Resimdeki gözyaşları… Olimpiyatın amacı neydi?

2036'da olimpiyatları Türkiye'ye getirmek için birliktelik mesajı verilmek istenen etkinlikte Ali Koç ve Dursun Özbek aynı fotoğraf karesine girmedi. Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi olan Beşiktaş Başkanı Hasan Arat ise geceye bile gelmemişti.

14 Şubat 2024
Dursun Özbek ve Ali Koç gerilimi Ekrem İmamoğlu'na zor anlar yaşattı.

Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’in oynadığı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1977 yılı yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım filminin unutulmaz repliklerinden biridir: Sevgi nedir? Yazar Cengiz Aytmatov’un bu soruya yanıtı şöyledir: ‘Sevgi iyilikti, dostluktu… Sevgi emekti.’

Dünyanın en büyük spor etkinliği için benzer bir soru sorulabilir. Olimpiyat oyunlarının amacı nedir? Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu soruya kendi internet sitesinde şu yanıtı veriyor: Olimpiyat Oyunları’nın amacı gençliği karşılıkl anlayış ve dostluk ruhu içinde eğiterek daha iyi ve daha barışsever bir dünya kurulmasına katkıda bulunmaktır.

Spor İstanbul’un düzenlediği ‘100. Yılda Olimpiyat Hedefine Doğru’ etkinliğinde Türkiye’nin iki büyük kulübünün liderleri Dursun Özbek ve Ali Koç bir araya geldi. Pardon… Doğrusu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davetini kabul eden iki başkan aynı salonda birbirini görmezden geldi.

Ali Koç: Haziran ayında Fenerbahçe'nin yeni bir başkanı olacakAli Koç: Haziran ayında Fenerbahçe’nin yeni bir başkanı olacak

Halbuki seçimlerin arefesinde Ekrem İmamoğlu bile 2027 Avrupa Oyunları’nı resmen olmasa bile aldıklarını söyleyip 2036 Olimpiyat hedefine vurgu yaparken AK Partili rakibi Murat Kurum’la birliktelik çağrısı yaptı. İmamoğlu “Bu yolculuk ayrışmadan, birlikte koşuyu gerektiriyor” cümlesini kurdu. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın tek vücut olarak sergiledikleri dayanışmaya dikkat çekti.

Siyaset bile Avrupa Oyunları ve olimpiyat için birleşmişken salonda ayrı bir hava vardı. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kurmayları ayrı köşelerdeydi. Birbirlerine en ufak bir selam bile vermediler. Bu durum Ekrem İmamoğlu’na da güç anlar yaşattı. Dursun Özbek’in yanından Ali Koç’a giderken ne kadar ter döktüğüne şahit oldum. Halbuki çok değil iki ay önce iki başkan Suudi Arabistan’da oynanması gereken Süper Kupa finalinde ortak irade ortaya koymuş, küçük bazı kesimler hariç bütün Türkiye’nin desteğini almıştı.

Toplu fotoğrafta Fenerbahçe’den Ali Koç, Galatasaray’dan Metin Öztürk yer aldı.

İmamoğlu konuşmasının ardından 1968 Mexico City de altın madalya kazanan Türk güreşinin yaşayan efsanesi Ahmet Ayık ve 2012 Londra’da gümüş madalya alan Nur Tatar’a plaket verdi. İstanbul Belediye Başkanı, daha sonra geceye devat ettiği spor insanlarını toplu fotoğraf için sahneye davet etti. Merak ettiğim konu Ali Koç ile Dursun Özbek’in aynı karede yer alıp almayacağıydı. Ancak fırsat kaçmıştı. Çünkü Özbek, İmamoğlu’nun konuşması bittikten hemen sonra plaket takdimini beklemeden salondan ayrılmıştı. Fotoğrafa Galatasaray’ı temsilen Metin Öztürk girdi.

Fenerbahçe ve Galatasaray başkanlarının gerilimi ana be an yaşanırken Beşiktaş Başkanı neredeydi? CV’sinde Beşiktaş Başkanı ibaresinin yanında Avrupa Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi, Dünya Atletizm Birliği İcra Üyesi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı yazan Hasan Arat’ın tercihi Kayserispor-Beşiktaş futbol maçı olmuştu.

Türkiye eğer 2036 Olimpiyat Oyunları’nı almak istiyorsa tek yürek olmak zorunda. Bunun için sevgi ortamı sağlanmalı. Cengiz Aytmatov’un dediği gibi ‘İyilik, dostluk, emek’ olmadığı sürece bu zor gözüküyor. Türkiye’de sporun lokomotifi durumundaki üç büyüklerin başkanları gerek yaptıkları gerek kararlarıyla sınıfta kaldı. Salonda görünen ‘resim’ parlak değildi.

Ali Koç'tan sonra Dursun Özbek de bırakıyorAli Koç’tan sonra Dursun Özbek de bırakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.