Putin ‘devam’ dedi, Rusya’da başbakan değişmedi
Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinde Putin'e rakip olacağını duyuran Yekaterina Duntsova'nın başvurusu reddedildi.
Rusya, 17 Mart’ta genel seçimlere gidiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5’inci dönem zaferine kesin gözüyle bakılan seçimlerde ne rakip bulunuyor ne de rakip olunabiliyor. Eski gazeteci Yekaterina Duntsova onlardan biri. Kendisi Mart ayında yapılacak seçimlerde kazanması pek ihtimal dahilinde değerlendirilmese de öne çıkan bir rakipti, ancak engellendi.
Duntsova’nın başkanlık seçimlerinden elenmesinin nedeni ise “hatalı belge” sunması. Merkezi seçim komisyonu üyeleri, adaylığını desteklemek için sunduğu belgelerde “çok sayıda hata” olduğunu öne sürdü ve Duntsova’nın adaylığını oybirliğiyle reddetti.
40 yaşındaki Duntsova, Telegram’da karara isyan etti; Yüksek Mahkeme’ye giderek itiraz edeceğini ifade etti. Yaşananların demokratik olmadığını belirten Duntsova, “Bu siyasi kararla, kendi temsilcimize sahip olma ve resmi saldırgan söylemden farklı görüşler ifade etme fırsatından mahrum kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, Duntsova’nın adaylığının reddedilmesi üzerine bir açıklama yaptı. Pamfilova, Duntsova’ya teselli cümleleri kurdu: “Genç bir kadınsınız, önünüzde çok uzun yıllar var. Her eksi artıya dönüştürülebilir. Her deneyim en sonunda bir deneyimdir.”
Adaylığı engellenen Duntsova, deneyimli liberal politikacı Grigory Yavlinsky’nin kapısını çaldı, Yabloko partisinden aday olması için izin istedi. Duntsova önerisi kabul görseydi, yeni bir başvuru için süreci yeniden başlatabilirdi ama öyle olmadı. Yavlinsky bir YouTube kanalına verdiği röportajda Yabloko’nun bir aday çıkarmayı planlamadığını söyleyerek Duntsova’yı da “tanımadıklarını” söyledi. Bu sebeple Duntsova’yı destekleyemeyeceklerini ifade etti.
Duntsova geçen ay aday olmak istediğini dile getirdiğinde, uzmanlar onu “deli”, “cesur” ya da rekabet görüntüsü versin diye “Kremlin tarafından yazılmış bir senaryonun oyuncusu” olarak tanımlamıştı. Kasım ayında Reuters’a verdiği bir röportajda Duntsova, “Bu adımı atan her aklı başında insan korkar ama korku kazanmamalı” diyerek siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunmuş, Rusların da Ukrayna’daki savaştan “çok yorulduğunu” dile getirmişti.
Putin’i eleştirenlerden bir başka isim de pazartesi günü adaylık başvurusunu yapmak üzere hazırlanıyor. Rus haber kaynakları, Putin’i ve Ukrayna’daki savaşı eleştiren muhalif siyasetçi Boris Nadezdin’in merkez sağ Sivil Girişim partisi tarafından aday olarak öne sürüldüğünü yazdı. Reuters’a göre Nadezdin, 25 Aralık’ta seçim komisyonuna adaylık için başvuru yapacak. Nadezdin’in adaylığı kabul edilecek mi yoksa nasıl bir süreçten geçecek o da haftaya belli olacak.
Rusya’daki muhaliflere göre Putin ve Kremlin, savaşın üçüncü yılında gerçekleşecek seçimlerde savaşa karşı olan hiçbir sesin kamuoyu önünde yükselmesini istemiyor. Onlara göre, Duntsova’nın adaylığının engellenmesinin de sebebi bu. Reuters’daki habere göre Duntsova kararı, 22 aydır devam eden savaş sürecinde yapılacak ilk seçimlerde, Putin’in gerçek muhalefeti görmek istemediğinin göstergesi. Birçok kişi aynı zamanda seçim sürecini “suni” olarak nitelendiriliyor.
Kremlin ise Putin’in kazanacağını belirtiyor. Çünkü Kremlin, Putin’in toplum genelinde yüzde 80 civarında kamuoyu desteğine sahip olduğu görüşünde. Ancak ülkede muhalif görüşlere sahip olanlar da Kremlin tarafından referans gösterilen kamuoyu yoklamalarının gerçeği yansıttığına pek inanmıyor.
Bu arada parlamentoda bulunan “muhalif” Adil Bir Rusya için Partisi de Putin’i destekleme kararı aldı.
71 yaşındaki Putin, mart ayındaki seçimlerden zaferle çıkarsa altı yıllık yeni bir döneme girecek. Bu altı yıllık dönemi tamamlaması halinde Josef Stalin de dahil olmak üzere tüm Sovyet yöneticilerini geride bırakarak 18’inci yüzyıldan bu yana Rusya’nın en uzun süre görev yapan yöneticisi olacak.
Putin’in en tanınmış rakibi Aleksey Navalni’den ise hala haber yok. Navalny, toplamda 30 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış durumda ve destekçileri, bu ayın başlarında başka bir cezaevine transfer edildiği yönünde bilgi aldıktan sonra bir daha kendisine ulaşamadılar. Avukatları da Navalni’ye en son 6 Aralık’ta ulaşabilmişti. Navalni de gelecek seçimlerde insanlara Putin dışında herhangi birine oy vermeleri yönünde çağrı yapmıştı. Billboardlara yerleştirilen kare kodlar, insanları Navalni’nin sayfasına yönlendirmiş ve Putin’e oy vermemeleri yönündeki mesajı bu şekilde kamuoyuna duyurulmuştu. Bu kampanyanın ardından ülkede kare kod içeren reklamlar yasaklanırken Navalni de esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu.