Türk futbolunun manzara-i umumiyesi: Mehmet Büyükekşi maçtan affını istemiş!

Beşiktaş tribünlerinden Mehmet Büyükekşi'ye edilen küfürleri tasvip etmek mümkün değil...Peki TFF Başkanı'nın tribünleri terk etmek için Bakan Bak'tan izin alması kabul edilebilir mi?

7 Ekim 2023
TFF Başkanı Büyükekşi, ilk yarının bitmesini beklemeden Beşiktaş - Lugano maçını terk etti.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin yıldızları hiç barışmadı. Çebi, eski Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’yla birlikte Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi hakemlere düdük astırılan meşhur 8 Mart operasyonunun arkasındaki isimdi. Bu operasyon Nihat Özdemir’in istifası ile sonuçlandı, hakemler geri döndü.

Beşiktaş’ta ‘Saatler’ artık krize ayarlı…Beşiktaş’ta ‘Saatler’ artık krize ayarlı…

Nihat Özdemir’in yerine statü gereği bir yıllığına seçime tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi seçildi. Onun gelişiyle daha önce TFF’ye birçok konuda ‘tavsiye veren’ Çebi etkisiz hale geldi. Nihat Özdemir başkanken kendi camiasından ‘Niye hakemler konusunda konuşmuyorsun?’ baskısına maruz kalan Beşiktaş Başkanı, Mehmet Büyükekşi’ye karşı acımasızdı. Sezon başlamadan TFF’yi hakemler konusunda hedefe koyan bir açıklama yapıldı.

Masaya elini vururak mesaj!

14 Ağustos 2022’de Yasin Kol’un yönettiği ve 3-3 berabere biten Alanyaspor maçından sonra Beşiktaş, toplu halde isyan etti. Çebi, Büyükekşi’yi makamında ziyaret etti. Büyüyekşi’nin bu ziyarete yanıtı MHK seminerinde masaya elini vurarak “Hakem atamaları algoritma üzerinden yapılıyor. ‘Şu hakemi istiyoruz, yok bu hakemi istemiyoruz’ gibi çağrılar biz de kesinlikle karşılık bulmaz” oldu. İşte Büyükekşi’nin elini masaya vurması kriz çıkardı. Beşiktaş-TFF ilişkisi o günden sonra hiç düzelmedi. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nden sonra Beşiktaş’ın afet nedeniyle ligden çekilen takımların maçlarının geçerli sayılmaması talebi reddedildi. Ahmet Nur Çebi, TFF’yle yine ters düştü.

Beşiktaş'ta taş üstünde taş kalmadı... Şenol Güneş'i istifaya sürükleyen uzun gecenin öyküsüBeşiktaş’ta taş üstünde taş kalmadı… Şenol Güneş’i istifaya sürükleyen uzun gecenin öyküsü

Kriz başkanlık seçimlerinde büyüdü

Geçen sezon bittikten sonra Mehmet Büyükekşi, bu kez 4 yıllık başkanlık için seçimlere girdi. Haziran ayında Kulüpler Birliği ziyaretinde Mehmet Büyükekşi ve Beşiktaş İkinci Başkanı Engin Baltacı arasında kavga yaşandı. Baltacı, Büyükekşi’nin yüzüne karşı “Beşiktaş’ı küçümseyen, aşağılayan sözleriniz var” dedi. İddiaya göre TFF Başkanı yanıt olarak “Sizin desteğinize ihtiyacım yok beyefendi; Beşiktaş da umurumda değil” ifadesini kullandı.

Ankara’da Büyükekşi’nin gülmesi sorun oldu

22 Haziran’da Ankara’da yapılan seçimlerde Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi kürsüye geldi. TFF Başkanı’nı “Depremzedelere yardım için yapılan maçta yanımızda olmadın” diye eleştirdi. Büyükekşi, bu söz üzerine Ali Koça’a dönüp gülerek bir şeyler söyledi. İki başkan arasındaki husumet kan davasına dönüştü.

Ahmet Nur Çebi: Yüzde 99 şampiyonuzAhmet Nur Çebi: Yüzde 99 şampiyonuz

Büyükekşi’nin geldiği Lugano maçı öncesi amigolarla toplantı

Deprezemzedelere yardım maçına gitmediği için eleştiri alan Büyükekşi, Beşiktaş’ın Konferans Ligi’nde Tüpraş Stadı’nda oynayacağı karşılaşmayı izlemeye karar verdi. Bunda büyük ihtimalle Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak’ın da orada olmasının etkisi vardı. Maçtan bir gün önce Beşiktaş’a yakın bazı internet sitelerinde ilginç bir haber vardı. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, amigolarla bir toplantı yapmıştı. Burada iki iddia bulunuyor: Birincisi Çebi’nin Büyükekşi’ye hakaret edilmemesi için uyarıda bulunduğu, ikincisiyse tepkileri organize ettiği.

Küfürler yüzünden maçı erken terk etti

Lugano maçı başlamadan Çebi’ye istifa çağrısı yapan taraftarlar, ilk yarıda Beşiktaş 1-0 öne geçtikten sonra öfkesini TFF Başkanı’na yöneltti. Büyükekşi’ye göre hakaretleri Çebi organize ettiriyordu. Parmağını sallayarak Beşiktaş Başkanı’na “Bu tezahüratları sen yaptırıyorsun” dedi ve stadyumu terk etti.

Fenerbahçe sordu: Mehmet Büyükekşi Galatasaray için Nihat Özdemir ile kavga etti mi?Fenerbahçe sordu: Mehmet Büyükekşi Galatasaray için Nihat Özdemir ile kavga etti mi?

Büyükekşi: Bakan’ın onayını alıp çıktık

Büyükekşi olayların ardından Milliyet’e açıklama yaptı. Yaşananlandan dolayı üzgün olduğunu belirten TFF Başkanı, “TFF yönetimi olarak tüm takımlarımızın Avrupa maçlarına gitmeye çalışıyoruz. Beşiktaş’ın maçına da geldik. Sayın Çebi depremzedeler için organize edilen maçlarda ‘Bizim maçlara gelmiyorsunuz’ diye sitem ediyordu. İade-i ziyarette bulunduk fakat beklemediğimiz bir ortamla karşılaştık” dedi. Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes kendine yakışanı yapar. Yaşananlar münferit olsaydı kalırdım. Ancak organize bir olaydı. Sayın bakan da üzüntülerini iletti. Kendisinin de onayını alıp maçtan çıktık.”

Nihat Özdemir, Fenerbahçe'nin çağrısına yanıt verdi: Mehmet Büyükekşi...Nihat Özdemir, Fenerbahçe’nin çağrısına yanıt verdi: Mehmet Büyükekşi…

 

Onay almanıza gerek yok

Türk futbolunun en büyük sorunu belki de Büyükekşi’nin bu açıklamasında yatıyor. TFF, yasalara göre özerk bir kurum. Başkanı seçimle geliyor. Ama yıllardır ‘gösterilen kişi’nin tek aday olarak girdiği seçimler sonucu özerklik lafta kalıyor. TFF Başkanı’nın belki bilmeden itiraf ettiği gibi küfür edilirken bile harekete geçmek için ‘icazet’ alınıyor. Bu bağımlılık kurum içinde de TFF Başkanı’nın elini kolunu bağlıyor. Başkan istediği kişilerle çalışamıyor, belli noktalardaki kişilere dokunamıyor.

Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!Ali Koç dört hakem ismi verdi: Manipülasyon var, yayıncı işin içinde!

Ali Koç desteğini çekerse…

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sözcü TV’de yaptığı açıklamada, hakem kararları ve basında dile getirilen iddiaların ardından kendileri açısından Mehmet Büyükekşi’yle ilgili soru işaretlerini arttırdığını söyledi. Mehmet Büyükekşi’nin bu noktadan sonra atacağı adım büyük önem kazandı. Galatasaray’ı kızdırmadan Fenerbahçe’nin endişelerini gidermek zorunda. Beşiktaş’tan sonra Fenerbahçe’yi de karşısına alırsa Büyükekşi zor günler geçirebilir. Onay aldığı merciler desteğini çekerse bir anda koltuğunu kaybedebilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.