Trabzonspor’un değil Türk futbolunun kısır döngüsü! Şampiyonluktan çöküşe…

Trabzonspor, 38 yıllık hasretine son vererek geçen sezonu şampiyon tamamladı. Bu başarıdan sonra, başkan, teknik direktör gitti, Avrupa, Süper Lig, Türkiye Kupası hedefleri bitti. Geriye bir sürü borç, çökmüş bir takım kaldı.. Tıpkı 2018'deki gibi...

Spor 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trabzonspor'u 38 yıl sonra şampiyon yapan başkan ve teknik direktör 1 yıl geçmeden gitti.

Yıl 2018… Trabzonspor’da Muharrem Usta görevi bıraktı yerine Ahmet Ağaoğlu geldi. Bordo mavililer mali açıdan çökmüş, sportif olarak başarısızdı. UEFA, finansal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Trabzonspor’un Avrupa kupalarından bir yıl men edilmesine karar verdi. Ağaoğlu, 4-5 yıl içinde şampiyon olacak bir yapı kuracaklarını söyledi. Dediğini yaptı. Geçtiğimiz sezon Trabzonspor 38 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi. Teknik direktör Abdullah Avcı, şu an Trabzonspor’un başkanı olan Ertuğrul Doğan ve Ahmet Ağaoğlu’dan oluşan saç ayakları şampiyonluğa giden yolu açtı.

Şampiyonluğun üzerinden 1 yıl geçmeden çöküş…

Şampiyonluğun üzerinden 1 yıl geçmeden Trabzonspor sanki 2018’te Ahmet Ağaoğlu’nun başkan olduğu döneme döndü. Ekonomik olarak çökmüş, bütün hedeflerini yitirmiş bir Trabzonspor… Bu sanki Trabzonspor’un değil Türk futbolunun kısır döngüsüydü. Peki bu hale nasıl gelindi, ona bakalım…

Trabzonspor Avrupa'dan men edilebilir!Trabzonspor Avrupa’dan men edilebilir!

Bir Türkiye masalı: Şampiyonlar Ligi kadrosu!

Türkiye’de şampiyon olan takım birçok transfer yapmak zorundadır. Bu yazılmamış bir Türk futbolu kuralıdır. Paralar rahat rahat harcanırken motto bellidir: Şampiyonlar Ligi kadrosu kuruyoruz. Trabzonspor da aynı yoldan gitti. Aston Villa’dan Mahmoud Trezeguet, Kasımpaşa’dan Eren Elmalı, Doğucan Haspolat, Udunese’den Jens Stryger Larsen, Everton’dan Jean-Philippe Gbamin, Valencia’dan Maxi Gomez, Levante’den Enis Bardhi, Lorient’ten Umut Bozok, FUS Rabat’tan Montasser Lahtimi, Ajax’tan Naci Ünüvarkadroya katıldı. Şampiyon kadroda kiralık olarak bulunan Stefano Denswil tapusuyla alındı. Bu isimler yetmezmiş gibi Lille’den eski yıldız Yusuf Yazıcı kiralık olarak Trabzon’a geldi. Ligi şampiyon tamamlayan Trabzonspor transfer yapmaya doymamıştı.

Şampiyonlar Ligi elemesinde Kopenhag’a elenmek Trabzonspor’a büyük hasar verdi.

Şampiyonlar Ligi’ne kalınamadı

Sezon öncesi şampiyon kadrodan yaşanan en önemli kayıp Anthony Nwakaeme’ydi. İstediği üçret verilmeyen oyuncu Suudi Arabistan takımlarından Al-Fayha’ya gitti. Stoper Ahmetcan Kaplan’ın Ajax’a yaklaşık 10 milyon Euro’ya satılması bordo mavililer için piyango gibiydi. Bu kadar transferden sonra beklenen Şampiyonlar ligi elemesimde Danimarka’nın Kopenhag takımının geçilmesiydi. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Deplasmanda 2-1 kaybeden bordo mavililer kendi evlerinde bir türlü istediği golü bulamadı. Trabzonspor’un Şampiyonlar Ligi’ne kalamaması sonun başlangıcı oldu.

Tolunay Kafkas, Trabzonspor'un sezonunu bitirdi! Orhan Ak istifa ettiTolunay Kafkas, Trabzonspor’un sezonunu bitirdi! Orhan Ak istifa etti

Corneillius gitmek istedi

Şampiyonlukta attığı gollerle büyük pay sahibi olan Andreas Cornelius, Kopenhag maçlarından sonra takımdan ayrılmak istediğini bildirdi. Danimarkalı futbolcu, Trabzonspor’un elendiği Kopenhag’a transfer oldu.

Bütün hesaplar bozuldu

Teknik direktör Abdullah Avcı, Kopenhag maçlarından sonra hayatın devam ettiğini söylüyor, lige dikkat çekiyordu. Ancak gerçek öyle değildi. Trabzonspor yönetimi Şampiyonlar Ligi’nden gelecek paraya göre bir bütçe kurmuştu. Oradan elenmesi bütün hesapları bozdu.

Ünal Karaman'dan Berat Albayrak mesajı: Yaşadığımız şeyleri konuşurumÜnal Karaman’dan Berat Albayrak mesajı: Yaşadığımız şeyleri konuşurum

Evde canavar deplasmanda kuzu!

Trabzonspor, gerek Süper Lig’de gerekse Avrupa Ligi’nde mücadelesini sürdürürken ilginç bir performans sergiledi. Trabzon’daki maçlarda coşkulu oynayan bordo mavililer kazanmayı başarıyordu. Ama Trabzon dışı tam bir hayal kırıklığıydı. Bir türlü istenilen galibiyet gelmiyordu. Dünya Kupası arasına Trabzonspor, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın arkasında girdi. Avrupa Ligi gruplarında üçüncü olunmuş ve Konferans Ligi’ne düşülmüştü.

Trabzonspor, Dünya Kupası arasından sonra Fenerbahçe’yi yenince büyük moral buldu. Ama bu durum uzun sürmedi.

Fenerbahçe galibiyetiyle gelen yalancı bahar

Dünya Kupası arasında sonra ilk maç lider Fenerbahçe’ye karşı oynandı. 2-0’lık galibiyet camianın içindeki sorunları örtmüş, yalancı bahar gelmişti. Ama bu durum uzun sürmedi. Konferans Ligi play-off turunda Basel’e boyun eğildi. Ligde de istenilen sonuçlar gelmiyordu. Şampiyonluk yarışından geri düşüldü.

Ahmet Ağaoğlu başkanlığı bıraktı

Kulüpteki ekonomik sıkıntı daha da büyüdü. Mart oyu sonuna kadar ödenmesi gereken 16 milyon euro vardı. Bir yönetim kurulu toplantısında ipler koptu. Ertuğrul Doğan önderliğindeki üyeler başkan Ağaoğlu’nun görevi bırakmasını istedi. Ekonomik tablo karanlıktı. Ağaoğlu ayrılmaya karar verdi.

Trabzonspor kalesi düştü, Avcı gitti

Ertuğrul Doğan tek aday olarak seçime girdi. Bu arada Trabzonspor’un uzun süredir devam eden evde yenilmeme serisi Ümraniyespor karşısında 2-1’lik skorla bitti. Trabzonspor’un son kalesi de düşmüştü. Abdullah Avcı, yeni yönetimin önünü açmak için görevi bırakacağını açıkladı.

Trabzonspor’un yeni başkanı Ertuğrul Doğan’ı zor günler bekliyor.

Ertuğrul Doğan başkan, Orhan Ak teknik direktör oldu

Seçime tek aday olarak giren Ertuğrul doğan, Trabzonspor’un başkanı olurken yeni yönetim teknik direktörlük görevine Abdullah Avcı’nın yardımcısı Orhan Ak’ı getirdi. Adana Demirspor maçından galibiyetle ayrılan Ak, takımının evinde Kayserispor’a yenilmesine mani olamadı.

Ve son hedef Türkiye Kupası da gitti

Ama zaten Trabzonspor’un ligde iddiası yoktu. Bordo mavililerin bütün hesapları Türkiye Kupası’nı kazanmak üzerineydi. Bunun için çeyrek finalde Ankaragücü’nün geçilmesi gerekiyordu. İlk yarı 1-0 önde kapatıldı. Ancak ikinci yarıda ardı ardına gelen Trabzonspor’un kupa dışına itilmesine neden oldu. Orhan Ak, maçtan sonra taraftarlardan özür dileyerek görevi bıraktı.

2018’de Trabzonspor dipteydi. Ağaoğlu dönemine 1 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası, 2 Süper Kupa şampiyonluğu sığdırıldı. 2023 nisanında Trabzonspor yine aynı yerde. Aynı 2018 gibi… Hedefsiz, pahalı bir kadro. UEFA’dan ceza alma tehlikesi…

Şampiyonluk kitabını yazıp gitti: Vitor Hugo...Şampiyonluk kitabını yazıp gitti: Vitor Hugo…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.