Türkiye’de böylesi görülmedi… Ara transferde 8 tane 11 çıkaracak kadar oyuncu geldi!

Süper Lig'de 11 Ocak'ta başlayan ara transfer dönemi sona erdi. Kulüpler 87 futbolcuyla kontrat imzalarken lig tarihinin en pahalı satışı da bu dönemde gerçekleşti. Gelenleri ve gidenleriyle bir aksiyon filmine benzeyen transfer döneminin özeti...

Spor 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Üç büyükler son derece aktif bir kış transfer dönemi geçirdi.

29 gün süren ara transfer döneminde Süper Lig’de boy gösteren 20 kulübün 19’u transfer gerçekleştirdi. Adana Demirspor dokuz transferle süreci en aktif geçiren kulüp olurken, transfer yasağı bulunan Antalyaspor kaçınılmaz biçimde kimseyi alamadı. Ara transferde  tam 13 oyuncusuyla yollarını ayıran Adana Demirspor sezonun ortasında resmen yeni bir takım kurdu. Pendikspor’un hücum eklemeleriyle formunu yükseltip küme düşme hattının üzerine çıktığı kış transferinde Fenerbahçe yıldız isimlere kapısını açarken Beşiktaş son güne iki rekor birden sıkıştırdı. Trabzonspor ve Galatasaray ise bu dönemde taraftarlarını memnun etmekten uzak kaldı.

Sacha Boey rekor kırdı

Devre arasında Sacha Boey’i 30 milyon euro artı bonuslarla Bayern Münih’e uğurlayan Galatasaray, Lig tarihinin satış rekorunu ele geçirdi. Önceki rekor yine bir ara transfer döneminde 22.5 milyon Euro’ya Everton’ın yolunu tutan Beşiktaşlı Cenk Tosun’a aitti.

Sacha Boey’dan Galatasaray’a veda, Bayern Münih’e merhaba: İşte tarihi bonservis bedeli…Sacha Boey’dan Galatasaray’a veda, Bayern Münih’e merhaba: İşte tarihi bonservis bedeli…

Beşiktaş’tan son günde büyük atak

Kış transfer döneminde Jonas Svensson ve Joe Worrall hamleleri sonrası sessizliğe gömülen Beşiktaş bombaları son gün patlattı. Ernest Muci ve Al-Musrati’yi renklerine bağlayan kara kartal, tescilin son gününde ayrı ayrı iki sözleşmeyle de kulüp tarihinin bonservis rekorunu kırdı. Gelen dört ismin yanı sıra siyah-beyazlılar Eric Bailly, Valentin Rosier ve Jean Onana’yla da yollarını ayırdı.

Beşiktaş, TFF limitlerini böyle aştı! Samet Aybaba'dan al haberiBeşiktaş, TFF limitlerini böyle aştı! Samet Aybaba’dan al haberi

Fenerbahçe’de dört yeni yüz

Ara transferi yoğun mesaide geçiren bir diğer takım da lider Fenerbahçe oldu. Dört oyuncuyla sözleşme imzalayan sarı-lacivertliler şampiyonluk yolunda ligin kalan kısmında faydalanmak üzere Leonardo Bonucci, Rade Krunic, Çağlar Söyüncü ve Serdar Dursun’u renklerine bağladı. Gelenlere yer açmak için bazı isimlerle vedalaşan Fenerbahçe, bu yolu izlerken kiralık gönderme seçeneğine başvurdu. Sarı-lacivertlilere kış transfer döneminde altı aylığına veda eden isimler Samet Akaydın, Miguel Crespo, Lincoln Henrique, Emre Mor, Umut Nayir ve Bartuğ Elmaz oldu. Bu oyuncuların bazılarının kontratında satın alma opsiyonu da bulunuyor.

Leonardo Bonucci: Fenerbahçe benim için en iyi seçimdiLeonardo Bonucci: Fenerbahçe benim için en iyi seçimdi

Galatasaray tasarrufa gitti

Hem Şampiyonlar Ligi gelirleri, hem de Sacha Boey satışından kasasını doldurmayı başaran Galatasaray, devre arası transfer dönemini beklenenin aksine sakin geçirmeyi tercih etti. Boey’in yanı sıra Cedrid Bakambu ve Angelino’yla da vedalaşan sarı-kırmızılılar, Halil Dervişoğlu ve Kazımcan Karataş’ı da kiralık olarak sezon sonuna kadar takımdan gönderdi. Buna karşın Derrick Köhn ve Serge Aurier’yi bonservisleriyle transfer edip iki bekini de yenileyen Cim-bom, Carlos Vinicius’u kiralayarak Bakambu’nun boşluğunu doldurdu, Berkan Kutlu’yu ise kiralandığı İtalya’dan geri çağırıp takıma monte etti. 35 milyon Euro’luk satış yapan Galatasaray gelen oyuncular için toplam dört milyon euro harcayarak parayı kasada tutmayı tercih etti.

Galatasaray sol bekini Almanya'da buldu, Derrick Köhn Cim-bom'lu olduGalatasaray sol bekini Almanya’da buldu, Derrick Köhn Cim-bom’lu oldu

Trabzonspor yıldızlarıyla vedalaştı

Süper Lig’in ikinci yarısına tarihinin en kötü başlangıcıyla giren Trabzonspor merhemi transferde aramadı. Abdülkadir Ömür ve Anastasion Bakasetas gibi şampiyon kadronun iki önemli ismiyle yollarını ayıran Karadeniz temsilcisi, kadrosuna bir oyuncu ekledi. Borussia Dortmund’dan tecrübeli sağ bek Thomas Meunier’yi alan bordo-mavililer, sezon başında takıma katılıp bekleneni veremeyen isimlerden Tonio Teklic ve Dimitrios Kourbelis’i de Fatih Karagümrük’e kiraladı.

39 farklı ülkeden 63 yabancı

Süper Lig kulüpleri bu transfer döneminde de yabancı oyunculara yöneldi. Alınan 87 futbolcudan 63’ünü yabancılar oluştururken, bu futbolcuların 39 farklı ülke vatandaşlığına sahip olması dikkat çekti. Senegal ve Arnavutluk beşer futbolcuyla en çok oyuncusu tercih edilen iki ülke olarak öne çıkarken İtalyanlar ile Brezilyalılar dörder futbolcuyla ikinci, Fildişi Sahili ise üç oyuncuyla üçüncü sırada diğer ülkeleri takip etti. Transfer yapan sekiz kulüp ise hiç yerli oyuncu eklemesi yapmayıp sadece yabancı futbolcularla kadrolarını güçlendirme yolunu seçti. Dokuz transfer yapan Adana Demirspor ve, düşme hattında bulunup sekiz futbolcu alan Konyaspor, tamamı yabancı uyruklu futbolcularla kontrat imzalamayı seçti. Alanyaspor (3), Başakşehir (4), Beşiktaş (4), Galatasaray (3), Kayserispor (3) ve Trabzonspor (1) da aldıkları tüm oyuncularda tercihlerini yabancılardan yana kullandı.

Beşiktaş rekor üstüne rekor kırdı, Türkiye'de transfer böyle kapandıBeşiktaş rekor üstüne rekor kırdı, Türkiye’de transfer böyle kapandı

Fenerbahçe ve Pendikspor bu sezonki hedeflerine öncelik verdi

Şampiyonluk yolunda ilerleyen Fenerbahçe ve ligde kalmak adına adımlar atan Pendikspor, tecrübeli oyunculara yönelmeleriyle dikkat çekti. Kadrosuna birden fazla oyuncu katan takımlar arasında Pendikspor’un transfer ettiği oyuncuların yaş ortalaması 31,33 oldu. İstanbul temsilcisi, transferleri en yüksek yaş ortalaması olan kulüp konumunda olurken Fenerbahçe ise 31,25 yaş ortalamasıyla ikinci sırada yer aldı. Mame Thiam ve Umut Nayir’den transfer olur olmaz katkı almaya başlayan Pendik ve Rade Krunic’i doğrudan ilk 11’e monte eden Fenerbahçe, yatırımı değil mevcudu kurtarmayı seçti. Rizespor ise transferlerinde en düşük yaş ortalaması yakalayan kulüp oldu.
Bu dönemde dört futbolcuyu kadrosuna katan Karadeniz temsilcisinin transferlerinin yaş ortalaması 24,5.

11 Ocak’ta başlayan ve yaklaşık 1 ay süren ara transfer döneminde kadrosuna oyuncu katan kulüplerin detaylı grafiği.

En tecrübeli ve en genç arası 17 yaş

İkinci transfer ve tescil döneminde sözleşme imzalanan en yaşlı futbolcu Salvotore Sirigu oldu. Fatih Karagümrük’ün kadrosuna kattığı İtalyan kaleci Sirigu, 37 yaşla ara transferin en yaşlı oyuncusu konumunda. Sirigu’yu Fenerbahçe’nin 36 yaşındaki stoperi bir diğer İtalyan Leonardo Bonucci izledi. En genç futbolcu ise 6 Ocak 2004 doğumlu Adana Demirspor’un yeni ismi Breyton Fougeu oldu.

İşte ara transfer döneminde dört büyüklere gelen ve giden tüm futbolcular,

Beşiktaş –  Gelen: Jonas Svensson, Joe Worrall, Ernest Muci, Al-Musrati

Giden: Eric Bailly, Valentin Rosier, Jean Onana

Fenerbahçe –  Gelen: Çağlar Söyüncü, Leonardo Bonucci, Rade Krunic, Serdar Dursun

Giden: Miguel Crespo, Lincoln Henrique, Samet Akaydın, Emre Mor, Umut Nayir, Bartuğ Elmaz

Galatasaray –  Gelen: Derrick Köhn, Carlos Vinicius, Serge Aurier

Giden: Angelino, Sacha Boey, Cedric Bakambu, Halil Dervişoğlu, Kazımcan Karataş

Trabzonspor – Gelen, Thomas Meunier

Giden: Abdülkadir Ömür, Anastasios Bakasetas, Jens Stryger Larsen, Tonio Teklic, Dimitrios Kourbelis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.