İşçiler emekçiler kutlamadan sonra sinemaya: İşçi Filmleri Festivali başlıyor

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bugün Ken Loach'un 'Umudunu Kaybetme' filmiyle başlıyor. İstanbul ve Ankara'da izleyicilerle buluşacak festivalin programında Aki Kaurismäki filmleri ve sansürlenen 'Kanun Hükmü' belgeseli de var.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Bu sene 1-11 Mayıs arasında düzenlenecek festivalde 16 ülkeden 74 film gösterilecek.

Bugün 1 Mayıs işçilerin ve emekçilerin bayramı. Bu bayram 19 yıldır Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ile de kutlanıyor. başlıyor. Bu yıl İstanbul ve Ankara’da gerçekleşecek festivalde 16 ülkeden 74 film gösterilecek. 46’sı yerli ve 28 yabancı filmleri izlemek için bedel ödemeye gerek yok çünkü filmler ücretsiz olarak seyircilerle buluşacak.

Festivalde oyunculuk hayatında işçi sınıfını ve onların yaşadığı zorlukları anlatan filmlerdeki rolleriyle tanınan Menderes Samancılar’a 19. Emek Plaketi verilecek. Set İşçisi Plaketi ise ‘Dondurmam Gaymak’, ‘Beş Şehir’, ‘Türkler Çıldırmış Olmalı’ ve ‘Yedi Büyük Günah’ filmlerinin görüntü yönetmenliğini yapan Eyüp Boz’a takdim edilecek.

Festival açılışını politik sinemanın ustası Ken Loach’un son filmi ‘Umudunu Kaybetme’ ile yapıyor. Programda geçen sene Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlenen Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgeseli de yer alıyor. Festival ‘Kanun Hükmü’nü programına alarak tartışmalı film için son sözü seyirciye bırakacak. Türkiye prömiyerini Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde yapacak ‘Kanun Hükmü’nde yarın (2 Mayıs) festivalin Ankara ayağının açılış filmi olacak. Film 3 ve 4 mayısta İstanbul’da iki kez gösterilecek. Filmi 3 Mayıs gösterim sonrasında ‘Festivallerde Sansür’ konulu bir panel-söyleşi de var.

Program kapsamında ayrıca Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin retrospektifi kapsamında ‘Ariel’, ‘Kibritçi Kız’ ve ‘Cennetteki Gölgeler’ filmlerinin yanı sıra yönetmenin son filmi olan ve geçen eleştirmenler tarafından yılın en iyi filmi seçilen ‘Sararmış Yapraklar/Fallen Leaves’ gösterilecek.

‘Sararmış Yapraklar’ geçen sene Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği büyük ödülünü kazanmıştı.

Hüseyin Cevahir’i anlatan ‘Aşkla Sana’, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i anlatan ‘Komünist Osman’ ,‘Rodakis’i Ararken’, ‘Ceylin’, Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in ‘Ulysses Çevirmek’, Hırvatistan’dan ‘Ne Yapmalı?’ ve işçiler tarafından ele geçirilen bir fabrikanın hikayesini anlatan ‘İşçilerin Fabrikası’, Necip Sarıcı’nın hayatını anlatan ‘Makineler Arasında Sinema: Necip Sarıcı’, Ethem Özgüven’den Hatay Akademi Orkestrası’nın öyküsünü beyazperdeye aktaran ‘Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek’, ‘Sanatoryum’ ve ‘Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar’ gösterilecek diğer filmlerden bazıları.

Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ile Anadolu yakasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ankara’daki gösterimler ise Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği’nde olacak. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl bir konserle festivale renk katacak. İBB’nin desteği ile 8 Mayıs 2024 saat: 19:30’da Cemal Reşit Rey salonunda Kardeş Türküler konseri var.

Pandemi döneminde başlatılan çevrimiçi gösterimler 7 Mayıs 2024 akşamı İFF Youtube kanalından sadece programda belirtilen saatte yapılacak. Festival programı ve seçkisine www.iff.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İşçi Filmleri Festivali'nden Antalya'daki sansüre cevap: 'Kanun Hükmü' gösterilecekİşçi Filmleri Festivali’nden Antalya’daki sansüre cevap: ‘Kanun Hükmü’ gösterilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.