Güney Kore hükümeti grevci doktorları tehdit etti: İşten atarım

Doktorların iş bırakmasıyla halk sağlığının tehlikeye girdiği Güney Kore'de hükümet greve çıkan stajyerlerin lisanslarını askıya alacak.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Güney Kore’de tıp fakültesindeki kontenjan artışlarına tepki göstererek greve giden doktorlara hükümetten rest geldi. Seul yönetimi yaklaşık dokuz bin doktorun katıldığı greve karşılık göreve dönme ultimatomunu “görmezden gelen” stajyerlerin lisanslarının askıya alınacağını duyurdu.

Dokuz bine yakın stajyer doktorun 20 Şubat’ta greve gitmesi bazı ameliyatların iptal edilmesine ve hastanelerin acil birimlerinin çalışmasının tıkanmasına yol açtı.

Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong yetkililerin doktorların işe dönüp dönmediğini öğrenmek için hastaneleri ziyaret edeceğini ve “istisnasız kanun ve ilkelere göre harekete geçeceklerini” söyledi. Televizyonda yayınlanan bir programda konuşan Bakan, geri dönmeyenlerin “kişisel kariyerlerinde ciddi sorunlar yaşayabileceklerini” belirterek doktorlara adeta gözdağı verdi.

Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo da istifaların kabul edilmediğini, doktorların işe dönmeleri için son günün 29 Şubat olduğunu, aksi durumda marttan itibaren lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını söylemişti.

Hükümetin planını protesto eden binlerce stajyer doktoru istifa etmeye teşvik ve yönlendirme iddiasıyla Kore Tabipler Birliği (KMA) ve Kore Pediatri Derneğinden beş kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Grev yapan doktorlar Güney Kore’de sayıları 140 bini bulan geniş doktor kadrosunun çok küçük bir kısmını oluştursa da sayıları bazı büyük hastanelerdeki toplam doktor sayısının yüzde 40’ı.

Hükümetin ultimatomuna grevcilerden tepki: Köle olmayacağız

Pazar günü başkent Seul sokaklarına dökülen binlerce kişi özel doktorları temsil eden Kore Tabipler Birliği (KMA) tarafından düzenlenen mitingde hükümetin 29 Şubat’ta verdiği işe dönme ve tutuklama dahil yasal işlemlerle karşı karşıya kalma ultimatomuna meydan okudu.

Doktorlar hükümetin hekim sayısını artırmaktan önce ücret ve çalışma koşullarını ele alması gerektiğini söylüyor.

KMA’dan Kim Taek-woo siyah maskeler takan protestocu kalabalığa “Hükümet reformları tek taraflı olarak dayatıyor. Doktorlar bunu hiçbir koşulda kabul edemez” dedi ve ekledi:

“Hükümet tüm doktorların tıp fakültesi kontenjanlarındaki artışa karşı çıkmasının nedenlerini çok iyi biliyor ancak doktorları sonsuza dek köle hâline getirmek için politikaları istismar ediyor.”

Öte yandan Güney Kore yasalarına göre ise doktorların grev eylemi yapmaları yasak.

Hükümet tıp fakültelerine kabul edilen öğrenci sayısını 2025 akademik yılından itibaren iki bin artırma hamlesinin hızla yaşlanan nüfus ve ülkedeki hasta başına doktor sayısının düşüklüğü nedeniyle gerekli olduğunu söylüyor. Bin kişiye 2.6 doktor düşen Güney Kore’de bu oran gelişmiş ülkeler arasında en düşük oranlardan biri.

Araştırma şirketi Gallup Kore’nin yakın zamanda yaptığı bir ankete göre tıp fakültesine girişleri artırma planı halk nazarında onay görüyor. Ankete göre siyasi görüşü fark etmeksizin ankete katılanların yaklaşık yüzde 76’sı bu planı destekliyor.

Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol grev konusunda sert tutum izledi ve açmaz uzadıkça onay oranlarının yükseldiğini gördü.

Analistlere göre Nisan ayında yapılacak parlamento seçimleri ve Yoon’un partisinin parlamentoda çoğunluğu yeniden kazanma arayışı nedeniyle hükümetin hızlı bir şekilde uzlaşmaya gitmesi pek olası değil.

Ancak doktorlar da hükümetin planının sektörün gerçek sorunlarını ele almadığını söyleyerek geri adım atmayacaklarını söylüyor.

KMA’nın geçici başkanı Lee Jeong-geun pazar günkü protestoda “Artık geri çekilecek hiçbir yerimiz yok. Hükümetin antidemokratik davranmasına seyirci kalmayacağız” diyerek kararlılıklarını vurgulad.

Halk sağlığı tehlikede: Güney Kore'de doktorlar iş bıraktıHalk sağlığı tehlikede: Güney Kore’de doktorlar iş bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.