Milli takımda Uğurcan Çakır gitsin, peki kim gelsin?

Uğurcan Çakır'ın Avusturya ve Hollanda maçlarında altı gol yemesi 'milli takımda kaleci sorunu mu var' sorusu sorduruyor. 10 Haber Süper Lig'de A Milli Takım'a alternatif olabilecek yerli kalecilerin performansını araştırdı...

Spor 29 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
A Milli Takım'ın kalesini koruyan Uğurcan, kurtarış yüzdesinde Süper Lig'deki diğer yerli kalecilerin gerisinde kaldı.

EURO 2024 hazırlıkları kapsamında karşılaştığı Avusturya’ya 6-1 mağlup olan A Milli Takım’da en çok eleştirilen isim kaleci Uğurcan Çakır oldu. Yediği hatalı goller sebebiyle hedef tahtasına oturtulan Trabzonspor file bekçisi bu sezon Süper Lig’de sergilediği performansla bordo-mavili taraftarlardan da eleştiri almıştı.

Pekiyi, son yıllarda altyapıdan pek çok kaleci yetiştiren, Avrupa’nın önemli liglerine kaleci ihraç eder konuma gelen Türkiye’de diğer file bekçilerinin durumu ne? Süper Lig’in öne çıkan yerli kalecilerini istatistiksel açıdan inceledik.

Savunma ve özellikle kaleci istatistiği incelerken sayılardan çok oranlara bakmak gerekiyor. Kalesine az top gelen takımların filesini koruyan kalecilerin diğerlerine göre daha az kurtarış yapmış olması doğal. Süper Lig’de düzenli olarak ilk 11’de oynayan file bekçilerine baktığımızda ligin en az kurtarış yapan kalecisi 47 kurtarışla Dominik Livakovic; ancak bu Hırvat kalecinin performansının ligin en kötüsü olduğunu tabii ki göstermiyor, çünkü çoğu maçını rakibine hükmederek oynayan Fenerbahçe diğer takımlara oranla kalesinde çok az şut görüyor. Dolayısıyla kurtarış sayısına dair rakamlar isabetli sonuç göstermekten uzak; ancak gelen gollük şutu kurtarma yüzdesi, şartlar olabildiğince eşit olduğu için, bir şeyler şeyler anlatabiliyor.

Not: Bu yazıda 30 haftası geride kalan Süper Lig’de en az 20 maça çıkan kaleciler değerlendirmeye alınmıştır. Sezona Adana Demirspor’da başlayıp devre arasında Ankaragücü’ne transfer olan Ertaç Özbir, yüzde 80’e yakın bir kurtarış oranına sahip olmasına karşın yalnızca 13 lig maçında forma giymesi sebebiyle değerlendirmenin dışında bırakılmıştır.

Zirvede Bilal Bayazıt var – %72

Kayserispor’un genç kalecisi Bilal Bayazıt bu sezonki performansıyla göz dolduruyor.

Sezona çok iyi başlayıp devamında düşüş trendine giren Kayserispor’da kaleci Bilal Beyazıt’ın performansı dikkat çekiyor. 30 Süper Lig maçının tamamında sahada yer alan 24 yaşındaki file bekçisi 111 kurtarışla ligin en fazla top çıkaran kalecisi olmakta birlikte yüzde 72’lik kurtarış yüzdesiyle genelde Muslera ve Helton Leite’nin ardından üçüncü, ligdeki yerli kaleciler arasında ise birinci sırada. 30 maçın yedisinde kalesini gole kapatmayı başaran Hollanda doğumlu Bilal 2015’te Hollanda U-17 Milli Takımı’nın formasını giydiği günden beri davet alamadığından milli araları boş geçiriyor. File bekçisi geçen kasım ayında “Milli takımda oynamak için kendimi hazır hissediyorum” demişti oysa. Şimdiye kadar Kayserispor’un ligde oynadığı tüm maçlarda kaleyi koruyan Bilal milli ara dönüşü takımının Kasımpaşa’yı ağırlayacağı karşılaşmayı sarı kart cezalısı olduğu için kaçıracak ve bu sezon Süper Lig’de ilk kez bir maçı tribünden izlemek zorunda kalacak.

İkinci sırada Ali Şaşal Vural – %71

Süper Lig’in yerli kalecileri arasında kurtarış yüzdesi bakımından ikinci basamağı Sivasspor kalecisi Ali Şaşal Vural dolduruyor. Tıpkı Bilal Bayazıt gibi 30 maçın tamamında forma giyen Ali Şaşal meslektaşıyla tıpa tıp aynı istatistikleri yakalamasıyla dikkat çekiyor. Yedi maçta kalesini gole kapatan 33 yaşındaki file bekçisi yine Bilal gibi kalesinde 43 kez gol görmüş durumda, ancak Sivas kalesine gelen şut sayısı Kayserispor kalesine gelenden biraz daha düşük olduğu için Ali Şaşal kurtarış yüzdesinde ikinci sırada. Buna karşın Sivasspor file bekçisi yüzde 71 gibi oldukça iyi bir oran tutturmayı başarıyor. 2015 yılında Fatih Terim’in A Milli Takım’ı yönettiği dönemde ilk kez ay-yıldızlı formaya davet edilen Ali Şaşal Vural yine Terim yönetiminde üç ayrı maçta kadroda yer bulsa da milli formayı yeşil sahada terletme şansına hiç erişemedi.

Üçüncülük Bahadır Güngördü’nün – %70

Ligin kurtarış yüzdesi açısından en başarılı yerli kalecileri listesinin üçüncü sırasında Ankaragücü file bekçisi Bahadır Güngördü var. 25 maçta forma şansı bulan Bahadır altı kez kalesini gole kapatıp 29 defa da ağlarından topu çıkardı. Mevcut sezonda yüzde 70’lik kurtarış yüzdesi yakalamayı başardı. Oynadığı son maçta Başakşehir’i 2-1 mağlup etmesine bir de asistle katkı sağlayan 28 yaşındaki eldiven oyun kurulumuna yaptığı katkıyla da dikkat çekiyor. Kariyerine Karabükspor altyapısında başlayıp Ankara Demirspor’dan transfer olduğu Ankaragücü’nde 2021 yazından beri mücadele veren Bahadır Güngördü’nün kariyerinde alt yaş kategorileri dahil milli takım deneyimi yok. Ankaragücü file bekçisi takımının İstanbul’da Galatasaray ve Fenerbahçe’ye karşı oynadığı maçlarda futbol kamuoyunun dikkatini çekmişti. Galatasaray’a karşı 12 kurtarış yapan Bahadır Fenerbahçe maçında da kalesini bulan yedi şutu engellemeyi başarmış, buna karşın Ankaragücü iki maçtan da 2-1 yenik ayrılmıştı.

Avusturya maçında kaleyi koruyan Uğurcan Çakır yüzde 67 kurtarış oranıyla orta sıralarda, A Milli Takım’ın kaleci havuzunda bulunan Beşiktaşlı Mert Günok ise yüzde 68’lik yüzdesiyle Trabzonspor kalecisinin hemen bir basamak üstünde. Hatayspor’dan Erce Kardeşler ve Rizespor’dan Gökhan Akkan milli iki kaleciden daha yüksek yüzdeli kurtarış yaptı. Pendikspor kalecisi Erden Canpolat yüzde 57’lik kurtarış oranıyla listenin dibinde. Onun hemen üstünde Macaristan ve Avusturya milli maçalarına davet alan Samsunspor file bekçisi Okan Kocuk var. Kocuk’un kurtarış yüzdesiyse 63’te kaldı.

Yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen İspanya Futbol Federasyonu'na UEFA ve FIFA'dan uyarıYolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen İspanya Futbol Federasyonu’na UEFA ve FIFA’dan uyarı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.