Müşterilerinin 8 milyar dolarını hiç eden Sam Bankman-Fried 25 yıl hapis yatacak

Batan kripto borsası FTX'in patronu Sam Bankman-Fried, müşterilerinin 8 milyar dolarını çaldığı suçlamasından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar cezayı daha yüksek bekliyordu. Savunma avukatı "En azından güneşi görebilecek" dedi.

Bilim Teknoloji 29 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
FTX patronu Sam Bankman-Fried. Fotoğraf: AA

Müşterilerinin milyarlarca dolarını çalmaktan suçlu bulunan FTX kripto para borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried dün 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Böylelikle kripto endüstrisinin bir masal olmadığını gözler önüne seren davada sona gelindi. Milyarderin 11 milyar dolarlık mal varlığından feragat etmesine de karar verildi.

18 ay öncesine kadar Bankman-Fried dünyanın en genç milyarderleri arasındaydı. Nasıl olmasındı ki? Bahamalar merkezli FTX, kripto sektörünün en büyük duraklarından biriydi. Yatırımcıların Bitcoin ve Esther gibi dijital paralarını dolar ya da euroya çevirebilecekleri en kolay platformlardandı. Şirketin değeri 30 milyar doların üzerindeydi. Yüzü reklam panolarında, dergi kapaklarında boy boy gösteriliyordu. Oyuncularla, müzisyenlerle ve gözde sporcularla bir araya geliyor, hayırsever bir insan imajı çiziyordu.

Ne var ki Kasım 2022’de mevduatlardaki artış, FTX’in hesaplarında 8 milyar dolarlık bir açık olduğunu gözler önüne serdi. Bankman-Fried istifasını verdi, sonraki ay da Bahamalar’daki lüks evinde tutuklandı ve hayır kurumlarına yaptığı bağışları, diğer girişimlere verdiği desteği müşterilerinden çaldığı paralarla yaptığı iddia edildi.

Süreç nasıl ilerledi?

Davanın karmaşıklığına rağmen soruşturma şaşırtıcı bir hızla ilerledi. Birkaç ay içinde eski kız arkadaşı da dahil şirketin üç üst düzey yöneticisi dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti ve işbirliği yapmayı kabul etti. Bankman-Fried’a başta ev hapsi verilse de milyarderin tanıkları korkutmaya çalıştığına hükmederek ev hapsi cezasını iptal etti ve onu Brooklyn’deki gözaltı merkezine gönderdi.

Ekim ayında düzenlenen duruşmada Bankman-Fried’in eski iş arkadaşları gerçekten de müşterilerin hesaplarını yağmaladıklarını itiraf etti. Bankman-Fried ise tanık kürsüsüne çıktığında kaçamak cevaplar vermekle yetindi. FTX’te geçirdiği zamanların ayrıntılarını hatırlayamadığını iddia etti. Davayla ilgilenen Lewis A. Kaplan “Yalan söylemediği zamanlarda genellikle kaçamak cevaplar veriyor, saçmalıyor ve sorulardan kaçıyordu. Daha önce böyle performans sergileyeni görmemiştim” diyor.

Savcılar cezasının daha uzun olmasını istiyordu

Aslında federal savcıların istediği Bankman-Fried’a 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası verilmesini istiyordu, dolayısıyla bu ceza onların anca yarısı ediyor. Yine de verilen ceza savunma avukatlarının talep ettiği ceza indiriminin altı buçuk yıl üstünde kalıyor. Madoff’u temsil eden savunma avukatı Ira Lee Sorkin cezaya şaşırmadığını söyleyerek, “Daha 32 yaşında, gün ışığını görebilecek. Ama hücrede geçireceği zaman uzun” dedi.

Bankman-Fried, Manhattan Federal Bölge Mahkemesi’nde cezası açıklanırken kayda değer bir tepki vermedi. Hukuk profesörleri olan anne babası da ön sıralarda oturmuş, yere bakarak dinliyordu cezayı. Kaplan “Yaptığının yanlış olduğunu, suç olduğunu biliyordu” derken, Bankman-Fried da müşterilerinden, yatırımcılarından ve çalışanlarından özür diledi ve aldığı kararlardan her gün vicdan azabı duyduğunu söyledi.

32 yaşındaki milyarderin gelecekte de kötü şeyler yapma olasılığı olduğunu belirten Kaplan, şu anda Brooklyn’deki Metropolitan Gözaltı Merkezi’nde tutulan milyarderi düşük ya da orta güvenlikli bir hapishaneye göndereceklerini belirtti.

Emsalleri nasıldı?

Milyarderin aldığı ceza, son yıllarda beyaz yakalı bir sanığa verilen en büyük cezalardan. 64.8 milyar dolarla tarihin en büyük ponzi planlarından birini yöneten Bernie Madoff 2009 yılında 150 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Zaten 70’li yaşlarında olan Madoff cezasının 12’inci yılında ölmüştü. Kan testi girişimi Theranos’un yatırımcılarını dolandırmaktan suçlu bulunan Elizabeth Holmes ise 2022 yılında 11 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bu arada FTX’in yeni yönetimi paralarını Bankman-Fried’a kaptıranların parasının iade edileceğini belirtiyor. Ne var ki müşterilerin alacakları para Kasım 2022’de kaybettikleri paraya eşdeğer olacak. Yani Bitcoin’i şimdiye kadarki en yüksek seviyesine çıkaran kripto piyasalarındaki son dalgalanma hesaba katılmayacak. Ancak savcılık bundan o kadar emin değil. Kaplan FTX kurbanları hakkında dün, “Sanığın mağdurlara paralarının tamamının ödeneceğine dair verdiği güvence yanıltıcıdır, Mantıksal olarak hatalıdır. Spekülatiftir” diyor.

'Kimseyi dolandırmadım' diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı‘Kimseyi dolandırmadım’ diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı

Batan kripto borsası FTX'in patronu suçlu bulundu, 110 yıla mahkum olabilirBatan kripto borsası FTX’in patronu suçlu bulundu, 110 yıla mahkum olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.