Mavi Boncuk sezonu: Sahadaki inekten İrfan Can Kahveci komedisine

1 yıllığına seçilen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerden gelen teklifleri irdelemeden kabul edince kaos kaçınılmaz oldu. Kararlardan geri adım atıldı, olmayacak şeyler yaşandı. Bunun son örneği İrfan Can Kahveci oldu.

4 Mayıs 2023
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, tekrar başkan olmak için kulüplere mavi boncuk dağıtıyor.

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı Mavi Boncuk filminde Emel Sayın şu şarkıyı söyler: “Onda, bunda şundadır, bunda şunda ondadır… Mavi boncuk kimdeyse benim gönlüm ondadır?”


Bu şarkı esasında tam da Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin durumunu anlatıyor. Nihat Özdemir’in istifasından sonra Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı seçimlerine Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak girdi. Statü gereği Büyükekşi, Özdemir’in kalan başkanlık süresince Türk futbolunun başına geçti. Yani 1 yıl…

TFF’de gerek yönetim kurulunda gerekse kurullarda siyasetin ve kulüplerin etkisi biliniyor. Mehmet Büyükekşi, bu yüzden federasyonu kendi ekibiyle değil kulüplerin seçtiği, siyasetin onay verdiği isimlerle yönetiyor. Geçtiğimiz günlerde tekrar aday olacağını açıklayan Mehmet Büyükekşi, başkanlığını devam ettirmek için bu 1 yıllık sürenin sonunda kulüplerin desteğini almaya muhtaç. Bu, aynı şarkıdaki gibi kulüplerin gönlünü kazanmak için ‘mavi boncuk’ları dağıtmak demek.

Büyükekşi zaten seçilir seçilmez kulüplerin istediklerini yapmaya başladı. Normalde 7+4 olması gereken yabancı kuralını kulüplerin istediği gibi; 8+3 devam ettirdi. Takım harcama limitlerinde yüzde 40 sapma verdi.

Rezerv Lig’de Ümraniyespor – Galatasaray maçındaki unutulmaz fotoğraf.

“Kulüpler ister ben yaparım” anlayışıyla bu kadar!

Büyükekşi’nin ‘Kulüpler ister ben yaparım’ anlayışı hem büyük skandallara hem de büyük tartışmalara yol açtı. Mesela kulüplerin isteğiyle Ağustos ayında kurulan Rezerv Lig, 4 hafta oynandıktan sonra yine ‘kulüplerin isteğiyle’ eylül ayında kaldırıldı. Rezerv Lig’den geriye Galatasaray’ın Ümraniyespor’u deplasmanda 9-0 mağlup ettiği maçta Oğuz Yörük tarafından çekilen, zemin üzerinde çimlerde otlayan iki tane ineği gösteren fotoğraf kaldı.

Beşiktaş, TFF'nin deprem kararı için UEFA'ya giderse ne olur?Beşiktaş, TFF’nin deprem kararı için UEFA’ya giderse ne olur?

Beşiktaş’la kavga çıktı

Aynı şekilde Kahramanmaraş depremleri sonrası ligden çekilen Hatayspor ve Gaziantep FK ile alınan karar Beşiktaş ile TFF arasında kavga çıkmasına neden oldu. Normalde bu konu karar alma yetkisi TFF’de bulunuyor. Ancak Büyükeşi’nin “İki metot var; ya birinci devre puanlarını da sileceğiz, ikinci devre oynanmamış olacak. Ya da kabul edip ikinci devre maçlarına 3 puan vereceğiz. Ligin kaderine göre karar vereceğiz” açıklaması ortalığı karıştırdı. Nisan ayında tekrar açıklama yapan Büyükekşi, TFF’nin geçmiş kararlarını hatırlatırken 17 kulüpten 11’nin bunu desteklediğini söyleme ihtiyacı durdu. Beşiktaş’ın eleştirileri halen devam ediyor, siyah beyazlılar konu hakkında UEFA’ya gideceğini söylüyor.

Kırmızı kartlı İrfan Can Kahveci'ye gece yarısı sürprizi... Kupada oynayabilecekKırmızı kartlı İrfan Can Kahveci’ye gece yarısı sürprizi… Kupada oynayabilecek

Maç oynanırken kural değişti

Spordaki özlü sözlerden biridir: “Maç oynanırken kural değişmez.” Büyükekşi başkanlığındaki federasyon, bunu dinlemedi ve mart ayında Futbol Disiplin Talimatı’nda ‘kişiye özel’ değişiklik yaptı. Alanyaspor’un kış transfer döneminde Real Valladolid’den kadrosuna kattığı Faslı oyuncu Zouhair Feddal İspanya’da kupa maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle 3 maç ceza almıştı. Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, konuyu Kulüpler Birliği toplantısında gündeme getirdi. Kulüplerin onay vermesiyle TFF, mart ayında talimatı değiştirdi. Değişikliğe göre 4 maçın altında müsabakadan men cezası alan oyuncular sadece kırmızı kart gördükleri kategoride cezalarını çekecekti. Böylece Feddal’in ligde oynamasının yolu açıldı.

TFF, değiştirdiği talimattan sonra hiçbir hazırlık yapmayınca İrfan Can Kahveci krizi çıktı.

İrfan Can Kahveci komedisi

Talimat değişti ama ne kulüpler ne de TFF’nin kurulları bu değişikliğe hazırdı. İrfan Can Kahveci, Sivasspor ile oynanan Süper Lig maçında kırmızı kart gördü. Ne Fenerbahçe ne de TFF talimat değişikliğinden haberdardı. Sarı lacivertliler Türkiye Kupası maçı Sivas’a giderken kırmızı kart gördüğü için İrfan Can Kahveci kadroya dahil edilmedi. Ceza sevkleri açıklandığında TFF içinde yeni bir kriz ortaya çıktı. Profesyonel Disiplin Kurulu (PFDK), cezaları perşembe günü açıklıyordu. İrfan Can Kahveci’nin sevk maddesine göre 4 maçtan az bir ceza verilecekti. Bu da değişen talimatlara göre futbolcunun Türkiye Kupası’nda Sivasspor maçında oynayabileceği anlamına geliyordu. PFDK, acele toplandı. Gece yarısı İrfan Can Kahveci’nin cezasını açıkladı. Fenerbahçe, İrfan Can Kahveci’yi özel uçakla Sivas’a gönderdi. Yaşananlar sadece Türk futboluna özgüydü.

Derbiden sonra kavga! Seviye yerlerdeDerbiden sonra kavga! Seviye yerlerde

Kavgalar eksik olmadı

TFF’yi yöneten Mehmet Büyükekşi, ligin değerini düşüren başkan ve yöneticilere para cezası getiren bir yönetmelik değişikliği yaptı. Ama bu sezon ligin başından beri en sert tartışmaların yaşandığı sezon oldu. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş’tan başlayarak hemen hemen bütün takımlar hakemlerle ilgili sert açıklamalar yaptı, ligin değerini tabana yapıştırdı. Açıklamalar halen sürüyor. Mehmet Büyükekşi ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabiliyor.

Çözüm: Atanmış değil seçilmiş başkan!

Esasında sorun Mehmet Büyükekşi’den kaynaklanmıyor. Uzun zamandır TFF başkanları tabiri caizse seçilmiyor, atanıyor. Mesela bütün hedefi TFF başkanlığı olan Servet Yardımcı onay alamadığı için aday bile olmaktan çekiniyor. Büyükekşi ismi gündeme geldiğinde Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan -ki sonra o da fikir değiştirdi- başkası ona karşı muhalefet şerhi koyamıyor. TFF Başkanı gücünü seçilmekten almayınca mavi boncuk dağıtmak sorunda kalıyor. Bu sistem değişmediği sürece mavi boncuk sezonları devam edecek gibi duruyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.