kalsaydı muhtemelen Kayserispor Başkanı Ali Çamlı da Fenerbahçe maçından sonra söyledikleriyle adaylardan biri olacaktı. Bu yüzden yöneticilere Fair Play ödülü verilmemesi TFF’nin yaptığı en isabetli kararlardan biri.

Fair Play'den taraftar ve yönetici gittiFair Play’den taraftar ve yönetici gitti

Vah Türk futbolu vah!

Evet Türk futbolunda hakem sorunu var. Ama onun kadar belki daha büyük yönetici sorunu bulunuyor. Başta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi olmak üzere dedikleriyle yaptıkları tutarlı olanların sayısı çok az. Yöneticiler bugün ak dediklerine yarın kara diyebiliyor. İşin acı tarafı Ali Çamlı bu açıklamaları yaparken kimseden ‘Başkan çok değil iki hafta önce asla hakem konuşmayacağız demediniz mi? Bu ne iş?’ sorusu gelmiyor. Başkanlar böyle davranınca Türk futbolu için sadece şunu söylemek gerekiyor: Vah vah…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.