Yeni bir Shakespeare sonesiyle mi karşı karşıyayız?

Shakespeare'in çağdaşı oyun yazarı Ben Jonson'ın kitabında ortaya çıkan sone büyük heyecan yarattı. Bugüne kadar varlığı bilinmeyen sone ve altındaki imza akıllara Shakespeare'i getiriyor.

Kültür Sanat 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Shakespeare'in oyunlarının yanı sıra soneleri de büyük ilgi görüyor.

Shakespeare, ölümünün üzerinden dört yüzyıl geçse de başta İngiltere olmak üzere dünya gündeminin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında her akşam bir Shakespeare oyununa denk gelmek işten bile değil. Elbette sanatçının sonelerini de unutmamak gerek. Öyle ki İngiltere, Shakespeare’e ait olma ihtimali yüksek bir soneyi konuşuyor.

Hikâyeyi dört yüzyıl geriye saralım. Shakespeare’in çağdaşı oyun yazarı Ben Jonson 17. yüzyıl boyunca çok sayıda eser üretmiş bir isim. 1637 yılında ölen Jonson, ürettiği yapıtları itibarıyla eleştirmenler tarafından Shakespeare’in ardından en büyük ikinci yazar olarak kabul edilmekte. Yapıtları, William Shakespeare tarafından da sahnelenen Ben Jonson’ın 1603 tarihli bir eseri sanat tarihi için önemli bir ayrıntıyı barındırıyor olabilir.

İki İngiliz akademisyen bir süredir Ben Jonson’ın ‘His Fall’ adlı oyunu üzerinde araştırmalar yapmakta. Akademisyenlerin araştırmalarına göre, Ben Jonson’ın 1603 tarihli oyununda yer alan bir sone, William Shakespeare’in kayıp bir eseri olabilir.

Cygnus’un şüpheli kimliği

Layık Olan Yazara başlıklı sone, gizemli Cygnus takma adıyla imzalanmış. Cygnus imzasının dışında kitapta 17. Yüzyılda yaşamış şair Hugh Holland’a da ait bir imza bulunuyor. Kayıp sonenin peşine düşen isimlerden biri olan Dr. Chris Laoutaris her iki sonenin de Jonson’a saygılarını sunarken “çok farklı” oldukları iddiasında. Örneğin, Holland, Jonson’a baştan sona daha resmi bir biçimde “siz” ile hitap ederken, Cygnus, Shakespeare’in sonelerinde tam da tercih ettiği gibi “sen” zamirini kullanıyor.

Konu hakkında konuşan Dr. Laoutaris “Shakespeare’in üslubuyla o kadar çok paralellik var ki, kesinlikle en katı şüpheciyi bile duraksatıp düşündürmeli” dedi. Kitaptaki Cygnus imzasına odaklanan Dr. Laoutaris, sis perdesini aralamaya çalışıyor. Cygnus, özellikle yaz aylarında görülebilen bir takımyıldızı. Aynı zamanda mitolojide kuğuya dönüşen figür olarak da biliniyor. Shakespeare’in doğduğu Stratford-on-Avon da kuğularıyla ünlü bir yer. Yap-bozun parçalarını tamamlamaya çalışan Dr. Laoutaris, Cygnus imzasının Shakespeare’e ait olabileceğini düşünüyor.

Sonelerin Türkçe çevirileri büyük ilgi görüyor

Shakespeare’in soneleri Türkçede de yayınlandığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. Sonelerin Türkçede en çok ilgi gören çevirileri Can Yücel ve Talât Sait Halman’a ait.

Olivia Colman, Dickens’in karanlık karakterine hayat veriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.