ABD’de savaş, ormanda Arap Kadri var!

11 filmin vizyona girdiği haftanın en dikkat çeken filmi 'İç Savaş'. Savaş da ABD'nin tam ortasında cereyan ediyor. Dört gazeteci bu savaş ortamında ölüm kalım mücadelesi veriyor. Türkiye'de ise gözler ormanda yaşayan Arap Kadri'd

Kültür Sanat 19 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

SAVAŞIN ORTASINDA GAZETECİ KALABİLMEK

İÇ SAVAŞ / Civil War

Son 20 yılın en üretken sinemacılarından Alex Garland’ın yazıp yönettiği ‘İç Savaş’, yakın gelecekte ABD’de yaşanan iç savaşı konu etmesi sebebiyle merak edilen yapımlardan biriydi. Beklentiler de yüksekti. Çünkü Garland belki de ilk defa ABD’nin parçalanmasını dillendirip bir iç savaş manzarası koyacaktı önümüze. Malum sinemada genel olarak ABD kendi topraklarını savunmak için (ya uzaylılar istila etmek istemiştir ya da başka güçler saldırmıştır) savaşa tutuşur.

Ama filmi izleyince gördük ki bu iç savaşın nedenleriyle pek ilgilenmiyor Garland. Daha doğrusu bu iç savaş ortamını dört gazetecinin gözünden anlatıp savaş sırasında gazetecilerin duruşlarını anlamaya çalışıyor. Üstelik hedefe de bir başkan tiplemesi koyuyor. Uzaktan Trump’ı çağrıştıran bir başkan filmdeki. Savaşı kaybetmek üzere. Gazetecilerin amacı da başkanla son söyleşiyi yapmak. Ama bu savaşta taraf tutmadan tarihe nasıl not düşücekler. Bir yol hikayesi üzerinden Garland bunun peşine düşüyor. Sinematografik olarak doyurucu olan bir yapım var karşımızda. Tavsiye ederim.


ORMANDA İŞLER KARIŞIYOR

ARAP KADRİ

Tekin Aral’ın yarattığı, yıllarca Latif Demirci’nin çizdiği bir karakter Arap Kadri. Yıllarca dergilerde maceralarını okuduk. Şimdi ise sinemalarda. Emre Kavuk’un yönettiği filmde Arap Kadri’yi Ahmet Mümtaz Taylan oynuyor. Kadri’nin ekürisi Tarzan’ı ise Necip Memili canlandırıyor.

Malum Arap Kadri ormanda yaşayan ve pek de kural tanımayan bir karakter. Ormanın kurallarını ise Tarzan koymuş. Şehir hayatına uyum sağlayamadığı için ormana gelen Arap Kadri, Tarzan’ın kurduğu düzene çomak sokmak ister ve tabii tatlı bir çatışma yaşanır aralarında. Geçen yıl kaybettiğimiz Latif Demirci’nin 50 yıllık sanat üretimi bir sergiyle görücüye çıktı. Bu film de bu üretimin sinemadaki izdüşümü.


KİM BİLEBİLİR REHİNENİN VAMPİR OLDUĞUNU!

TUTSAK ABIGAIL / Abigail

Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett ikilisinin yönettiği film, fidye için kaçırılan 12 yaşındaki bir kızın vampir çıkması üzerine gelişen olayları anlatıyor. Kızımız balerindir aslında. Narinliği de onun problem çıkarmayacağını düşündürür. Kaçırılır, 50 milyon dolarlık fidye istenir. Korunaklı bir malikanede tutulur. Ama işte yanlış seçimdir. Çünkü rehine bir vampirdir.


DALİ’NİN KÖYÜNDE ŞEF OLMAK!

DALİ’Yİ BEKLERKEN / Waiting for Dali

İspanya’nın en ünlü Fransız lokantasında çalışan şef Fernando, günün birinde kendini kardeşi Alberto’yla birlikte Cadaqués köyünde, yani dünyaca ünlü ressam Salvador Dalí’nin yaşadığı yerde bulur. Şefin ve ressamın yollarının kesişmesi, yepyeni ve ilham dolu bir aşçılık anlayışının ortaya çıkmasını sağlayacaktır. David Pujol’un yönettiği, José Garcia, Ivan Massagué, Clara Ponsot’un oynadığı film eğlenceli bir seyirlik!


 

MERAKLI KEDİNİN 10 YAŞAMI / 10 Lives

Christopher Jenkins’in yönettiği animasyon dokuzuncu canını da kaybedince eski hayatına geri dönebilmek için yeniden bir şans isteyen şımarık bir kedinin hikayesini anlatıyor. Bu şımarık kedi dostumuzun adı Beckett. Aslında ne kadar şanslı bir hayata sahip olduğunun farkında değil. Dünyadaki arıları kurtarmak için deneyler yapan, tatlı ve çalışkan sahibi Rose’un aksine Beckett, hayatını sadece yiyerek ve yatarak geçiriyor. Ve bir gün dokuzuncu canını da kaybediyor. Eski hayatına geri dönebilmek için yeniden şans istiyor. Sempatikliği sayesinde bu şans kendisine veriliyor. Ama dünyaya farklı bir hayvan olarak geri dönüyor.


ARKADAŞIM ROBOT

ROBOT DÜŞLERİ / Robot Dreams

2023 Cannes Film Festivali’nde gösterilen sonra da En İyi Animasyon Filmi adaylarından Oscar’a aday olan Pablo Berger imzalı animasyon arkadaşlık üzerine bir film. Dog, Manhattan’da yaşamaktadır ve yalnızlıktan bıkmıştır, bir gün kendine Robot bir arkadaş yapmaya karar verir. 80’ler New York’unda, dönem müziklerinin ritimleri eşliğinde Dog ve Robot şehrin keyfini çıkarır. Bir yaz gecesi Dog, Robot’u sahilde terk etmek zorunda kalır… Sonrası filmde!


BUNLAR DA VAR

AŞK FİLMİ


BULANIK


NUFER


ÇILGIN YOLCULUK / Fasel Men Lahazat


Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.