Yenilginin ardından yönetim kongreye gidiyor, Şenol Güneş istifa etti

Beşiktaş'ın Konferans Ligi'nde 2-0 önde olduğu Lugano maçını kaybetmesi deprem etkisi yarattı. Yönetim, gece yarısı toplanarak olağanüstü kongre kararı aldı. Teknik direktör Şenol Güneş'le yollar ayrıldı

Spor 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

2023-24 sezonu başlamadan önce bir önceki dönem rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray’ı deviren kimsenin bileğini bükemediği Beşiktaş şampiyonluk favorilerinden biriydi. Valerien Ismael’den sonra teknik direktörlük görevine gelen Şenol Güneş, takımı adeta uçurmuştu. Alınan sonuçlar sonrası o dönem hedefte bulunan başkan Ahmet Nur Çebi de rahatlamıştı.

Transfer döneminde gerginlik arttı

Yaz transfer döneminde şampiyon Galatasaray ve ligi ikinci bitiren Fenerbahçe ardı ardına transferler yaparken Beşiktaş’ın sessiz kalması siyah beyazlı taraftarları gerdi. O dönem Ahmet Nur Çebi’ye tepkiler artarken Beşiktaş Başkanı, kulübü maddi olarak zora sokacak transfer yapmayacağını söylüyor, futbolcu fiyatlarının düşeceği transferin son günlerini bekliyordu.

Beşiktaş tepetaklak!Beşiktaş tepetaklak!

Yeni transferlerin performansı hayal kırıklığı yarattı

Roman Saiss ve Nathan Redmond dışında kadrosunu koruyan Kartal, Milot Rachica, Bakhtiyor Zaynutdinov, Jean Onana, Tayfur Bingöl, Daniel Amartey, Alex Oxlade-Chamberlein, Ante Rebic, Emrecan Bulut, Gökhan İnler transfer edildi, Bir sezon önce kiralık olarak forma giyen Arthur Masuaku’nun bonservisi alındı. Süper Lig’de yedi hafta sonuda Yaz dönemi transfer edilen Emrecan Bulut, Tayfur Bingöl ve Gökhan İnler forma giymedi. Amartey 586, Rachica 447, Chamberlain 236, Zaynutdinov 217, Rebic 181, Bailly 174 ve Onana 109 dakika gorma giydi. Yeni transferlerin az katkı vermesi yönetime eleştirileri arttırdı.

Ahmet Çetinsaya, Sergio Ramos ile her konuda anlaşmasına karşın transfer gerçekleşmeyince istifa etti.

Sergio Ramos krizi istifa getirdi

Transfer döneminde Paris Saint Germain’den ayrılan Sergio Ramos, yönetici Serhan Çetinsaya’nın istifasına neden oldu. Beşiktaş yöneticisi, Ramos ile her konuda anlaşırken başkan Çebi ekonomik gerekçelerle transferi veto etti. Beşiktaş’ın yönetiminde çatlak bu istifayla iyice gün yüzüne çıktı. Vodafone’nun ayrılmasından sonra Beşiktaş Stadı’na isim sponsoru bulunmaması ayrı bir eleştiri konusuydu.

Hasan Arat ve Tevfik Yamantürk aday olacaklarını açıkladı

Transfer döneminde kulüpte huzursuzluk büyürken Beşiktaş’a yönetime talip olan Hasan Arat ve Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk bir dahaki seçimde aday olacaklarını kamuoyuna açıkladı. Beşiktaş’ta kazan kaynıyordu.

Beşiktaş’ta ‘Saatler’ artık krize ayarlı…Beşiktaş’ta ‘Saatler’ artık krize ayarlı…

Çebi, istifa çağrısı yapanlara ‘trol’ dedi

Bu şartlar altında sezona başlayan Beşiktaş, Konferans Ligi elemeleri ve Süper Lig’de galibiyetler almasına karşın başkan Ahmet Nur Çebi’ye eleştiriler durmadı. Çebi, istifasını isteyen taratarların ‘trol’ olduğunu söylüyor, kulüp için beraberlik çağrısı yapıyordu.

Trabzonspor maçı dönüm noktası oldu

3-0 kaybedilen Trabzonspor deplasmanı Beşiktaş için dönüm noktası oldu. Trabzonlu olan Şenol Güneş’in takımın en büyük kozu Vincent Aboubakar’ı bu maçta yedek soyundurması eleşetirileri getirdi. Bazı taraftarlar, Güneş’in Trabzonspor maçlarında galip gelmemek için kasıtlı olarak bu tip hareketler yaptığını iddia ediyordu.

3 saniyede Beşiktaş Token! Çebi'den istifasını isteyen taraftara davet3 saniyede Beşiktaş Token! Çebi’den istifasını isteyen taraftara davet

Tüpraş sponsor oldu, futbol hayal kırıklığı yarattı

Konferans Ligi’nde Clup Brugges deplasmanı 1-1 bitirken oynanan oyun yerden yere vuruluyordu. Ev sahibi takım birçok pozisyonu değerlendirememiş, Mert Günok kurtarışlarıyla yıldızlaşmıştı. Bu sırada yönetim uzun süredir gündemde olan Beşiktaş Token’ı çıkardı, Tüpraş stadyumun isim sponsoru oldu. Kayserispor maçı kazanılsa da tribünlerde Ahmet Nur Çebi’ye tepki vardı. Teknik direktör Şenol Güneş, taraftarların yaptığı istifa çağrısının Beşiktaş’a zarar verdiğini söyleyerek yönetime destek çıktı. Adana Demirspor ile yapılan 4-2 kaybedilen erteleme maçıyla Beşiktaş’ta rahatsızlık iyice arttı. Takımın dinamosu Gedson Fernandes’in sakatlanması yenilginin tuzu biberi oldu. Konyaspor deplasmanında üç puan alınsa da oynanan oyun kimseyi tatmin etmedi.

Beşiktaş 80. dakikaya 2-0 önde girdiği maçı 3-2 kaybedince futbolcular yıkım yaşadı.

Lugano hüsranı

İsviçre’nin mütevazı takımı Lugano karşısında Kartal mutlak favoriydi. Rakip, tarihinde deplasmanda oynadığı hiçbir Avrupa kupası maçını kazanamamıştı. Maç öncesi Şenol Güneş iddialıydı: “Taraftarın beklediği oyunu göstereceğiz. Yeniden ayağa kalkacak bir takımız. Bunu gösterecek gücümüz var. Bu ortamda taraftarımızın da zaman zaman psikolojik direnci düşüyor. Onların beklediği coşkulu ve kazanan takımı göstermek zorundayız. Lugano karşısında bunu bekliyorum.”

Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Maç öncesi tribünlerin Çebi’ye yaptığı istifa çağrısı yüksek sesli müzikle bastırılmaya çalışıldı. 60. dakikada Rosier kırmızı kart görene kadar 2-0’ı bulan siyah beyazlılar, Şenol Güneş’in takımın yıldızları Vincent Aboubakar ile Rachid Ghezzal’i aynı anda oyundan almasıyla çöktü. Baskısını arttıran Lugano, 80’den sonra bulduğu gollerle tarihinin ilk Avrupa zaferini kazandı.

Şenol Güneş’in Lugano maçından sonra yaptığı açıklamalar yönetimin tepkisini çekti.

Şenol Güneş: Yönetimi savunmuyorum

Maçtan sonra taraftarların çoğu stadyumu terk etmedi. Soyunma odasına giden takımın geri dönüp özür dilemesini istediler. Şenol Güneş, maç sonu yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: “Sözün bittiği yerdeyiz. Oyunculara söylenecek bir şey yok, çünkü görevi ben verdim. Eksiklik varsa benim eksikliğim. Yönetim için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Taraftar tepki göstermekte haklıdır. Bu oyuncularla iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyordum ama olmadı. Yönetimi savunmuyorum, Beşiktaş’ı savunuyorum.”

Şenol Güneş’in ipi çekildi, kongre kararı alındı

Yaşananlardan sonra Beşiktaş yönetimi, stadyumda olağanüstü toplantı yaptı. Gece 01.00’e kadar toplantıda protestolar değerlendirildi. Başkan Çebi, Şenol Güneş’in son açıklamasında kendilerine hedef göstermesine sinirlenmişti. Burada olağanüstü kongreye gitme kararı alındı. Çebi, daha sonra Şenol Güneş ile konuştu. Sorumluluğu üstüne alan Güneş istifasını verdi. Yönetim bunu kabul etti.

Başkan açıklama yaptı: Hayalim Beşiktaş başkanlığı!Başkan açıklama yaptı: Hayalim Beşiktaş başkanlığı!

Sabah istifa duyruldu: Güneş’e teşekkür ederiz

Beşiktaş’ın sosyal medya hesabından sabah birkaç dakika arayla iki açıklama yapıldı. Birincisinde Şenol Güneş’in ayrılığı şöyle duyuruldu: “Lugano maçının ardından bir araya geldiği Ahmet Nur Çebi’ye, Beşiktaş’ın menfaatleri doğrultusunda bir kan değişikliğine ihtiyaç olduğunu, kulübün ve takımın önünü açmak adına alınacak her türlü karara saygı duyacağını ifade eden teknik direktörümüz Şenol Güneş, görevinden ayrılmıştır. Şenol Güneş’e kulübümüze katkıları nedeniyle teşekkür eder, bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz.”

İstanbulspor maçında takımın başında Burak Yılmaz olacak.

Şenol Güneş’in karnesi

İkinci Beşiktaş döneminde Şenol Güneş yönetiminde Kartal 41 karşılaşmaya çıktı. Bunlarda, 28 galibiyet, 7 beraberlik ve 6 yenilgi aldı. Şenol Güneş’in istifasının ardından İstanbulspor maçında takımın başında Burak Yılmaz olacak. Yılmaz, bu sezon Beşiktaş’ta Şenol Güneş’in yardımcısı olarak bu sezon başında göreve başlamıştı.

Burak Yılmaz’dan Şenol Güneş’e veda

Şenol Güneş’in ayrılığının ardınadn yardımcısı Burak Yılmaz sosyal medya hesabından hocaya veda etti. Yılmaz, “Bu satırları yazmak gerçekten zor. Bugün Burak Yılmaz buralardaysa emeğiniz büyük hocam; hem bana hem Beşiktaş’a hem de Türk futboluna çok şey kattınız. Hayatım boyunca yeriniz kalbimin en müstesna yeridir. Yolunuz açık olsun hocam. Öğrenciniz Burak Yılmaz” dedi.

Beşiktaş’ta başkanlık yarışına Ahmet Nur Çebi, Tevfik Yamantürk ve Hazan Arat’ın girmesi bekleniyor.

Çebi tekrar aday olacak, Arat resmen yarışa girdi

İkinci açıklama ise yönetimle ilgiliydi. Başkan Ahmet Nur Çebi, olağanüstü kongreye gitme kararı aldı. Açıklamada, “Yönetim kurulumuz, en geç aralık ayının başında olmak üzere Olağanüstü Seçimli Genel Kurul toplantısı düzenleme kararı almıştır. Kongrenin hangi tarihte gerçekleştirileceği önümüzdeki hafta düzenlenecek basın toplantısında ilan edilecektir” denildi. Alınan bilgilere göre Ahmet Nur Çebi, kongrede tekrar aday olmayı düşünüyor. Şu an için gözüken kongrede, Beşiktaş başkanlığı için daha önce adaylığını açıklayan Hasan Arat ve Tevfik Yamantürk’ün de katılacağı üçlü bir yarış olacak. Hasan Arat, sosyal medyasından yaptığı açıklamayla adaylığını resmen açıkladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.