Icardi cezasının perde arkası: TFF herkesi karşısına aldı

Mauro Icardi'nin Ankaragücü maçındaki hareketi nedeniyle verilen bir maçlık ceza futbol dünyasını karıştırdı. Galatasaray cezaya, Beşiktaş ve Fenerbahçe hem karara, hem de zamanlamaya itiraz etti. 10Haber süreci spor hukukçusu Alpay Köse'ye sordu.

Spor 26 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Mauro Icardi'ye çıkan bir maçlık ceza Türk futbolunda yeni bir infiale sebep oldu.

Galatasaray 26. hafta maçında Ankaragücü’nü 3-0 yendi. Karşılaşmanın ardından Mauro Icardi’nin Ankaragücü taraftarına karşı yaptığı hareket gündeme oturdu. Ocardi kendisine yabancı madde atan tribünlere dönüp cinsel organını göstermiş, bir taraftar da bunu görüntülemişti. Galatasaray önce görüntünün montaj olduğunu savundu. Ancak Arjantinli PFDK’ye sevk edildi.

Normalde salı ve perşembe günleri toplanan PFDK başkan Fatih Maden’in çağrısıyla acil toplandı ve ‘Kişilik haklarına saldırı, hakaret, tehdit ve tükürme’ başlıklı 41. maddeden sevk edilen futbolcuya bir maç ceza verdi. Normalde ceza 2-5 maç arası olması gerekirken Futbol Disiplin Talimatı’nın ‘Haksız tahrik’ başlıklı 12. maddesine göre bir maça inmişti. Yani Icardi’ye atılan yabancı maddeler tahrik unsuru sayıldı. Futbolcuya 19 bin 500 TL de para cezası kesildi.

PFDK'den Mauro Icardi'ye bir maç cezaPFDK’den Mauro Icardi’ye bir maç ceza

Galatasaray isyan etti, Tahkim Kurulu cezayı onayladı

Icardi’nin cezasının açıklanmasıyla futbol dünyasında adeta kıyamet koptu. Bir gün önce TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve tüm kurullarını istifaya çağıran Galatasaray cezayı haksız bulduğunu açıklayıp Tahkim Kurulu’na başvuracağını duyurdu.  Sarı kırmızılılar cezanın iptal edilmezse bugünkü Antalyaspor maçında Icardi’yi oynatamayacakları için mağdur olduklarını iddia etti. Galatasaray’ın Tahkim Kurulu’na yapacağı savunmada ise Kocaelispor forması giyen Oğuz Ceylan’ın Sakaryaspor maçında taraftara yaptığı el hareketi sebebiyle 10 bin TL’lik para cezası verilmesi örnek gösterilecekti. Cim Bom’un başvurusundan sonra Tahkim Kurulu başkan Mustafa Demirel’in çağrısıyla acil olarak toplandı. Kurul Arjantinli futbolcuya verilen bir maçlık cezanın yerinde olduğuna kanaat getirdi. Böylece Icardi’nin Antalyaspor maçında oynamayacağı kesinleşti.

Beşiktaş: Galatasaray baskıyla istediği sonucu aldı

Hafta sonu Galatasaray ile karşılaşacak Beşiktaş’ın isyanı ise hem cezanın apar topar ‘acil’ bir toplantıyla açıklanmasına, hem de verilen cezanın yetersizliğine ilişkin. Beşiktaş’ın yaptığı açıklama şöyle: “Geçmişte bizim sporcularımız benzer nedenlerle TFF tarafından cezalar almıştır. Bu cezalar karşısında Beşiktaş olarak biz de cezalar vererek tavrımızı, güzel oyunun korunması konusundaki hassasiyetimizi, duruşumuzu net göstermişizdir. Hal böyleyken son bir haftadır yaşanan gayrı ahlaki bir hareketi bile kendi çıkarları doğrultusunda manipüle etmeye çalışıp bu baskı sonucu istediklerini almışlar, bir taraftan iyi niyet taşımayan bir sebeple VAR sisteminin kullanımı ile ilgili eleştirileri nedeniyle TFF ve MHK gömleği giyerek as başkanımızı savcılığa şikayet etmeleri tutarsızlıklarının açık ve net tanımıdır.”

Ceza açıklanmadan önce Asbaşkan Onur Göçmez de “Konunun takipçisi olacağız” demişti. Icardi’ye verilen cezanın bir maçla sınırlı kalması gelecek hafta sonu oynanacak Beşiktaş karşılaşması öncesi siyah-beyazlı kulübün tepki göstermesine neden oldu.

Fenerbahçe: Bir takım lehine açık kayırma

Karara tepki gösteren tek kulüp Beşiktaş değildi. Şampiyonluk için ezeli rakibi Galatasaray ile çekişen Fenerbahçe de çok sert bir açıklamayla tartışmaya katıldı. Yönetici Selahattin Baki’nin açıklaması Mauro Icardi ve Mehmet Büyükekşi’nin geçen yıl şampiyonluk kutlamasında çekilen bir fotoğrafla verildi. Baki’nin açıklamasında “Şampiyonluk yarışını etkileyebilecek kural tanımayan bu hukuksuzluk, bir takım lehine bu kadar açık ve net bir kayırma daha önce görülmemiştir.  Bugün sözün bittiği yerdeyiz! Bu saygısızlık sadece Ankaragücü tribünlerine değil, Türk sporuna ve tüm sporseverlere yapılmıştır. Mehmet Büyükekşi ve TFF çatısı altında Türk futbolunu yönetenler, saha içinde ve dışındaki tüm kararlarınızın bir takımı kayırma, o takımı şampiyon yapma refleksiyle alındığını kamuoyu bir kez daha görmüştür”

Kısacası Türkiye Futbol Federasyonu ve PFDK aldığı kararla üç büyükleri karşısına almayı başardı.

Sosyal medyada peşpeşe açıklamalar

Bu açıklamaların ardından Galatasaray ile Fenerbahçe arasında sosyal medya savaşı başladı. Galatasaray, “Karanlığınızı aydınlıkla, yalanlarınızı doğrulukla, iftiralarınızı gerçeklerle, başarısızlıklarınızı Şampiyonluğumuzla yeneceğiz!” paylaşımı yaptı. Fenerbahçe’den buna 2020 yılında yaptıkları bir paylaşımı alıntılayarak jet yanıt geldi. Sarı lacivertlilerin mesajında “Tarihe kazılı, değişmeyen gerçekler! Saha içinde ve saha dışında, karanlık, derin lobilerinizle sonuna kadar savaşacağız!” denildi.

Spor hukukçusu Alpay Köse: PFDK sadece bu karar için toplanmış

Biz de 10Haber.net olarak konuyu spor hukukçusu Alpay Köse’ye sorduk. Öncelikle normal şartlarda salı günü toplanan PFDK’nin pazartesi günü toplanarak bu kararı vermesinin olağan olup olmadığını sorduk. Köse “Sadece bu konuyla alakalı bir toplantı yapılmış, bu sadece bu konuyla alakalı bir karar verilmesinden anlaşılıyor. Dolayısıyla bugün rutinin dışında PFDK sadece bu konuyu görüşmek için toplanmış. Ancak talimatlara baktığımızda başkanın çağrısıyla her zaman toplanabilir. Dolayısıyla illa belli günler toplantı gibi bir durum söz konusu değil. Toplanmasında hukuken engel yok. Ancak rutin dışında toplandıkları sadece bu kararın çıkmasından anlaşılıyor” dedi.

Onur Göçmez: Galatasaray'a derler ki, 'Hayırdır?'Onur Göçmez: Galatasaray’a derler ki, ‘Hayırdır?’

‘Sevk ve ceza doğru değil’

Alpay Köse son olarak  “Altı çizilmesi gereken nokta, temel olarak hakem veya gözlemci raporunda yazılmamış bir şey, yayıncı kuruluş görüntülerinde mevcut değilse bu tür sosyal medyadaki veya başkalarının çekimleriyle alınan görüntülerle sevk yapılması doğru değil. Dolayısıyla sevk ve ceza da spor hukuku açısından değil” dedi.

PFDK videoya ‘gerçek’ dedi

Ankaragücü Galatasaray’ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi hakkında sportmenlik dışı hareket yaptığı gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatılması için Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuru yaptı. Futbol Disiplin Talimatı’nın ‘Deliller’ başlıklı 75. maddesinin 1. fıkrası dış delillerin ve uzman görüşlerinin delil olarak kabul edilebileceğini belirtiyor. Ancak hukuk kurallarına göre sosyal medyada paylaşılan görüntünün talimat maddesinde belirtildiği gibi öncelikle uzmanlar tarafından gerçek olduğunun onaylanması gerekiyor. Icardi’nin aldığı cezayla PFDK videonun gerçek olduğunu kabul etti.

Futbol Disiplin Talimatı’nın 75. maddesi şöyle…

(1) Müsabaka görevlilerinin raporları tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller, uzman görüşleri ve ses ya da video kayıtları kabul edilebilir delillerdir.

(2) Sözlü olarak gerçekleştirilen disiplin ihlallerinde, resmi yayıncı kuruluş görüntüleri, izleyen kişiler tarafından ihlal olarak algılanacak tarzda söz için de delil olarak kabul edilebilir. VAR sisteminin uygulandığı müsabakalarda bu madde hükmü uygulanmaz.

(3) Disiplin Kurulu’nun, delillerle ilgili olarak mutlak takdir hakkı vardır. Ancak, insan onurunu zedeleyen deliller reddedilir.

(4) Disiplin Kurulu üyeleri delillerin takdirinde vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Mehmet Büyükekşi 'kare as'ı tamamladı... Galatasaray da 'istifa' dediMehmet Büyükekşi ‘kare as’ı tamamladı… Galatasaray da ‘istifa’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.