‘Olağanüstü’ Fenerbahçe ‘Demir’i ustalarıyla dövdü

Olağanüstü kongrenin ardından Süper Lig'e dönen Fenerbahçe eksik kadrosuyla çıktığı maçta Adana Demirspor'u 4-2 yenerken öne çıkan isimler Edin Dzeko ve yaklaşık 50 metreden gol atan Dusan Tadic oldu.

Spor 3 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, sahasında Adana Demirspor'u mağlup ederek takibi sürdürdü.

Türk futbolunun gündemi son günlerde fazlasıyla meşgul. Sebeplerinden biri Fenerbahçe’nin 2 Nisan 2024 tarihi Olağanüstü Genel Kurulu’ydu. Burada ligden çekilme dahil birçok ihtimalin tartışıldığı, 30 binden fazla katılımlı bir toplantı yapıldı. Adana Demirspor’a karşı oynanacak 31. hafta maçı öncesi Erol Bilecik, 7 Nisan tarihindeki Süper Kupa maçına tarihi değiştirilmedi ve yabancı hakem getirilmediği takdirde 19 yaş altı takımıyla çıkacaklarını açıkladı. Öte yandan Kanarya önümüzdeki iki sezon Türkiye Kupası’na katılmama kararı aldı. Lig mücadelesine ise devam edilecekti.

Galatasaray’ın Hatayspor’u 1-0 yenmesi sonrası şampiyonluk yarışında puan farkı beşe çıkmıştı. Fenerbahçe mutlak üç puan parolasıyla Hikmet Karaman yönetimindeki Adana Demirspor’a karşı sahaya çıktı. Yeşil çimin üstünde “Adil Rekabet, Fair Competition” yazıları dikkat çekiyordu. Sarı-lacivertlilerde Fred, İsmail Yüksek, Mert Hakan Yandaş, Michy Batshuayi, Cengiz Ünder gibi isimler kadroda yer almıyor, Sebastian Szymanski’ye orta sahada Miha Zajc ve Rade Krunic eşlik ediyordu. Kalede Trabzonspor maçında yaşananlar sonrası bir maç ceza alan ancak cezası ertelenen İrfan Can Eğribayat vardı.

Fenerbahçe'den Süper Kupa resti ve Türkiye Kupası kararıFenerbahçe’den Süper Kupa resti ve Türkiye Kupası kararı

Trabzonspor'dan federasyona istifa çağrısı ve Fenerbahçe'ye videolu yanıtTrabzonspor’dan federasyona istifa çağrısı ve Fenerbahçe’ye videolu yanıt

Fenerbahçe maça çok iyi başladı. Üst üste pozisyonlara girdiler. Szymanski’nin topu üçüncü dakikada direkten döndü. İrfan Can Kahveci ve Szymanski ceza alanı dışından rakip kaleyi yokladılar. Ancak Fenerbahçe’nin aradığı gol duran toptan geldi. 17. dakikada gelen ortaya Mert Müldür kafayı vurdu, arka direkte Alexander Djiku tamamladı ve Fenerbahçe 1-0 öne geçti.

25. dakikada maça denge geldi. Fenerbahçe’de kaleci İrfan Can yanındaki arkadaşı Djiku’ya pas vermek isterken Mario Balotelli araya girdi. Hatayı affetmeyen İtalyan topu boş kaleye yuvarladı. Skor 1-1 oldu. Adana ekibi maçtaki ilk şutunda golü buldu. Fenerbahçe bu gol sonrası baskısını sürdürdü. 36. dakikada Edin Dzeko’nun şutu direkten döndü. Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1 berabere tamamlandı.

Fırtınalı maçın hükmü kesildi: Trabzonspor’a altı maç, iki Fenerbahçeliye birer maç cezaFırtınalı maçın hükmü kesildi: Trabzonspor’a altı maç, iki Fenerbahçeliye birer maç ceza

Kanarya ikinci yarıya iyi başladı. 48. dakikada İrfan Can ceza alanı önünden kaleyi yokladı, top auta gitti. 51. dakikada ikinci yarıda oyuna dahil olan kaleci Vedat aut atışında topu orta sahaya yakın bölgede taca gönderdi. İrfan Can Kahveci taç atışını savunma arkasına koşan Edin Dzeko’ya doğru gönderdi. Dzeko ikramı çevirmedi ve karşı karşıya kaldığı pozisyonda topu ağlara yolladı. Boşnak bu sezon Süper Lig’de 19. golünü buldu.

55. dakikada Szymanski ceza alanında pozisyona girdi ancak şutu direğin yanından auta gitti. 59. dakikada Jayden Oosterwolde atağa çıktı, rakip ceza alanına girdi, ortasını yaptı, Miha Zajc topa dokundu ancak top az farkla dışarı çıktı. 66. dakikada Mario Balotelli tehlikeli yerden serbest vuruş kullandı, İrfan Can Eğribayat topu kornere yolladı. 70. dakikada atılan uzun topta kendi yarı alanının son metrelerine kadar çıkan Vedat kafayla uzaklaştırmak istedi. Dusan Tadic yaptığı baskı sonucu topu kazandı. Hiç bekletmeden Vedat’ın boş bıraktığı kaleye yaklaşık 50 metreden çok sert ancak bir o kadar da düzgün bir vuruş yaptı. Fenerbahçe’nin Sırp futbolcusu bu sezon Süper Lig’in en iyi ve en güzel gollerinden birine imza atarak takımını rahatlattı.

80. dakikada Adana Demirspor farkı bire indirdi. Yusuf Sarı sağ kanattan ceza alanına girdi. Ortaya çevirdi, Yusuf Barasi arka direkte topu ağlara yolladı. Ancak Fenerbahçe rakibinin umutlanmasına izin vermedi. 85. dakikada sağ kanattan kullanılan serbest vuruşta Sebastian Szymanski ortaladı, arka direkte Serdar Dursun kafayı vurdu ve skor 4-2’ye geldi.

Ev sahibi ekip bu galibiyetle beraber puanını 82’ye yükseltti ve son yedi haftalık bölüme girerken lider Galatasaray’ı takibini iki puan geriden sürdürdü. Adana Demirspor ligde dört maç sonra kaybetti 39 puanla 11. sırada kaldı. Bu sezon ligdeki yedinci asistini yapan İrfan Can Kahveci, 2021/22’yi (6) geride bırakarak Süper Lig kariyerinin tek sezondaki en yüksek sayısına ulaştı. Opta verilerine göre Süper Lig’deki son dokuz maçında 2+ gol atan Fenerbahçe (toplam 24 gol), bu şekilde daha uzun bir seriyi en son Mart-Mayıs 2006 arasındaki 10 karşılaşmalık dönemde yaşadı. Dusan Tadic’in Adana Demirspor ağlarına gönderdiği gol, Opta’nın bu alanda detaylı veriye sahip olduğu 2014/15’ten bu yana Fenerbahçe‘nin Süper Lig’de en uzaktan attığı gol oldu (47.2 metre).

Kartal, İrfan Can tercihini anlattı

İsmail Kartal maç sonrası değerlendirmesinde “Maça çok iyi hazırlandık. Camia olarak bir bütün olduk. Sezonun en iyi ilk 25-30 dakikasını oynadık. Çok net gol pozisyonları bulduk. İlk yarı önde bitirmek isterken, basit hatandan devre 1-1 bitti. Oyuncularla konuştuk, oyunu ele aldık. Kazanmamız gerektiğini onlara söyledik. İyi futbol oynadık, iyi mücadele ettik. Farklı şekilde kazandık. Muhteşem Fenerbahçe taraftarlarına armağan olsun” dedi. Kartal, neden 11’de İrfan Can Eğribayat’ı tercih ettiğini “İlk 11’de kimler var, yedek kulübesinde kimler var? İyi baktınız mı? Bu soruyu bana soruyorsunuz ama iyi baktınız mı oraya? Kaç tane Türk vardı yedek kulübesinde? İki tane! Serdar Dursun ve Çağar Söyüncü vardı. Diğerleri genç çocuklar. Sahada 3 Türk oyuncuya bir şey olsa, yerlerine sokacağımız Türk oyuncu yok. Sakatlık, değişiklik olmasına yönelik elimizin rahat olması için İrfan’ı oynattık. Futbolda hata da olabilir. Hatasını da telafi etti. Çok iyi oynadık biz. İki top direkten döndü. Çok farklı da maç bitebilirdi” diyerek anlattı. 

İrfan Can Eğribayat ilk goldeki hatasıyla taraftarı korkuttu.

‘Ceza almayı beklemiyorduk’

Kartal basın toplantısında “Kriz yönete yönete, krizleri nasıl yöneteceğimi biliyorum. Krizleri ekip olarak iyi yönettik. Motivasyonu yükselttik. Taraftarlarımıza ve camiamıza, Fenerbahçe’nin nasıl oynadığını gösterdik. Taviz vermeden yolumuza devam etmemiz gerektiğini anlattım. Çok güçlü oynayarak bunu yaptık, oyuncularımıza teşekkür ederim. Ceza almayı beklemiyorduk. Dünyada çıkan haberleri gördünüz. Yine bir ilk bize oldu. Ceza beklemezken, iki oyuncumuz ceza aldı. İtiraz ettik. Bakalım ne çıkacak. Bazı oyuncular bu olaylara ilk kez şahit oldu. Yabancılar özellikle şaşkın, karamsar ve üzgündü. Konuştuk, hepsi iyi durumda” diye konuştu.

‘İrfan Can Kahveci kasığında ağrı olduğunu söyledi’

Kartal başarılı bir maç çıkaran Rade Krunic’le ilgili “Rade Krunic’i ben size soruyorum. Nasıl buluyorsunuz? Maça damga vurdu değil mi? İşte Krunic bu, devam gelecek. Adaptasyon dönemi yaşıyor. Milan’da farklı oynuyordu, Türkiye’de futbol farklı. Burada kaos futbolu var. İki haftadır performansı yükseldi. Maça damgasını vurdu ve üstüne koyarak devam edecektir” dedi. Süper Kupa maçı hakkında konuşan Kartal “Süper Kupa için erteleme istedik, zaman varken bunu yapmadılar ve bizi sıkıştırdılar. Bu tarihi bize dikte ettiler. Başkan ve yönetimle, Süper Kupa için konuştuk. Düşüncelerimizi ilettik. Yönetimin alacağı her karara hazırız. U-19 Takımı’nı kimin çalıştıracağı konusunu henüz konuşmadık” dedi. Kartal sakatlığı bulunan oyuncularla ilgiliyse “Sakatlıklar her kulüpte oluyor. Milli takımlara giden oyuncularımız 56 maça çıkmış. Elimizdeki sağlıklı oyuncularla plan yapıyoruz. Maç maç değerlendirerek gidiyoruz. Yetişebileceklerini düşünüyorum. İrfan Can Kahveci kasığında ağrı olduğunu söyledi. Çok fazla ciddi olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

İrfan Can Kahveci taç atışından yaptığı asistle öne çıkmıştı.

Tadic: Kariyerimde bu kadar uzaktan golüm yoktu

Günün golünü atan yıldız Dusan Tadic “Kariyerimde bu kadar uzaktan attığım bir gol yoktu, bu ilk oldu. Çok sık yaşadığım bir şey değil. En önemlisi 3 puan alabilmekti. Güzel bir performans ortaya koyduk. Taraftarlarımızı mutlu etmeyi başardık. Trabzonspor maçıyla alakalı çok fazla değerlendirme yapamadık. Güçlü bir oyun ortaya koyduk. Oraya da futbolumuzu oynamaya, kazanmaya gitmiştik. Taraftarlarımızı mutlu etmek istemiştik. Onları da memnun ettiğimizi düşünüyorum. Güzel goller attık, güzel organizasyonlar çıkardık. Çok fazla geçmiş bakmamak lazım. Son maçta oynadığınız kadar iyisininizdir. Her zaman geleceğe bakmalısınız. Futbol zalim bir oyun, çünkü her zaman en iyisini ortaya koymalısınız” dedi.

PFDK’nin bir maçlık cezasını ertelemesi sonrası maça çıkabilen İrfan Can Eğribayat “Trabzon’dan sonra birlikteliğimiz arttı. Hata futbolda var. Dünyanın en iyi kalecileri de hata yapıyor. Önemli olan buna takılı kalmamak. Hata dışında neler yaptığın önemli. Ben oyunda kalmaya çalıştım. Soyunma odasında birlikteliğimizi arttırdık, kazanacağımızı konuştuk. İki takım işçin de güzel maç oldu. Serdar Dursun devre arasında ‘Canını sıkma, ben girerim ve bir tane atarım’ dedi. Hataya takılı kalmadan devam etmek önemli. Rahat bir insan olduğum için hataya takılı kalmam. Sonuna kadar savaşacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.