Orta Hugh Dallas, gol Lale Orta! Skandal böyle kapanmaz

MHK Başkanı Lale Orta gözlemci skandalı hakkında sessizliğini bozdu. MHK danışmanı Hugh Dallas ile pozisyonları değerlendiren Orta, Ali Palabıyık'ı günah keçisi yaptı. Ama ne açıklamalar ne de pozisyon değerlendirmeleri şüpheleri gidermedi.

11 Mayıs 2023
Lale Orta ve Hugh Dallas'a göre Ali Palabıyık dışında bütün tüm hakemler tartışmalı pozisyonlarda doğru karar vermiş...

En sonunda yazacaklarımı en başında söyleyeyim. Lale Orta hiçbir kulübe yakın davranmıyor. 5 aylığına geldiği Merkez Hakem Kurulu görevinde kalmak için kendi camiası içindeki ‘bazı kişilere’ şirinlik yapıyor.

Lale Orta ve Hugh Dallas, Süper Lig’in tartışmalı pozisyonlarını değerlendirmek için yayıncı kuruluş beIN Sports ekranlarına çıktı. Orta, burada Erman Toroğlu’nun gündeme getirdiği gözlemci skandalı hakkında açıklamalarda bulundu. İddiaya göre İstanbulspor- Fenerbahçe maçının iki gözlemcisi karşılaşmadan sonra iletişime geçmiş, daha sonra Lale Orta da not tartışmasına katılmıştı.

Skandal üstüne skandal: Dokunulmazlara bu kez dokunulacak mı?Skandal üstüne skandal: Dokunulmazlara bu kez dokunulacak mı?

Geçen yazımda belirttiğim gibi Orta, “gözlemciler arasında not farklılığı varsa MHK Başkanı bunu değerlendirir” bilgisini doğruladı. MHK Başkanı şunu söyledi: “Son zamanlarda özellikle gözlemcilerle ilgili aranılarak belli notların verilmesi istendiği söyleniyor. Kesinlikle doğru değil. Süper Lig maçlarında iki gözlemci görev yapıyor. İki gözlemci arasında puan farkı olduğu zaman MHK, o puan farkıyla ilgili geri dönüş isteme hakkına sahip. Bunu da tabii ki yazılı olarak gözlemcilere bildirip, ‘notunuzu yükseltin’ veya ‘notunuzu düşürün’ şeklinde değil; ‘Bir kez daha gözden geçirin’ şeklinde yazılı gönderilir. Gözlemci bunun üzerine notunu değiştirebilir ya da değiştiremeyebilir. Bununla ilgili bir şey yok. MHK’nin o maçla ilgili verdiği karar nihaidir. Başarı veya başarısızlık sonucu MHK’ye aittir. Gözlemcilerle ilgili aynı görüşte değilseniz MHK’nin görüşü esastır. Bunu yasal yollarla yaparsınız.”

MHK'da kaos TFF'de kaos!MHK’da kaos TFF’de kaos!

Skandal bu değil ki sayın Lale Orta!

MHK Başkanı Lale Orta’nın verdiği bilgiler zaten TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından dile getirilen ve bu sezon uygulanan yenilik. Gözlemcilerin kafalarına göre not vermesinin önlenmesi için çift gözlemci sistemine geçildi. Biri stadyumda biri dışarıda iki gözlemci maçı değerlendirecek böylece denetim sağlanacaktı. Ancak Fenerbahçe-İstanbulspor karşılaşmasının gözlemcileri İsmet Arzuman ve Erol Ersoy’un maç sonunda verecekleri not hakkında konuştukları ortaya çıktı. Erol Ersoy, notunu değiştirmeyince MHK Başkanı devreye girdi. Kendisinin söylediğine göre bunu resmi olarak olarak yaptı. Ancak burada akla şu sorular geliyor: “Kaç gözlemci birbiriyle konuşuyor? Gözlemciler Lale Orta’nın görüşüne uygun şekilde notunu değiştiriyor mu? Notunu değiştirmeyen gözlemciler cezalandırılıyor mu? Çünkü İstanbulspor – Fenerbahçe maçında hakem Kadir Sağlam ve VAR hakemi Halil Umut Meler için ‘3 kritik hata yaptı’ diyen Erol Ersoy’a bir daha görev verilmezken Lale Orta ile ‘paralel’ düşünen İsmet Arzuman adeta ödüllendirilerek arasında Beşiktaş- Galatasaray derbisinin de bulunduğu karşılaşmadan karşılaşmaya koşuyor.

Jorge Jesus'un suçladığı hakeme Lale Orta'dan ödül gibi atamaJorge Jesus’un suçladığı hakeme Lale Orta’dan ödül gibi atama

Mete Kalkavan neden ceza almıyor?

MHK Başkanı Orta, aynı programda VAR müdahalesi olduğu zaman hakem performansından 15 puan eksildiğini söyledi. Burada akla Mete Kalkavan sorusu geliyor. Kalkavan, İstanbulspor- Giresunspor maçında son futbolcunun faulünü sarı kartla cezalandırdı. VAR müdahale etti, kartın rengi kırmızıya döndü. Bu kadar net bir hata yapan Kalkavan adeta ödüllendirilerek Antalyaspor- Beşiktaş maçına atandı. Bu karşılaşmada da aynı hatayı yaptı.

Kızağa çekilen hakemler kamuoyunun önüne atıldı

Aynı MHK, İstanbulspor-Antalyaspor ve Konyaspor-Adana Demirspor maçlarında yaptığı inceleme sonucu hakemler Yiğit Arslan, Arda Kardeşler, Sarper Barış Saka ve Alper Çetin’i süresiz olarak kadro dışı bıraktı. Bu karar MHK açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Maçları düşük performansla yöneten hakemlerin ceza alması sık yapılan bir uygulama. Ancak bunun kamuoyuna duyurulması yeni. Burada şu bilgiyi vermek gerekiyor. 8 Mart 2022’de aralarında Cüneyt Çakır’ın bulunduğu birçok hakeme düdük astırıldı. Hakemler Tahkim Kurulu’na giderek haklarını geri aldı. Bu süreçte Mete Kalkavan görevden alınan arkadaşlarına destek olmak için hakemliğe ara verdiğini açıkladı. Arda Kardeşler ise dönemin MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun tuttuğu hakemler arasındaydı.

Hakem dünyasından itiraf: Bazıları Fenerbahçe'ye karşı örgütlenmiş olabilirHakem dünyasından itiraf: Bazıları Fenerbahçe’ye karşı örgütlenmiş olabilir

Ali Palabıyık dışında bütün hakemler doğru düdük çalmış

MHK Başkanı Lale Orta ve danışman Hugh Dallas, Süper Lig’de son zamanlarda çok tartışılan pozisyonları da değerlendirdiler. Buradan çıkan sonuç şu: Sezon sonuna kadar görev verilmeyeceği açıklanan Ali Palabıyık dışında bütün hakemler ‘harika’ kararlar vermiş. İddiaya göre TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaklaşık 1 ay önce sözleşmeli hakemlerle bire bir görüşme yaptı. Palabıyık’a “Önümüzdeki sezon seninle çalışmayacağız” denildi. MHK’nın da bu gelişmeden sonra onu gözden çıkardığı belli oluyor. Bir laf vardır: Yüzde 100 eminim ama ispatlayamam. Yayında Hugh Dallas ve Lale Orta, tartışmalı pozisyonlardaki kararlar tam tersi olsaydı yine hakemlerin ‘harika’ düdükler çaldıklarını savunacaktı.

Fenerbahçe-İstanbulspor maçındaki Pedro’nun pozisyonu için Hugh Dallas dışındaki hiçbir hakem yorumcusu faul demedi.

Joao Pedro olduğu yerde durarak faul yapmış!

Hele İstanbulspor- Fenerbahçe maçında sarı lacivertlilerin iptal edilen golü için Hugh Dallas’ın yaptığı açıklama beni benden aldı. Dallas, Fenerbahçeli Joao Pedro’nun durduğu kalecinin ona çarptığı pozisyon için şunu söyledi: “Buradaki karar kaleciyi ilgilendiriyor direkt. Hücum oyuncusu (Joao Pedro) 10 metre dışarıdan koşuyor. Kaleciye doğru koşuyor. Topa hiçbir müdahalesi yok. Kaleciyse burada topa müdahale edebiliyor. Önemli olan konu, kalecinin topla oynayabilmiş olması. Hücum oyuncusu, topla oynayamadığı halde kaleciye çarptı. Faul kararı verilmesi doğru.”

Renklerden bağımsız olarak bir futbolcunun olduğu yerde durarak faul yaptığı ilk kez dile getirildi. (Maçın özeti linkte) Siz alemi kör, milleti cahil mi sanırsınız? Kişisel olarak Türk hakemlerinin yetersiz olduğunu, kulüplerden çok etkilendiğini, MHK’da esen rüzgâra göre çaldıkları düdükleri değiştirdiklerini düşünüyorum. Başta söylediğime geri döneyim. MHK Başkanı, danışmanıyla birlikte kulüplere değil ileride hakem dünyasında etkili olacağı bilinen bazı kişilere yaranmaya çalışıyor. Hata yapan hakemlere maç almaya devam etmesi, bazılarının ise kamuoyuna bildirilerek cezalandırılmasının altında bu neden yatıyor. Hakemler kurallara değil kişisel hislerle ya da husumetle değerlendiriliyor. Zaten böyle olduğu için adalet Süper Lig’e uğramıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.