Embiid NBA’in en değerlisi!

NBA’de sezonun son bireysel ödülü açıklandı. En dikkat çekici ödül olarak en son açıklanan “En Değerli Oyuncu” ödülünü Philadelphia 76ers’tan Joel Embiid kazandı.

Spor 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
NBA'de en değerli oyuncu Joel Embiid oldu.

NBA’in hakkında en fazla konuşulan ve sezon boyunca takip edilen ödülü “MVP” sahibini buldu. Özellikle geçtiğimiz sezon hakkının yenip yenmediği sıkça tartışılan Joel Embiid, mutlu sona ulaştı ve ödülü kariyerinde ilk kez kazandı.

Normal sezonu Doğu Konferansı’nın üçüncü sırasında tamamlayan Philadelphia 76ers, play-off ilk turunda Brooklyn Nets’i 4-0’la süpürdü. Philadelphia’nın yakaladığı bu başarıda büyük pay sahibi olan Embiid, normal sezonda 33.1 sayı, 10.2 ribaunt ve 4.2 asist ortalamaları yakaladı. 29 yaşındaki Kamerunlu oyuncu sağ dizindeki sakatlık sebebiyle Brooklyn serisinin son maçını ve yarı final serisinde Boston’a karşı oynanan ilk maçı kaçırdı. 76ers, Boston’a karşı oynanan ilk maçı James Harden önderliğinde kazanmıştı.

Çetrefilli yollardan parkenin zirvesine

Basketbol topuna ergenlik çağına kadar dokunmayan ve potansiyeli son derece geç fark edilen Embiid, ödülü kazanana kadar kat ettiği uzun yolda birçok zorluktan geçti. Embiid, yaptığı açıklamada, “Uzun zamandır var olan bir şey. Fazlasıyla çalıştım. Birçok şey atlattım. Sadece basketbolla alakalı değil. Hayatımla alakalı. Hikayemle alakalı. Geldiğim yerle alakalı. Buraya nasıl geldiğim ve bu yolculuğun benden neler aldığıyla alakalı” dedi. Embiid ayrıca sakatlığıyla alakalı konuşarak Boston serisinde parkelere döneceğini vurguladı.

Holiganlar restoranda! Yıldız oyuncuyu hastanelik ettilerHoliganlar restoranda! Yıldız oyuncuyu hastanelik ettiler

Mbah a Moute beğendi gerisini tarih yazdı

Embiid, onun boyunda insanların futbolda çok başarılı olmadığı uyarısını aldıktan sonra, eski NBA oyuncusu Louc Mbah a Moute’nin Kamerun’da organize ettiği bir basketbol kampına katıldı. Mbah a Moute oyuncudan etkilendi ve kendisi beraberinde Amerika’ya getirdi. Embiid, liseyi Florida’da geçirdi. Kamerunlu daha sonra bir sezon Kansas’ta kolej basketbolu oynadı. Joel, 2014 NBA draftının 3. sırasında Philadelphia tarafından seçildi.

Alkışlar Telekom'a: 20 sayıdan döndüler, kupayı kıl payı kaybettilerAlkışlar Telekom’a: 20 sayıdan döndüler, kupayı kıl payı kaybettiler

Sürecin ta kendisi

Philadelphia o dönemde yeniden yapılanma içindeydi. Embiid’den önce Nerlens Noel ve Embiid’den sonra Jahlil Okafor gibi uzunları seçtiler. “Trust the process” yani “Sürece güven” mottosuyla yola çıkan takımda sürecin en büyük temsilcisi Joel Embiid oldu. Öyle ki Kamerunlunun lakabı Process olarak değişti. Embiid, birçok kez kah uzun kah kısa sakatlıklar atlattıktan sonra son iki sezona damgasını vurmuştu. İki kez NBA’in sayı kralı olan isim, bu sezonu da bu alanda lider bitirdi.

76ers’ın yeniden yapılanma sürecinin en büyük meyvesi artık NBA’in en değerli oyuncusu. Öte yandan Kamerunlu isim, 1994 Hakeem Olajuwon’dan sonra ikinci Afrikalı NBA MVP’si oldu.

Eski Fenerbahçeli, Fenerbahçe'yi son saniyede yıktıEski Fenerbahçeli, Fenerbahçe’yi son saniyede yıktı

 

Son 4 sezonun en değerlileri listede

MVP oylamasında Embiid’i takip eden isimler Nikola Jokic ve Giannis Antetokounmpo oldular. Embiid, 73 ilk sıra oyu alırken, son iki sezonun MVP’si Sırp uzun Nikola Jokic 15 ilk sıra oyu aldı. 2019 ve 2020’de ödüle layık görülen Giannis ise 13 ilk sıra oyu kazandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.