Can Yücel hakkında yeni bir şehir efsanesi

30 Mart 2024

bu sosyal medyadaki cahil insan grubu beş yaşındaki çocuğun bile inanmayacağı lafa kendilerini de inandırıp sonra da söyledikleri yalan üstüne bir bardak suda fırtına koparabiliyor. sıkça olan bu saçmalığın sonuncusunun merkezinde Tansu Çiller vardı.

***

Tansu Çiller yaptığı bir açıklamada kendisi hakkında yalanlar söylendiğini anlattıktan sonra ‘bunun son örneği benim sözde Can Yücel’i yanıma çağırıp benim için bir şiir yazmasını istediğim yalanıdır’dedi.

***

bunu söyleyen çocuklar ya çok aptal ya da Can Yücel hakkında hiçbir fikre sahip değiller.

bu ülkede vatandaş olup da gerçeklerden tamamen kopuk değilseniz Can Yücel’in herhangi bir kişi tarafından çağrıldığında, hele de bu bir siyasi ise, çok sevse bile onun yanına katiyen gitmeyeceğini bilir.

sevdiği bir kişi tarafından zorlanıp o çağıranın yanına zoraki gitse bile bunun o çağıran açısından daha berbat bir şey, belki de bir felaket  olacağı kesindir.

***

ben kendisini şahsen tanımadım ama gençken takıldığım Birikim  çevresinde onun hakkında duyduğum bütün hikayeler bir önceki paragrafta dediklerimin aksi hiçbir şey söylemiyordu.  

Anlatılanlardan Can Yücel’i babama benzetmiştim ben. O da babam gibi anarşist bir entelektüel teröristti. o da babam gibi içkiyi sigarayı çok seviyordu. hatta Can Yücel’in babamdan bile çok içebildiğine, bana ilk başta ne kadar imkansız görünse de, sonunda ikna olmuştum.

***

bu şahane adamın üstelik ağzı da çok bozuktu. Can Yücel’in neden bu kadar çok küfür kullandığı konusu bir zamanlar edebiyat çevrelerinde meşru bir sanat tartışması haline bile gelmişti. Can Yücel’in ‘Bana şiirlerinde küfür etme diyorlar. Lan bu kadar orospu çocuğunu nasıl anlatayım küfürsüz’ dediği de söylenir. Bu da hiç yalanlanmadı tabii ki.  

***

bir de üstat hakında şu anlatılır; bir gün devlet büyüklerine isim vermeden ‘hepiniz götsünüz’ dediği gerekçesiyle hakkında dava açılır. mahkemeye sarhoş olarak elinde bir TDK sözlüğü ile gelir. dava başlayınca sözlüğü açar ve ‘Hakim bey şimdi p harfine bakalım popo var mı yok, şimdi de k harfine bakalım, kıç da yok, şimdi de G’ye bakalım, göt var. o zaman göte göt demek gerekiyor’ dediği söylenir.

***

şimdi eğer Tansu hanım deli değilse, ki değil, onun hakkında her şey söyleyebilirsiniz ama deli asla diyemezsiniz, onun hakkında anlatılan bu son olayın doğru olması mümkün değil. 

elinizi vicdanınıza koyun, biraz mantıklı bir insanın Can Yücel gibi bir karakteri emreder gibi yanına çağırmaya cesaret etmesi mümkün mü. buna cesaret etse bile bu ziyaretin vahim bir olaysız geçmesi imkanı var  mı?

diyelim Can Yücel gerçekten Tansu hanımın yanına gitti, bunu onun burnundan fitil fitil getirmez miydi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.