Fred’le ilk puan kaybından sonra kötü haber geldi: Bir ay yok

Fenerbahçe'ye 1-1'lik Samsunspor beraberliği sonrası kötü haber geldi. Orta sahada görev alan Brezilyalı oyuncu Fred'in uyluk bölgesinde tespit edilen yırtıktan ötürü en az 1 ay sahalardan uzak kalacağı açıklandı.

Spor 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe 2 puandan çok daha fazlasını kaybetti. Fred en az 1 ay sahalardan uzak kalacak.

Süper Lig’de haftaya en yakın takipçisi Galatasaray’ın 2 puan önünde lider giren Fenerbahçe, Samsunspor’u ağırladı. Kadıköy’deki öğleden sonra maçı için taraftar tribünü tıklım tıklım doldurmuştu. Karşılaşmaya iyi başlayan Fenerbahçe henüz 12. dakikada İrfan Can Kahveci’yle golü bulup öne geçti.

İkinci gol arayışlarında geçtiğimiz haftalarda olduğu kadar etkili olamayan Kanarya’ya cezayı 63. dakikada Emre Kılınç kesti. Serbest vuruştan kaleyi bulan deneyimli isim skoru eşitledi. Fenerbahçe eşitliği bozamayınca maç 1-1 sona erdi. Ancak en büyük darbe kaybedilen 2 puan olmadı. 87. dakikada sakatlanarak kenara gelen Fred endişe uyandırdı. Oyuncunun saha kenarına gelirken ki surat ifadesi huzur kaçırdı. Kalan bölümde atılamayan golle gelen puan kaybı da Fenerbahçe için Fred’in oynadığı karşılaşmalarda bir ilk demekti. Brezilyalının sahaya çıktığı 21. karşılaşmada ilk kez puan kaybı yaşandı. Fenerbahçe daha önceki 20 maçın tamamından galibiyetle ayrılmıştı.

Fenerbahçe'ye 'Kılınç' yarasıFenerbahçe’ye ‘Kılınç’ yarası

Fenerbahçe için bu puan kaybı başka bir ilk niteliği de taşıyordu. Sarı-lacivertliler bu sezon ilk defa öne geçtikleri bir maçta puan kaybediyordu. Ancak maçın ertesi günü gelen haber 2 puandan çok daha fazlasının kaybedildiği anlamına geliyordu. Fred’in sakatlığıyla alakalı açıklama yapan kulüp “Yapılan tetkikler çerçevesinde sağ bacak uyluk ön bölgesinde tendonda yırtık tespit edilen oyuncumuzun tedavisine hemen başlanılmıştır” şeklinde bilgi paylaşıyordu.

En az 7 maç yok

Söz konusu sakatlık Fred’in en az 1 ay sahalardan uzak kalması anlamına geliyor. Oyuncunun tedaviye nasıl yanıt vereceği buradaki önemli konu. Çünkü tedaviye olumsuz yanıt vermesi halinde sahalara dönüş süresi uzayabilir. Kanarya’nın en iyi ihtimalle Fred’in bir ayda döndüğü senaryoda söz konusu bir aylık süreçte oynaması muhtemel maçlar şunlar: Başakşehir (deplasman), Ankaragücü, Antalyaspor (deplasman), Gaziantep FK (Türkiye Kupası, deplasman), Alanyaspor, Rizespor (deplasman), Kasımpaşa.

Fred Fenerbahçe öncesi kariyerinde üç kez sakatlık yaşamıştı. Oyuncu bu sakatlıklarda toplam 45 gün ve 10 maç kaçırmıştı. 2013-14’te 17 gün sahalardan uzak kalan isim 3 maçta takımını yalnız bıraktı. Manchester United döneminde 2021-22 sezonunda iki ayrı dönemde toplam 28 gün sahalardan uzak kalan isim bu dönemde 7 maçta takımdan uzak kalmıştı.

Bundan sonrasına katırlarla devam edeceğizBundan sonrasına katırlarla devam edeceğiz

Yokluğunda Fenerbahçe zorlandı

Kanarya en yakın takipçisi Galatasaray’la aynı puanda. Averajla zirvede yer alan Fenerbahçe’nin fikstürün en yoğun olduğu dönemlerden birine bu denli kritik bir sakatlıkla girmesi şanssızlık. Zira Fred’in olmadığı maçlarda Fenerbahçe’nin gösterdiği performans pek parlak değil. Sarı-lacivertliler, Brezilyalının bu sezon sakatlık veya kart cezalısı olarak yer almadığı maçlarda 7 maçta 2 galibiyet alabilirken 2 kez berabere kaldı 3 kez yenildi. Fenerbahçe Konferans Ligi’nde Ludogorets ve Nordsjaelland’a deplasmanda boyun eğerken ligde Trabzonspor’a kaybetti. Galatasaray’la ligde berabere kalan takım bir başka Süper Lig maçı Adana Demirspor deplasmanında da sahadan 0-0’la ayrıldı. Fenerbahçe bu süreçte İstanbulspor’u deplasmanda 5-1, Karagümrük’ü iç sahada 2-1 mağlup etti.

Fred’in Fenerbahçe oyununa olumlu etkisi geldiği günden beri hissediliyordu ve bu açık açık istatistiklere de yansımıştı. Az önce de belirtildiği üzere oyuncunun sahaya çıktığı 21 maçta 20 galibiyet alındı. Bu maçlarda Fred 6 asist yaptı. Ceza sahası koşularıyla hücuma derinlik kazandırırken saha içi liderliğiyle takım arkadaşlarının elini rahatlattı. Deneyimi ve dinamizmi Süper Lig’de fark yarattığı nokta oldu. Yaz aylarında ezeli rakip Galatasaray da oyuncuyla ilgilenmiş ancak bu transfer gerçekleşmemişti. Fred’in Fenerbahçe’ye katkısı göz önüne alındığında söz konusu transferin gerçekleşmemesi her geçen hafta daha da konuşulur oldu. Ancak şimdi Fred’in yokluğunda sezonun son derece kritik dönemecinde Fenerbahçe’nin neler yapacağı çok önemli.

Fenerbahçe'de Fred yoksa puan kaybı varFenerbahçe’de Fred yoksa puan kaybı var

Ferdi, Lincoln, Krunic…

Kanarya için Fred’in yerini doldurmak için çeşitli alternatifler mevcut. Bunlardan akla ilk geleni yeni transfer Rade Krunic’in direkt olarak Fred’in rolünü üstlenmesi ve ilk yarı boyunca 6 numara pozisyonunda yükü çeken İsmail Yüksek’in aynı görevi yapmaya devam etmesi. Bir diğer seçenek sol bek bölgesinde görev alan ancak oyun kurulumunda büyük rolü olan, orta saha meziyetlerini de heybesinde bulunduran Ferdi Kadıoğlu’nun söz konusu pozisyona kaydırılması. Ferdi’den boşalan sol bek bölgesineyse Jayden Oosterwolde veya sakatlığını atlatan Lincoln Henrique’nin monte edilmesi.

Yeri nasıl dolar, hangi oyuncu o boşluğu dolduracak sorumluluğu alır bunu zaman gösterecek. Ancak şu kesin ki sezon başından beri Fenerbahçe’nin hem Avrupa hem de ligde yoluna iddialı biçimde devam etmesini sağlayan oyuncunun en az 1 ay sahalardan uzak kalacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.