İstanbul’un depremde zemini sıvılaşma riski taşıyan bölgeleri açıklandı

Olası İstanbul depreminde sıvılaşma riski olan bölgeler İBB'nin zemin raporunda sıralandı. Prof. Dr. Tüysüz o bölgeleri anlattı ve raporda dikkat çeken noktalara işaret etti.

Gündem 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

6 Şubat depremleri 10 ili enkaz altında bırakırken bölgedeki sarsıntılar uzun süre devam etti. Depremden en fazla etkilenen illerden biri olan Malatya’da ise önceki gün sabah saatlerinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yeşilyurt merkezli deprem kentte paniğe neden olurken Yerbilimci Naci Görür bir açıklama yaptı ve “Malatya Seyituşağı-Yeşilyurt’ta 5,0 deprem. Bir müddettir Yeşilyurt yöresinde depremler oluyor. Ben bu fayı haritalarda göremeyince daha önceden tespit edilememiş fay mı diye düşündüm. Sanıyorum şimdi bu fayı haritada görebiliyorum. Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel” dedi.

Öte yandan 6 Şubat’tan bu yana büyük deprem bekleyen İstanbul da diken üstünde. Kimi zaman deprem gündemden düşse de ülkenin herhangi bir yerindeki sarsıntıda İstanbul karşı karşıya olduğu deprem gerçeğini bir kez daha hatırlıyor. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası depremde İstanbul’un sıvılaşma riski olan bölgelerini sıraladı.

Milliyet’ten Aleyna Sevim’in haberine göre; İBB’nin zemin raporunda önceden dereleriyle bilinen yerlerde sıvılaşma riski daha fazla. Bu rapora işaret eden Prof. Dr. Tüysüz, bu bölgeleri şu şekilde aktardı:

“Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi, ve Tugay Deresi alüvyonları. Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları. Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı).”

Öte yandan sıvılaşma, heyelan ve yumuşak zemin nedeniyle en riskli olan bölgeler ise Tüysüz’e göre; Avcılar bölgesinin kuzeyi, Haliç’in İstanbul Boğazı’na yakın kıyıları, Ayamama Deresi güzergâhı, Halkalı tren istasyonu, Haramidere, Küçükçekmece gölünün kuzey kesimleri, Bakırköy, Güngören ve Gürpınar. Ayrıca çalışmada şişme potansiyeli açısından Güngören’in potansiyeli yüksek.

Aynı raporda Anadolu Yakası’ndaki sıvılaşma riski taşıyan bölgeler ise İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne birleşen tüm dere yatakları, sahil dolguları, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçe merkez kısımları, Tuzla ve Pendik’in kuzey kısımları. Bununla birlikte sıvılaşma derecesi olan yerlerin çoğunda 30 cm’den fazla oturmaların olacağı sonucu çıktığı ve bu bölgelerde özel önlemlerin alınması gerektiği belirtildi. O bölgeler şöyle:

“Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Seyitahmet Deresi, Kurbağalı Dere, Esenyurt Deresi, Tugay Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresidir. Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre altı olduğu dereler; Bekar Dere, İstavroz Deresi, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Pendik Deresi ve Kaynarca Deresi’dir. Bu çalışmalar sonucu, sıvılaşma derecesi olan yerlerin çoğunda 30 cm’den fazla oturmaların olacağı sonucu çıkmıştır ve bu bölgelerde özel önlemlerin alınması gerekmektedir.”

Depremin vurduğu evleri yağmalarken İHA’lara yakalandılarDepremin vurduğu evleri yağmalarken İHA’lara yakalandılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.