Jahrein’e ‘müstehcenlik’ suçlamasıyla gözaltı
Twitter'ın sahibi Elon Musk ile Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg arasındaki kafes dövüşü ringden önce platform savaşı olarak resmen başladı.Threads kullanıma açıldı. İlk gün 30 milyondan fazla kişinin geldiği Threads nasıl bir yer? İnceleyelim.
Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan, Tesla, SpaceX yatırımlarıyla ilham verici bir karakter olan Elon Musk, Twitter’daki görünürlüğünü artırdıkça antipati uyandıran bir kişiye dönüşeli epey zaman oluyor. İnsanlığın sinir uçlarıyla oynamayı seven Musk, Twitter’ı satın alıp platformu kullanan 372 milyonu aşkın kullanıcının hayatına direkt etki edince de insanlar onun oyuncağı halinde dönen Twitter’dan uzaklaşma fırsatı arar oldular.
Twitter’ı kârlı bir yatırıma dönüştürmek için kullanıcılardan direkt para alma yolunu seçen Musk, son olarak para ödemeyen kullanıcılar için kısa süreli Tweet okuma sınırı kararı getirince bardak da taşmış oldu.
Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey’nin yatırımcılarından olduğu BlueSky, merkeziyetsiz sosyal medya Mastodon derken, Twitter’dan kaçmak isteyenlerin uğrayacağı liman tanıdık yerden geldi: Halihazırda Facebook, WhatsApp ve Instagram’la yeteri kadar hayatımızda yeri olan Mark Zuckerberg’in yeni yatırımı Threads, Twitter’ın klonu ve açıkça taklidi olarak dün kullanıma açıldı.
Ve ilk gün 30 milyondan fazla kişinin bu platforma adım atmasıyla gördük ki insanlar Elon Musk’tan uzaklaşmaya oldukça hevesliler. Twitter’ın yeni yönetimdeki ‘oynaklığı’ rekabet için bir pencere aralamıştı, Instagram’ın tepe yöneticisi Adam Mosseri, Threads yayına girmeden bunu ‘riskli’ ama denemeye değer bir bahis olduğunu söylemişti. İlk gün etkileyici bir performans gösterdiklerini söylemek gerek.
Peki, geçen haftaya kadar büyük bir sosyal medya eğlencesi olarak görünen Elon Musk-Mark Zuckerberg kafes dövüşünü sanal alemde ticari savaş olarak başlatan Threads nasıl bir yer? Bizi neler bekliyor? Bu yeni sosyal medya platformu nasıl bir ticaret savaşına sahne olabilir? Bakalım.
Twitter’ın klonu denecek kadar benzeri, en fazla 500 karakter uzunluğunda gönderi oluşturmanıza, beş dakikaya kadar uzunlukta video veya fotoğraf paylaşmanıza imkân veriyor. Threads’te şu anda reklam yok. Ama tabii ki her ticari ürün gibi ileride gelmesi muhtemel. Kurduğu yeni platformda sosyal medyayı hatırlayan Mark Zuckerberg 11 yıl sonra Twitter’da bir Tweet paylaştı ve Threads-Twitter benzerliğinden bahsetti:
— Mark Zuckerberg (@finkd) July 6, 2023
Uygulamaya Threads.net üzerinden erişebiliyorsunuz ancak masaüstü bilgisayarda sadece profil sayfalarını görüyor, etkileşime giremiyorsunuz. Buradaki hayat uygulamada akıyor. Zaten Threads.net adresinde de sizi uygulamayı indirmeye davet ediyorlar. O yüzden uygulamayı telefonunuza indirmeniz şart.
Meta çatısı altındaki uygulamanın sunduğu kolaylık size Instagram giriş bilgilerinizi kullanarak bu yeni platforma tanıdık insanlarla buluşma imkânı vermesi. Bunun tatsız bir tarafı var: Instagram hesabınızı bağlayarak Threads hesabı açarsanız, Threads’i silmek istediğinizde Instagram hesabınızı da silmeniz gerekecek. Meta’nın Ek Gizlilik Politikası’nda, “Threads profilinizi istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz, ancak Threads profiliniz yalnızca Instagram hesabınızı silerek silinebilir” ifadesi yer alıyor.
Instagram’ın tepe yöneticisi Adam Mosseri, “Açıkçası, Twitter bu alana öncülük etti… Ancak olup biten her şeyi göz önünde bulundurarak, açık ve zaten Instagram kullanan topluluk için iyi olan bir şey inşa etme fırsatı olduğunu düşündük” diyor. Ve Meta tüm gücüyle bu alana girdi. Twitter, 372 milyonluk bir aylık kullanıcı kitlesine sahip. Meta, Instagram’daki 1 milyarın üzerinde kullanıcısına, şimdi tek tuşla geçilebilecek bir sosyal medya platformu olarak Threads’i sundu. İlk günden de kuvvetli bir başlangıç yaptı.
Uzun süredir Twitter’ın ‘aklı başında yönetilen’ versiyonunu sunmaya hazırlanan Meta, The Verge’ün kurum içi yazışmalara dayandırdığı haberine göre Twitter’ın Tweet görüntüleme sınırı kararının ardından Threads’i çabucak sahaya sürdü.
Meta, Threads’i ABD de dahil olmak üzere 100’den fazla ülkede kullanıma açtı ancak şimdilik Avrupa Birliği düzenlemeleriyle ilgili sorunu gideremediği için oradan erişime kapalı. Instagram’ın tepe yöneticisi Mosseri, gelecek yıl yürürlüğe girecek yasalarla ilgili karmaşanın yarattığı durumun buna sebep olduğunu belirterek, belirsizlik ortamında uygulamayı AB’de sunmak istemediklerini söylüyor. Meta, AB’nin düzenlemesini uyguladığını gösterirse Threads de kullanıma sunulacak.
Twitter’in avukatı Alex Spiro, Meta CEO’su Mark Zuckerberg’e bir mektup gönderek, Meta’nın Twitter’in ticari sırlarını ve diğer fikri mülkiyetini sistematik, kasıtlı ve yasa dışı bir şekilde kötüye kullandığına dair ciddi endişe duyulduğunu aktardı ve “Twitter, fikri mülkiyet haklarını sıkı bir şekilde koruma niyetinde ve Meta’nın Twitter’in her ticari sırrını veya son derecede gizli bilgilerini kullanmayı durdurması için acil adımlar atmasını talep ediyor” dedi. Zuckerberg söz konusu olunca kibar haliyle intihal alışılmadık bir şey değil. Daha önce Snapchat ile TikTok’un özelliklerini Instagram’da ‘Hikayeler’ ve ‘Reels’ adı altında kopyalamakla eleştirilmişti zaten.
Instagram’ın paltosundan çıkan Threads, kullanıcılara Instagram’da takip ettikleri kişileri tek tuşla tekrar takip etme imkânı sunduğu için yine aynı kişileri görüyoruz. Yani Threads’te maç 0-0 başlamıyor. Instagram’da fenomen olan, milyonu aşan takipçileri bulunan hesaplar, buraya adım attıklarında yine büyük kitlelerini peşlerinden sürüklemiş oluyorlar. Bu da yeni tanıtım mecrası ancak yine reklam pastasının aynı kişiler / fenomenler arasında bölüşüleceğini gösteriyor diyebiliriz. Threads’in şimdilik reklam içermemesi de Türkiye’deki örtülü reklam tutkusunun buraya sıçramasını pekala sağlayabilir.
Bir diğer konu da sosyal medya ve platform kelimelerinin mütemmim cüzü olan algoritma. İçerik olarak Instagram’dan ayrışan platform, davranışlarımıza göre şekillenecek. Ve bu davranışlara şekil vermek isteyen kişiler için yeni bir mücadele alanı olacak. Twitter gibi yazı ağırlıklı bir alan olduğu için, bugüne kadar Twitter üzerinde yapılan dezenformasyon savaşları, troll mücadelelerinin yenilerini de Threads’te görmemiz bizi şaşırtmayacak. Kim bilir, belki de şimdiden ajanslar kurulmuş, çalışmalar başlamıştır.
Türkiye olarak platformu sevgiyle kucakladık dememizde bir sakınca yok. İnternet söz konusu olduğunda, Türkiye’deki kullanıcıların tutkusu dünyada çoğu ülkeyi geride bırakıyor. Burada da hemen yerimizi aldık ve fikirlerimizi bir de burada paylaştık. Hatta şunu yaptık: Threads’te yaptığımız paylaşımı, story olarak Instagram’da paylaştık, ardından Twitter’a geçip Threads’le ilgili tartıştık. Yeri gelmişken 10Haber’i Threads’te de takip edebileceğinizi belirtip adresimizi vereyim: www.threads.net/@10habernet
‘Yine de Twitter’ı hafife almamalı’ diyorlar
Meta’nın sahibi, Mark Zuckerberg, kafes dövüşünde Elon Musk’ın karşısına çıkmadan önce Twitter’ın rakibini sahaya sürdü ve ilk raundu kazandı gibi duruyor. “Sohbet için açık ve samimi bir kamusal alan olan Threads ile tanışın. Vizyonumuz, Instagram’ın en iyi yanlarını alıp metinler, fikirler ve aklınızdan geçenleri tartışmak için yeni bir deneyim yaratmak. Dünyanın bu tür dostane bir topluluğa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve ilk günden itibaren Threads’in bir parçası olan hepinize minnettarım” diyen Zuckerberg’e nazaran ekibi, Twitter’ı hafife almamaları gerektiğini söylüyor. Mosseri’ye bırakayım son sözü: “Bence hem Twitter’ı hem de Elon’ı hafife almak hata olur. Twitter’ın çok büyük bir geçmişi var; üzerinde inanılmaz derecede güçlü ve canlı bir topluluk var. Ağ etkileri inanılmaz derecede güçlü.”
24 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Orduda garip gelişmeler
17 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Hakem yumruklama bile bu gündemde tutunamıyor
10 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Türkiye gündemine deprem arası
3 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Seçilbank ve ekonomimizin durumu
26 Kasım 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Futbolcuların bu kadar paraya ihtiyacı mı varmış?