‘Uzaylı küçük yeşil adam’ beklentisini unutun, belki de uzaylıların rengi mordur

Bilim insanları dünya dışı yaşam arayışımızda karşımıza çıkabilecek uzaylı formunun yeşilden ziyade mor olabileceğine dikkat çekiyor. Bunun sebebi, yaşamın ilk formları içinde mor bakterilerin yaygınlığı. Zaten 'küçük yeşil adam' bir hayal ürünüydü.

Bilim Teknoloji 22 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Cornell Üniversitesi

Uzaylı deyince kafanızda nasıl bir imaj oluşuyor? Sadece yok etmeye odaklı robotik görüntüye sahip Dalekler mi? Yoksa Mr. Spock gibi elf kulağına sahip, damarlarından kırmızı değil de yeşil kan akan, mantıksız bir hayatı zulüm olarak gören bir uzaylı mı? Gözünü bir kez bile ayırmaman gereken Ağlayan Melekler mi? Belki de onlarla çoktan karşılaştık ama Sessizlik gibi onu gördüğümüz anda hafızamızı sildi, kim bilir?

Bu zamana kadar uzaylıları kafamızda hep yeşil ya da krem rengi olarak kodladık, kabul edelim. ‘Küçük yeşil uzaylı’ imajı hepimizin kafasında.

Ancak bir grup gökbilimciye göre artık dünya dışı yaşam arayışımıza mor bakteriler de dahil. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan yeni çalışma bu bakterilerin Dünya tarihinin erken dönemlerinde gezegenimize hakim olmuş olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca çalışmada bu mor canlıların Güneş’ten daha küçük, soluk kırmızı yıldızların çevresinde dönen uzak dünyalarda ortaya çıkmaya elverişli olduğu belirtiliyor.

Yani uzaylılar ‘yeşil’ değil ‘mor’ olabilir.

Araştırmacılar neden böyle bir sınıflandırmaya gitti diye soracak olursanız cevap basit: Teleskoplar her gün karşılaştığımız şeylere benzemiyor diye bir yaşam formunu gözden kaçırmasın diye daha geniş bir veri tabanı oluşturmak. Çalışmanın eşyazarlarından Lisa Kaltenegger, “Mor bakteriler öylesine çeşitli koşullarda hayatta kalıp gelişebilir ki birçok farklı dünyada morun yeni yeşil olabileceğini düşünmek daha kolay” diyor.

Şimdi biraz daha çalışmanın içinden bilgiler verelim mi? Mesela bugün Dünya’da yaşamın devamlılığını sağlamak için bitkilerin yaptığı fotosentezde yararlanılan klorofilden bahsedelim. Malum, çoğu organizma fotosentezi gerçekleştirebilmenin bir ayağı olan güneş ışığını yeşil bir pigment olan klorofil ile sağlıyor. Ancak fotosentez yaptığını bildiğimiz ilk tür olan siyanobakterilerin klorofil kullanmaya başladığı 2.4 milyar yıl öncesine kadar durum böyle değildi.

Çok daha geçmişte mikroorganizmalar retinal adı verilen mor pigmentli bir molekül aracılığıyla güneş ışığından faydalanıp metabolik enerji üretiyordu. Retinal uzak gezegenlerde de var olabilir mi? Araştırmacılar bu sorunun cevabını gelecekteki yer ve uzay tabanlı teleskoplar sayesinde cevaplayabileceğimize inanıyor.

Meksika'da ilginç UFO oturumu: Mumyalanmış bin yıllık iki ceset uzaylı diye sergilendiMeksika’da ilginç UFO oturumu: Mumyalanmış bin yıllık iki ceset uzaylı diye sergilendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.