Futbol Federasyonu seçimi için Erdoğan’dan icazet alma yarışı

Futbol Federasyonu'nun başkan adayları 'Erdoğan beni destekliyor' demek için çaba sarf ediyor. Önce Servet Yardımcı, ardından Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı'ndan randevu alıp görüştü, Erdoğan ikisine de aynı cevabı verdi.

10 Temmuz 2024
Dar alanda Kısa Paslaşmalar filminin afişi... Mehmet Büyükekşi ve Servet Yardımcı fotoğrafı ilavesiyle...

2000 yılında vizyona giren Serdar Akar’ın yönettiği ‘Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’ filminin afişine geçen bir cümle vardır: “Hayat fena halde futbola benzer.” 18 Temmuz’da yapılacak Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı seçimi yaklaştıkça bu cümle biraz daha anlam kazanıyor.

Türkiye’de futbolun Cumhur İttifakı’nın yörüngesinde olduğu biliniyor. En son 2006’da TFF Başkanlığı için iki adaylı bir seçim yapıldı. Haluk Ulusoy, Ayhan Bermek’i geride bıraktı.

2008’de Recep Tayyip Erdoğan’ın işaretiyle Hasan Doğan tek aday olarak seçime girdi. Sonra sırasıyla Mahmut Özgener, Yıldırım Demirören, Nihat Özdemir ve Mehmet Büyükekşi rakipsiz olarak genel kurula gitti. Bir sürpriz olmazsa ‘tek aday’lı dönem 18 yıl sonra sona ermiş gözüküyor.

İki aday Erdoğan’dan ‘Hayırlı olsun’ yanıtını almış

Mehmet Büyükekşi yeniden başkan seçilmesinin ardından yaşanan skandallar nedeniyle 18 Temmuz’da seçim kararı aldı. UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ise resmen başkanlığa adaylığını açıkladı.

Rizeli Servet Yardımcı memleketlisi Erdoğan’a uzak bir isim değil. Kulis bilgilerine göre Servet Yardımcı adaylığını açıklamadan önce Cumhurbaşkanı’ndan randevu aldı, futbolun başına geçmek istediğini söyledi. Erdoğan da ona ‘Yolun açık olsun. Hayırlısı’ cevabını verdi. Servet Yardımcı bu icazetle yola çıktı.

Mevcut TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de makamında kalmak istediği biliniyor. O, Erdoğan’ın desteği olmadan seçimi kazanamayacağını düşünüyor. O yüzden günübirlik Almanya’dan dönüp cuma namazında Erdoğan’la poz veriyor. Soyunma odasına gittiğinde peşinden koşarak kadraja girmeye çalışıyor.

Erdoğan'ın Servet Yardımcı ile soyunma odasına gittiğini duyan Büyükekşi koşa koşa aşağı inip fotoğraf karesine girmeyi başarmışErdoğan’ın Servet Yardımcı ile soyunma odasına gittiğini duyan Büyükekşi koşa koşa aşağı inip fotoğraf karesine girmeyi başarmış

Konuşulanlara göre Servet Yardımcı’nın görüşmesini duyan Mehmet Büyükekşi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu istedi. Yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı aday olmak istediğini belirten Büyükekşi’ye Yardımcı’yla aynı şeyi söyledi: “Yolun açık olsun. Hayırlısı.”

Yani Erdoğan geçen sezon hakem Halil Umut Meler’in dayak yemesinden Suudi Arabistan’da yapılamayan Süper Kupa finaline kadar birçok konuda kriz yaşanan futbol dünyasına mesafeli duruyor. ‘Kendi başkanınızı seçin, benim kapıma dayanmayın’ diyor. En azından şimdilik izlenim böyle.

‘Futbol fena halde hayata benzer’ demiştik. Nasıl bir ailede hem Fenerbahçeli hem Galatasaraylı hem Beşiktaşlı bireyler varsa Erdoğan ailesinden önemli isimler farklı adayları destekliyor.

Servet Yardımcı’nın futbol dünyasının içinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan’ın desteğini aldığı biliniyor. Hatta yönetim kurulunu birlikte hazırladığı söyleniyor.

Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ise Mehmet Büyükekşi’ye yakın. Başakşehir, Rizespor Erokspor’un Büyükekşi’nin adaylığı için imza verdiği belirtiliyor.

Kongre için imza veren kulüpler ibra etmeyecek

Peki bu denklemde kulüplerin durumu ne? Futbol dünyasında zeminin çok kaygan olduğunu belirtmek gerekiyor. Yani bugün bir adaya muhalif olarak gözüken takım ertesi gün en büyük destekçisi olabilir.

Galatasaray, Fenerbahçe üyesi olduğu bilinen Servet Yardımcı’nın seçilmesini istemiyor ve çok değil birkaç ay önce ‘gelmiş geçmiş en kötü başkan’ diye resmi siteden açıklama yaptıkları Mehmet Büyükekşi’nin arkasında duruyor.

Büyükekşi’nin gitmesi için imza veren ve kongre kararı almasını sağlayan kulüplerin başını çeken Fenerbahçe ve Beşiktaş ise Servet Yardımcı’yı destekliyor. Ayrıca Büyükekşi aday olursa başta Fenerbahçe ve Beşiktaş olmak üzere imza veren kulüpler ibra oylamasında aleyhte oy kullanacak.

Merih Demiral'ın cezası bahane, TFF Başkanlığı seçimleri için binbir ayak oyunu dönüyorMerih Demiral’ın cezası bahane, TFF Başkanlığı seçimleri için binbir ayak oyunu dönüyor

Üçüncü ve dördüncü aday çıkabilir mi?

Trabzonspor, adaylığını açıklayacak eski başkanları İbrahim Hacıosmanoğlu’nun arkasında duruyor gibi gözüküyor. Ancak onun yeterli imza sayısı 64’e ulaşabileceği konusunda büyük şüphe var. Trabzonspor’un bu durumda hangi adayı destekleyeceği şu an için meçhul.

Gözüken dördüncü aday ise yine AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Erdal Alkış. Gazeteci Fatih Altaylı’nın verdiği bilgiye göre Alkış 50’ye yakın imzayı bulmuş durumda. Alkış, Kulüpler Birliği Başkanlığı’ndan ayrıldığını duyuran Ali Koç ile görüştü. Eğer yeterli imza sayısını bulabilirse Kulüpler Birliği’nde sunum yapacağı sözünü aldı.

Belediye seçimlerinde ilk parti çıkan CHP futbolda alanı tamamen Cumhur İttifakı’na bırakmış durumda. Başkanlığı isteyen adayların hepsinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir yakınlığı bulunuyor. Hepsi icazet almaya çalışıyor. Şu ana kadar Erdoğan kimse için sinyal vermedi. Son düzlükte birini işaret edip etmeyeceğini kimse bilmiyor. Eğer seçime şu andaki şartlarda girilirse kongre çok çetin geçecek gibi görünüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.