Burası Şampiyonlar Ligi… Ders almak şart

Kopenhag karşısında Galatasaray rahat galip gelebileceği bir maçı berabere bitirdiği için sevindi. Hakem Georgi Kabakov'un kararlarından, rakibin taktik disiplinine sahada yaşananlar ders niteliğindeydi.

21 Eylül 2023
Galatasaray Kopenhag'la 2-2 berabere kaldı.

Tarih 10 Ağustos 2022. Şampiyonlar Ligi play-off turunda Trabzonspor, kendi sahasında Kopenhag ile 0-0 berabere kaldı ve ilk maçtaki 2-1’lik yenilgi nedeniyle turnuvuya veda etti. 1995-96 sezonundan sonra ilk defa Şampiyonlar Ligi’nde bir türk takımı yoktu. Türk takımlarının serisini bitiren Kopenhag, 4 yıl aradan sonra tekrar Devler Ligi’nde sahne alan Galatasaray’ın konuğuydu.

Galatasaray’ın ilk 11’de geçen sezondan farklı üç isim vardı. Okan Buruk, yeni transferlerden sol bekte Angelino, orta sahada Kerem Demirbay ve sağ açıkta Hakim Ziyech’e şans verdi. Yedek kulübesinde Şampiyonlar Ligi için transfer edilen Wilfred Zaha, Tete, Ndombele ve Davison Sanchez gibi kariyerli ve pahalı oyuncuların oturması yönetimin planlama ya da zamanlama konusunda hata yaptığını gösteriyordu. Eğer dün bir yenilgi olsa çok daha fazla gündeme gelecek bu konu son dakikalarda atılan gollerle geçiştirilmiş oldu.

Galatasaray'da kayıp forma davasında söz savunmanın!Galatasaray’da kayıp forma davasında söz savunmanın!

İlk yarının yıldızı Mertens

Okan Buruk ve öğrencileri, tribünleri tıklım tıklım dolduran ve Şampiyonlar ligi müziğini çok özleyen taraftar önünde karşılaşmaya mutlak 3 puan hedefiyle çıktı. Kopenhag şartlar ne olursa olsun ayağa pasla çıkmaya çalışan bir takım. Galatasaray’ın baskısı sonuç verdi. Pozisyonlar buldular. Burada öne Dries Mertens çıktı. Belçikalı futbolcu, hücum preste kaptığı topları harika servislerle arkadaşlarına kazandırdı. Birini Icardi, diğerini Kerem Aktürkoğlu değerlendiremedi. Mertens’in iki uzun stoper arasından yaptığı bir kafa vuruşu direği yalayarak auta çıktı. Kerem Aktüroğlu da Danimarka takımını zorlayan başka bir isimdi. Bir vuruşu direkten döndü, diğeri direği yalayarak auta gitti. Galatasaray farkı kaçırdığı için üzülürken 35’te yediği golle soyunma odasına yenik gitti. Mohammed Elyounoussi ceza alanına indirilen topa çok sert vurdu. Muslera’nın hamlesi topun ağlara buluşmasını engelleyemedi.

İlk devrenin yıldızı Mertens.

İkinci yarıya Kopenhag iyi başladı

İlk yarıda büyük efor sarf eden Galatasaray ikinci yarıya aynı 11’le çıktı. Dakikalar ilerledikçe Kopenhag daha iyi paslaşmaya başladı. 58’de de organize gelişen atakta Galatasaray defansının ofsayt diye durmasıyla Diogo Gonçalves topu boş kaleye gönderdi ve farkı ikiye çıkardı. Okan Buruk maça bu golden sonra müdahale etti. Oyundan düşen Mertens ve Kerem Demiray’ın yerine Tete ile Sergio Oliveira sahaya girdi.

Okan Buruk’un cesur hamleleri puanı getirdi

Okan Buruk, riskleri alarak 66’da oyuna bir kez daha dokundu. Hakim Ziyech ile Kerem Aktürkoğlu’nun yerine Wilfred Zaha ve Barış Alper Yılmaz oyuna dahil oldu. Maçın dönüm noktası ise 73. dakikada konuk takımda Elisa Jelert’in kırmızı kart görmesiydi. Rakibin 10 kişi kalmasından sonra Galatasaray Teknik Direktörü, stoper Nelsson’u çıkardı, Ndombele’yi orta sahaya soktu. Bu değişiklikle Galatasaray’ın baskısı iyice arttı. Maçın son dakikalarında Brezilyalı Tete yıldızlaştı. Önce 84’te Sacha Boey’e güzel bir top çıkardı. Fransız futbolcunun harika vuruşuyla fark bire indi. 86’da da Wilfred Zaha’nın sol kanatta rakibini geçip ceza alanı çizgisine ortaladığı topa Tete harika vurdu. Üç dakikada gelen iki golden sonra Galatasaray üç puanı almak için baskısını arttırdı ama zaman yetmedi.

Maçın oyuncusu Tete, en iyisi Boey

Hakem son düdüğü çaldığında karşılaşmaya mutlak galibiyet parolasıyla çıkan Galatasaray’da buruk bir mutluluk vardı. Çok rahat bir kazanabilecek bir maçtan beraberlikle ayrılmak üzüntü vericiydi. Ama 2-0’dan karşılaşmayı çevirmek sarı kırmızılıların tesellisiydi. Bir gol atan ve bir asist yapan Tete maçın oyuncusu seçildi. Ama 90 dakika boyunca bitmez tükenmez bir enerjiyle rakibin sol kanadını koridora çeviren ve güzel oyununu bir golle süsleyen Sacha Boey karşılaşmanın en iyisiydi.

Demokles’in kılıcı Kerem Aktürkoğlu’nun üstünde

Galatasaray’de Kerem Aktürkoğlu ilk yarının en iyi isimlerinden biriydi. Ama skor 2-0 olduktan sonra tribünler günah keçisi olarak onu seçti. O da oyundan düştü. Normalde çok rahat yaptığı paslarda bile hata yaptı. Risk almaktan kaçınmaya başladı. Okan Buruk da Kerem Aktürkoğlu’nun yerine transfer döneminin en çok konuşulan isimlerinden biri Wilfred Zaha’yı soktu. Bu karşılaşmada Galatasaray’ın itici gücü taraftarların Kerem Aktürkoğlu’nun kafasının üstüne Demokles’in kılıcını astığı görüldü. Bunu kaldırmaksa yine taraftarın elinde.

Galatasaray’da günah keçisi Kerem Aktürkoğlu.

Çıkarılacak çok ders var

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk maçından çıkarılacak çok ders bulunuyor. Mesela bütçe olarak sarı kırmızılıların çok altında bulunan Kopenhag, ilk yarıda kalesinde çok pozisyon görmesine karşın taktik disiplininden hiç taviz vermedi. Oyuncular ısrarla paslaştı. İlk 45 dakikada kalelerinde tehlike görseler de ikinci yarıda 10 kişi kalana kadar üstünlüğü ele aldılar. Zorlu İstanbul deplasmanında kazanmanın eşiğine geldiler.

Kopenhag 85 dakikayı 2-0 önde geçti.

Süper Lig hakemleri bu maçı seyretsin

Galatasaray – Kopenhag maçı Süper Lig hakemleri için bir ders niteliğindeydi. Bulgar hakem Georgi Kabakov, Türkiye’de hakemlerin çok kolay düdük üflediği tatlı sert pozisyonların hepsini devam ettirdi. Taç atarken zaman geçiren Elisa Jelert’e sarı kartını ikinci yarının hemen başında çıkardı. Jelert kırmızı gördükten sonra hakem eyyam yapmadı. Yine topu geç oyuna sokan Kopenhag futbolcusu Meling kartla cezalandırıldı. Türkiye’de zaman geçiren futbolcular adeta ödüllendirilirken antu futbola ödün vermeyen Bulgar hakemin kararları ders niteliğindeydi.

Her geçen gün Galatasaray’ın lehine

Sonuç olarak kaybedilse büyük tramvaya yol açacak Kopenhag karşılaşmasından puanla çıkıldı. Transfer edilen yıldızların yavaş yavaş takıma girmeye başlaması özellikle hücumda Galatasaray’ı çok tehlikeli bir takım yapacak gibi gözüküyor. Her geçen gün sarı kırmızılıların lehine işliyor. Kağıt üstünde daha güçlü iki rakip Bayern Münih ve Manchester United ile karşılaşacak Galatasaray uyum sorununu aşarsa bu grupta her şey olabilir.

Galatasaray'ın rakiplerinde kriz bitmiyor: Bayern'de De Ligt bilmecesiGalatasaray’ın rakiplerinde kriz bitmiyor: Bayern’de De Ligt bilmecesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.