Hasta bebekleri özel hastanelere sevk edip para kazanmışlar

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelere sevk edip para kazanmaya çalışan 38 kişi gözaltına alındı.

Gündem 27 Nisan 2024

Büyükçekmece savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada doktor oldukları belirlenen şüpheli Fırat S. ile İlker G’nin irtibatlı oldukları 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla birlikte hareket ettiği tespit edildi.

Şüphelilerin irtibatlı oldukları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin tam kapasite çalışabileceği sayıda bebek yönlendirmeleri karşılığında yüklü miktarda para aldıkları belirlendi.

Özel hastanelerin bundan kazancı şu: SGK, yenidoğan yoğun bakımında kalan her hasta bebek günlük 8 bin lira ödeme yapıyor.

Soruşturmada doktorların masraftan kaçınmak için yenidoğan yoğun bakımda sürekli bulundurulmadığı, yalnızca resmi kayıtlarda isim görünmesi için kimlik kiralandığı evraklarda doktorların isminin gösterildiği anlaşıldı.

Diğer yandan yoğun bakım ünitelerinde mütemadiyen hemşirelerin çalıştırıldığı da belirlendi. Acil durumlarda telefonla hemşirelerin birbirlerine hangi müdahalede bulunmaları gerektiğini telkin ettikleri hemşirelerin hasta yakınlarına kendilerini doktor olarak tanıttıkları tespit edildi.

300 şüpheli tespit edildi: 38 gözaltı

Soruşturma sürecinde elde edilen delillerin incelenmesi sonucunda toplam 300 şüpheli tespit edildi. Hakkında somut delil elde edilen 41 şüpheli hakkında da gözaltı kararı çıkartıldı. Polis İstanbul ve Tekirdağ’da eş zamanlı operasyon düzenledi.

Yapılan operasyonlarda 38 şüpheli gözaltına alındı. Ev ve iş yerlerindeki aramalarda 45 dijital materyal, muhtelif nitelikte hasta raporları ile belgelerine ve 55 kutu yenidoğan hasta ilacı ele geçirildi.

Polis ekiplerinin üç şüpheliyi yakalamaya yönelik çalışması sürüyor.

Şüphelilerin ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi’ ve ‘rüşvet’ suçlarından emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Saymaz: Milli dolandırıcılık hareketiSaymaz: Milli dolandırıcılık hareketi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.