Türkiye Süper Komedi Ligi: VAR’da Mete Kalkavan var

Fıkra değil gerçek... Fenerbahçe - Trabzonspor maçında VAR'da verdiği kararlar nedeniyle düdük astırılan Mete Kalkavan Hakem Akademisi'nde VAR Eğitim Sorumlusu oldu.

5 Ocak 2024
Mete Kalkavan Hakem Akademisi'nde VAR Eğitim Sorumlusu olarak çalışacak.

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu’nda neler yaşanmadı ki! Ankaragücü’nün görevi bırakan başkanı Faruk Koca sahaya inerek Türkiye’nin bir numaralı hakemi Halil Umut Meler’e yumruk attı. İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu Trabzonspor maçında hakem Ali Şansalan’ın kararını beğenmeyerek takımını sahadan çekti. En son Suudi Arabistan’da Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılacak Süper Kupa finali ‘organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle’ ertelenmek zorunda kalındı.

Bu yaşananlardan sonra Türk futbolunda şaşıracak bir şey kalmadı diye düşünüyorsanız Mehmet Büyükekşi’yi tanımadınız demektir. TFF Başkanı VAR’da verdiği kararlar nedeniyle düdük astırma sözünü verdiği Mete Kalkavan’ı Hakem Akademisi’nde VAR Eğitim Sorumlusu yaptı.

Bir avuç taraftara Süper Kupa! Mehmet Büyükekşi sözünü tuttu 'kalıcı' olduBir avuç taraftara Süper Kupa! Mehmet Büyükekşi sözünü tuttu ‘kalıcı’ oldu

Bir Trabzon hikayesi: Mete Kalkavan

Mete Kalkavan Trabzonspor’un Kadıköy’de 3-2 kazandığı karşılaşmanın VAR hakemiydi. O karşılaşmanın ardından bordo mavili kulübün başkanı Ertuğrul Doğan basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı: “Türk futbolunda başka şeyler gelişiyor. İnanılmaz VAR kararları oluyor. Bu ahlaksızlığın, terbiyesizliğin bitmesi lazım. VAR’a oturan arkadaş bir daha Türkiye’de hakemlik yapabilecek mi, merak ediyorum. Eğer hakemlik yapacaksa bunu kimin onay ve rızasıyla yapacak. Çok merak ediyorum.”

‘Hakemlik hayatı bitti’

Ertuğrul Doğan Divan Kurulu’nda yaptığı açıklamada Mete Kalkavan’ın hakemlik hayatının bittiğini iddia etti. Ancak Trabzonspor yönetimi Mete Kalkavan’a 10 Aralık’ta Bandırmaspor-Kocaelispor maçına VAR hakemi olarak atandığını öğrenince çıldırdı. İnternet sitesinden şu açıklama yapıldı: “TFF ve MHK’nın bundan sonra alacağı tüm kararlar Trabzonspor için ‘yok’ hükmündedir. Söz verip sözünde durmayanlar. Görünen o ki hepiniz derhal değişmesi gereken bu pis ve aşağılık düzenin hizmetkarlarısınız. Sözümüzün eriyiz. Kurduğunuz bu kirli düzeni yerle bir edeceğiz.”

Trabzonspor'a Mete Kalkavan için Büyükekşi söz vermişTrabzonspor’a Mete Kalkavan için Büyükekşi söz vermiş

Büyükekşi Kalkavan’a düdük astıracağı sözünü verdi

Ertuğrul Doğan açık açık TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu’ndan Mete Kalkavan’ın hakemliğinin bitirileceğine dair söz aldığını söylüyordu. Öfkenin nedeni buydu.

Mete Kalkavan kendi isteğiyle hakemliği bıraktı

Yeni hakem klasmanının belirlenmesiyle gerek TFF Başkanı gerekse Ertuğrul Doğan rahatladı. Mete Kalkavan hakemlikten kendi isteğiyle emekli olmuş, TFF’nin açtığı Hakem Akademisi’nde VAR Eğitim Sorumluluğu görevine getirilmişti.

8 Mart operasyonuna tavır koydu

Peki bu atama nasıl gerçekleşti? Bunun nedeni geçmişte saklıydı. 8 Mart 2022’de başta Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, hatta şu andaki MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu’nun bulunduğu birçok isme görevden el çektirilmişti. Bu isimler Tahkim Kurulu’na başvururken kendini ortaya koyan tek isim vardı: Mete Kalkavan… Mete Kalkavan arkadaşları dönene kadar hakemlik yapmaya ara verdiğini kamuoyuna duyurdu.

Mete Kalkavan ve Arda Kardeşler, Halil Umut Meler’e yapılan saldırının ardından hakemler adına basının önüne çıktı.

Halil Umut Meler’e yapılan saldırıdan sonra hakemlerin sesi oldu

Bu olay Mete Kalkavan’ın hakemler arasındaki popülerliğini arttırdı. Halil Umut Meler’e Faruk Koca tarafından yapılan saldırının ardından hakemlerin sözcü olarak seçtiği iki isimden biri Mete Kalkavan’dı. Sözcü seçilen isimlerin Süper Lig takımlarında rahatsızlık yarattığını bizzat Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç söyledi.

Büyükekşi ‘Söz vermedim’ dedi ama…

O süreçte TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi maça çıkmayacağını deklare eden hakemlerle Riva’da toplantı yaptı. Toplantıda Büyükekşi’ye Mete Kalkavan için Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan’a söz verip vermediği soruldu. TFF Başkanı bu iddianın gerçek olmadığını belirtti. Riva’da böyle konuşan Büyükekşi Ertuğrul Doğan’ın sözlerini ise bugüne dek yalanla(ya)madı.

Mete Kalkavan kendi isteğiyle eğitmen oldu... Altı hakem klasman düştüMete Kalkavan kendi isteğiyle eğitmen oldu… Altı hakem klasman düştü

Orta yol bulundu: Hakemliği bırak, çalışmaya devam et

Hakemlerin durumunun belirleneceği günler yaklaştığında TFF Başkanı Büyükekşi zor durumdaydı. Mete Kalkavan’ı klasman düşürse hakem dünyasıyla, aksi durumda özellikle siyasette büyük etkisi bulunan Trabzonspor’la karşı karşıya gelecekti. Araya ‘ikna’ konusunda kuvvetli kişiler girdi. Mete Kalkavan’a Hakem Akademisi’nde ‘üst düzey’ bir görev önerildi. Düdüğünü kendi isteğiyle asarsa herkes kazanacaktı. TFF Başkanı Trabzonspor’a ve hakemlere verdiği sözü yerine getirmiş olacaktı. Mete Kalkavan ise hakem camiasından gururu kırılmadan başı dik çıkacak ve TFF’ye bağlı olarak çalışmaya devam edecekti. Fenerbahçe – Trabzonspor maçındaki VAR kararları nedeniyle hakemliği bitirilen Mete Kalkavan’ın VAR Eğitim Sorumlusu olması sadece Türkiye’de yaşanabilirdi, yaşandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.