Hollywood’un yeni hikayesi: Bir grev günlüğü

2 Mayıs'ta başlayan Hollywood Yazarlar Birliği grevi devam ediyor. Oyuncular, yönetmenler, yazarlar ve devlet başkanları greve destek mesajları paylaşıyor, yazarlara destek veriyor. Yazarlar da seslerini duyurmak için 'grev günlüğü' yazmaya başladı. Özleyenler de var, grevden ders çıkaranlar da...

Kültür Sanat 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
2 Mayıs'ta başlayan Hollywod grevi, bir ayı geride bıraktı.

Amerikan Yazarlar Birliği (WGA); Disney, Netflix Warner Bros. ve Discovery’nin dahil  olduğu birçok Hollywood stüdyosunu temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP)) anlaşamadı ve yazarlar greve çıkma kararı aldı.  Grev başladığında takvimler 2 Mayıs tarihini gösteriyordu. O günden beri oyuncular, yönetmenler, yazarlar ve hatta devlet başkanları bile greve destek mesajları paylaşıyor, yazarlara desteklerini açıklıyor.

Hollywood grevine oyuncular da katılabilirHollywood grevine oyuncular da katılabilir

Grev devam ederken Hollywood Reporter, yazarların seslerini duyurmak için bir seri başlattı. Hollywood yazarlarının grevle ilgili anılarını paylaşıyor, bir nevi grevin günlüğü tutuyor. Şu ana kadar farklı görev ve kademelerdeki dokuz yazar grev deneyimlerini kaleme aldı.

Yazmayı özleyenler, grevden ders çıkaranlar…

Yazarlar kimi zaman çalışma koşullarını, kimi zaman neden bu greve katılma kararı aldıklarını anlatıyor. Beklentilerini sıralayanlar da var, yazmayı özlediğini söyleyenler de… Örneğin bir yazar, dijital platformların yükselişe geçtiği bu dönemde projelerini satma sürecini sert bir dille eleştiriyor. Projenin algoritmaya uyması için bazı değişikliklikler yapılmasının yapımın temelini sarstığını dile getiriyor. Aynı isim adil ücretler konusunda anlaşmak için de oldukça hevesli. Zira yazmayı özlediğini belirtiyor.

Grevin ilk günlerinde kaleme alınan bir yazının yazarı ise Hollywood grevi tarihine değinen bir cümleyle bitiriyor yazısını. Şu an beşinci grevine katılan bir yazarla birlikte yürüdüğünü, ilk işinde tanıştığı biriyle karşılaştığını ve idollerinden biri olan Friends yazarıyla karşılaştığını söylüyor. Ve Hollywood yazarlarının ve sistemin  geçmişe bakıp bir çıkarımda bulunuyor: “Bazılarından daha şanslı olduğumu, diğerlerinden ise daha az şanslı olduğumu hatırladım.”

Warner Bros. başkanı protesto edildi: Yazarlara ödeme yapın!Warner Bros. başkanı protesto edildi: Yazarlara ödeme yapın!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.