Türkiye Skandallar Federasyonu: Yalanlar, beklentiler hissiyatlar…

Türkiye Futbol Federasyonu yaşanan skandallarla rekora koşuyor. 1 Mart hakem toplantısının sızmasının ardından başkan Mehmet Büyükekşi, Tolga Özkalfa, Özgür Yankaya ve Erkan Engin tartışılıyor.

27 Mart 2024
Mehmet Büyükekşi, Fenerbahçe Başkanı Ali koç'a hakemlerin toplantı yapmadığını söylemiş.

Bir futbol kulübü başkanının hakemi dövmesinden maçtan çekilmeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Süper Kupa finalini yapamamaktan sahada futbolcuların holigan saldırısına uğramasına kadar kısa sürede skandallara imza atan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1 Mart’ta hakemler arasındaki toplantının bir kısmının yayınlanması sonrasında sızıntı için soruşturma açtı. Ayrıca toplantının tüm kayıtlarını yayınladı.

Artık her yeri dökülen ve ismi skandallarla özdeşleşen TFF ‘Daha ne olabilir?’ dedikçe her hafta el büyütmeye devam ediyor. 1 Mart toplantısının kayıtlarıyla çıkan fotoğrafa bir bakalım…

Tolga Özkalfa istifa mı etti, görevden mi alındı?

28 Şubat 2024’te TFF internet sitesinden yaptığı açıklamada VAR’dan sorumlu Tolga Özkalfa’nin istifa ettiğini duyurdu. (Tam metni linkte) 1 Mart’taki hakemlerin toplantısına katılan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Özkalfa’yı VAR’da yaşananlar yüzünden görevden aldığını söylüyor. Hangisi doğru?

Mehmet Büyükekşi, Tolga Özkalfa’yı görevden aldığını söylüyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç 13 Mart’ta yaptığı basın toplantısında Abdulkadir Bitigen ile ilgili toplantıyı TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sorduğunu, onun böyle bir toplantı yapılmadığını söylediğini aktarmıştı. Görüntülere göre Büyükekşi olmadığını söylediği toplantıya katılmış. TFF Başkanı Ali Koç’a neden doğruyu söylemedi? Neden çekiniyor?

Bir başka sorunsa normalde İngilizce bilmesi gereken FIFA kokartlı hakemlerin Hugh Dallas’ı anlamaması ve Cem Satman’ın konuşmaları çevirmesi. Merkez Hakem Kurulu kriterlere uymayan hakemlere nasıl FIFA kokartı verdi acaba?

Abdulkadir Bitigen devre dışı, derbileri kim yönetecek?

Hakemlerin toplantısındaki konuşmalar ise ayrı bir sıkıntı. Hem Galatasaray – Antalyaspor hem de Fenerbahçe – Kasımpaşa maçının hakemleri Abdulkadir Bitigen ve Cihan Aydın hata yaptığını kabul ediyor.

Abdulkadir Bitigen Suudi Arabistan’da yapılamayan Süper Kupa maçının hakemiydi. Ortaya çıkan kayıttan sonra bu sezon artık Fenerbahçe ve Galatasaray maçında düdük çalması imkansız olsa gerek.

Türkiye’nin bir numaralı hakemi Halil Umut Meler Trabzonspor- Fenerbahçe maçıyla misyonunu tamamladı. İki numaralı hakem Abdulkadir Bitigen devre dışı kaldı. Süper Kupa ve Süper Lig’de iki kez karşılaşacak Galatasaray-Fenerbahçe maçını kim yönetecek? TFF şimdiden kara kara düşünmeye başlamıştır.

Özgür Yankaya, MHK tarafından tekrar görevlendirildi.

Beklentiye bakan hakem Özgür Yankaya

26 Şubat haftasındaki maçların hakemleri hatalı olduğunu kabul ediyor ama esas sorun VAR’da bulunan Özgür Yankaya ve Erkan Engin. Özgür Yankaya müdahaleyi ispatlayamadığı penaltı pozisyonu için “Yani kısacası hata yaptım. Hakem pozisyonu görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım, orada itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm. O anda bunun incelenmesi gerektiğini düşündüm. Yanlış anlaşılmasın, sadece beklentiye göre yaptığımı söylemiyorum. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımı ben de sorguluyorum” diyor.

Bir sızıntının kronolojisi: TRT, A Spor, Ali Koç, MHK, TFF...Bir sızıntının kronolojisi: TRT, A Spor, Ali Koç, MHK, TFF…

Gerçeğini vermeyip hissiyle penaltı veren Erkan Engin

Erkan Engin elinde net delil olmasına rağmen Fenerbahçe – Kasımpaşa maçında 81. dakikada hakem Cihan Aydın’ın ceza alanı dışında verdiği faulün penaltı olduğunu görememiş. 90+2’de elle oynama pozisyonu için aynen şunu söylüyor: “Şu anda net bir elle oynama göremiyorum, ama benim odadaki hissiyatım görüntüden emin olup topun kırılmasından el olarak gördüğüm.”

Erkan Engin, Fenerbahçe-kasımpaşa maçından beri görev alamıyor.

Özgür Yankaya sahalara döndü

Özgür Yankaya 16 Mart’taki Alanyaspor – Kayserispor karşılaşmasıyla VAR odasına geri dönüyor. Erkan Engin ise o günden beri hiçbir maça atanmadı. Fenerbahçe tarafı da MHK’nın Galatasaray lehine hata yapan hakemi ödüllendirdiğini iddia ediyor. Bana sorarsanız gerek ‘beklenti’ gerekse ‘hissiyat’ ile karar veren hakemlere teşekkür edilip yolların ayrılması gerekiyor.

Hatanın özrü olur, ama hakemseniz gördüğünüze göre karar verirsiniz. Beklenti ve hissiyata göre değil. Sonuç olarak TFF bir kez daha sınıfta kalıyor. Olaylar gizlendikçe mızrak çuvala sığmıyor. Kontrolden çıkan futbol yokuş aşağı yuvarlanıyor.

Galatasaray görüntülerin nasıl kaydedildiğini sorgularken Fenerbahçe istifa talep ediyorGalatasaray görüntülerin nasıl kaydedildiğini sorgularken Fenerbahçe istifa talep ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.